Adrian Šemper

Nisam heroj, slavit ću kada uđemo u Seriju A

Nisam heroj, slavit ću kada uđemo u Seriju A
10.08.2020.
u 19:17
- Ne želim preskakati stube, idem korak po korak, a ako budem u vrhunskoj formi u svome klubu, netko će to sigurno uočiti i vrednovati – naglasio je Šemper
Pogledaj originalni članak

Sjajni mladi hrvatski vratar, 22-godišnji Adrian Šemper, postaje veliki junak talijanskoga drugoligaša Chieva iz Verone, s dva obranjena jedanaesterca u posljednje dvije utakmice doigravanja za plasman u Seriju A.

Šemper je prvo u utakmici s Empolijem (1:1) obranio jedanaesterac Cicirettiju, a potom u srazu sa Spezijom (2:0) zaustavio je i udarac Riccija.

Zanimljivo, obrana Chieva u spomenuta je dva posljednja sraza skrivila i još jedan kazneni udarac, no šut igrača Empolija La Mantije otišao je preko gola. S takvom obranom rezultat Chieva zapravo je čudesan, jer na uzvrat polufinala sa Spezijom u utorak odlazi s dva pogotka prednosti.

Pobjednik tog sraza za plasman u prvu ligu igrat će s boljim iz ogleda Pordenone – Frosinone.

Detaljno analizira igrače

– Liga je jako zahtjevna, dugačka, komplicirana, zeznuta, spada u najteža drugoligaška natjecanja na svijetu. Naravno da sam presretan što smo došli u ovu fazu, praktički na korak od Serije A, no nismo još ništa postigli. Slavit ćemo tek ako se plasiramo u prvu ligu – kazao nam je 194 cm visoki Šemper u telefonskom razgovoru.

Kaže kako je za svoje obrane primio brojne čestitke iz Hrvatske, pa izdvaja poruke svojih bivših trenera iz Dinama, Sandra Žufića i Gorana Boromise.

Na Transfermarktu stoji kako je ove sezone obranio spomenuta dva jedanaesterca, no taj podatak nije potpuno točan.

– Obranio sam još dva u talijanskom kupu, dakle, ukupno četiri. Koja je tajna? Moj vratarski trener Lorenzo Squizzi i ja zajedno analiziramo izvođače penala iz svake momčadi. Znamo otprilike u koju stranu pucaju, no to ne mora biti pravilo.

Ricci iz Spezije igrač je koji puca u obje strane, nije od onih izvođača koji se prije odluči kako će pucati, nego zna čekati golmana, a onda moraš primijeniti trikove; malo kreneš u jednu stranu pa u drugu... Ma, sve se to odigrava u djeliću sekunde, moraš imati i malo sreće – nastavlja Šemper, koji kaže kako se u trenucima najveće slave otkad je došao u Veronu ne osjeća kao heroj.

Ove sezone skupio je 39 nastupa za Chievo u talijanskom kupu i prvenstvu druge lige, primio je 39 pogodaka, 12 puta sačuvao je mrežu netaknutom.

Chievo je zauzeo šesto mjesto, a Spezia, koja je sada pred eliminacijom, bila je trećeplasirana.

A tko je po Šemperu najveći vratarski stručnjak za penale u Italiji?

– To su svakako vratari Intera i Milana, Handanović i mladi Donnarumma, inače po svom razvojnom putu moj uzor – uzvraća Adrian, kojega je Chievo nedavno otkupio od Dinama.

Jesu li sjajne obrane u završnici sezone najava kandidature za Dalićev popis za Euro sljedećega ljeta?

– Naravno da imam tu ambiciju, što je i normalno, no u ovom trenutku član sam mlade reprezentacije, koja također ima svoje akcije. Ne želim preskakati stube, idem korak po korak, a ako budem u vrhunskoj formi u svome klubu, netko će to sigurno uočiti i vrednovati – naglasio je Šemper.

Subašić rekorder

Ne računajući dva 11-erca koja je obranio protiv Ravenne u Kupu, jer se radilo o raspucavanjima nakon 120 minuta igre, Šemper je u dosadašnjoj karijeri, u 90-minutnim utakmicama, obranio četiri kaznena udarca. Za usporedbu, prvi vratar reprezentacije Dominik Livaković skinuo ih je ukupno devet, posljednjega u utakmici s Lokomotivom još 19. srpnja 2019. godine, kada je pročitao šut Myrta Uzunija.

Naš rekorder po broju obranjenih penala je Danijel Subašić s 20 obrana u 90-minutnim utakmicama, Josip Čondrić iz Istre 1961, Josip Posavec iz Hajduka, reprezentativac iz Luton Towna Simon Sluga skinuli su ih po pet, Ivo Grbić iz Lokomotive četiri. Međutim, Šemper je jedini naš vratar koji je u ovoj sezoni obranio dva udarca u prvenstvenim utakmicama. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
monstrum
23:57 10.08.2020.

legendaa! za par godina bit ce biti ce nas najbolji golman! znaju oni koji ga prate odkada je otišao u Italiji.