Karataši idu u Guadalaraju

Naše najbolje karataše na Prvenstvo Europe ispratio je legendarni Enver Idrizi

Foto: Dražen Brajdić
Naše najbolje karataše na Prvenstvo Europe ispratio je legendarni Enver Idrizi
26.03.2019.
u 10:49
Otkako je Lijepa Naša samostalna, hrvatski karataši na europskim su prvenstvima osvojili 78 medalja (17 zlatnih, 15 srebrnih i 46 brončanih), a četiri od njih pripadaju dvostrukom europskom prvaku Idriziju
Pogledaj originalni članak

Sa 24 sportaša u sastavu, hrvatska karate reprezentacija krenula je na seniorsko Prvenstvo Europe u španjolskoj Guadalajari. Među njima je i troje osvajača medalja s lanjskog EP-a održanog u Novom Sadu gdje su Ivan Kvesić (84 kg) i Alessandra Hasani (55 kg) osvojili srebro dok su bronce izborile Ana Marija Bujas Čelan (preko 68 kg) i ženska borbena vrsta.

U pojedinačnom dijelu, osim svjetskog prvaka Ivana Kvesića, naši najjači aduti bit će Kvesićev brat Anđelo (+84 kg, svojedobno treći teškaš svijeta) te Enes Garibović (75 kg), sin donedavnog izbornika Esada Garibovića. Pored Hassani i Bujas Čelan, među djevojkama hrvatski adut bit će i bivša europska prvakinja Ana Lenard (61 kg), a dosta se očekuje i od ženske borbene ekipe baš kao i od muške.

- Ne želim si postaviti prevelika očekivanja, no ako pružim svoj maksimum neće izostati medalja. Istina, neće to biti nimalo lako jer sada će se svi pripremati za mene. Svjetski prvak sam postao u studenom, a već na turnirima koji su uslijedili osjetio sam da se već i u prvim kolima moram pomučiti, da više ne ide tako glatko, jer svi spremaju posebnu taktiku za mene - kazao je svjetski prvak Kvesić.

Inače, otkako je naše samostalnosti, hrvatski karataši na europskim su prvenstvima osvojili 78 medalja (17 zlatnih, 15 srebrnih i 46 brončanih), a čak četiri od tih kolajni osvojio je dvostruki europski prvak Enver Idrizi. A on je jučer došao iz Njemačke da bi izrazio podršku svojim nasljednicima, ali i novom vodstvu HKS-a na čelu s Davorom Cipekom.

- Ja vam želim uspjeh. Nemamo tu što puno pričati. Idemo po medalje.

A po odličja, neki s više a neki s manje izgleda, krenuli su: karataši: Dino Povrženić (60 kg), Boran Berak (67 kg), Enes Garibović (75 kg), Ivan Kvesić (84 kg), Anđelo Kvesić (84 kg), Ivan Martinac (momčad), Ante Mrvičić (momčad), Zvonimir Živković (momčad), Stjepan Štimac (momčad), Tomislav Stolar (kate), Ivan Ermenc (kata tim), Nikola Solomun (kata tim), Moreno Emanuelle Pinter (kata tim); karatašice: Ines Grdenić (50 kg), Alessandra Hasani (55 kg), Ana Lenard (61 kg), Sadea Bečirović (68 kg), Ana-Marija Bujas Čelan (preko 68 kg), Lucija Lesjak (ekipa), Vlatka Kiuk (kate pojedinačno i tim), Nika Jukić (tim), Sabrina Petković (tim), parakarataši: Ivica Vuković, Miroslav Rakić.

S promjenom vodstva Saveza došlo je i do promjena u stručnom stožeru pa sada više nema pojedinačnih izbornika nego postoji stručni tim u kojem su za muški karate zaduženi Dubravko Kolec, Danijel Vučić, Fedor Nalis, za ženski Dragutin Galina i Davor Mrzak. Tihomir Grgić ostao je kataški izbornik, a Danijel Kufner i dalje je trener parakarataša. Inače, na ovom natjecanju Hrvatsku će predstavljati čak sedam međunarodnih sudaca.

- Na ovom Prvenstvu očekuje se nastup karataša i karatašica iz 52 europske zemlje. Osim što je važno samo po sebi, jer je riječ o velikom natjecanju, ovo Prvenstvo važno je i zbog hvatanja bodova za Olimpijske igre u Tokiju, ali je i kvalifikacijsko za nastup na Europskim igrama u Minsku na kojima će nastupiti po prva trojica iz Guadalajare. Po nas, u smislu financiranja, olakotno je to što je Hrvatski olimpijski odbor uvrstio čak šestero karataša u red potencijalnih kandidata za nastup u Tokiju - naznačio je Davor Cipek kojeg ovih dana čeka i važna operativna uloga na kongresu Europske karate federacije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.