Osvrt uoči doigravanja

Najveća iznenađenja regularnog dijela NBA sezone

Foto: Reuters/Pixsell
Luka Dončić
Foto: Reuters/Pixsell
Bojan Bogdanović
Foto: Reuters/PIXSELL
Nikola Jokić
13.04.2019.
u 15:27
Iako Mavericksi u završnici nisu bili ni blizu doigravanju, Dončić je bio svijetla točka momčadi od početka pa sve do kraja sezone te mu play Atlante Trae Young ne može biti pravi konkurent za rookieja godine
Pogledaj originalni članak

Nećemo pričati o LA Lakersima, Boston Celticsima ili Phoenix Sunsima. Uvijek je lakše pametovati i pisati o negativnim iznenađenjima.

Zato su društvene mreže pune ismijavanja LeBrona Jamesa koji propušta prvo doigravanje nakon 13. godina, zato su naizgled neprestane međusobne svađe igrača Celticsa Amerikancima poslužile kao nama Hrvatima pola sezone serije "Ljubav je na selu". 

Rješenja za Lakerse ne znaju ni oni sami, a kamo li netko tko nitko nije kročio na parket Staples Centrea. Kritiziranje je suvislo kad je NBA daleko i bez obzira na sve dostupne informacije putem interneta, bez obzira na sve telefonske i videopozive, jednostavno je teško znati apsolutno sve kroz što su prošli predsjednici, treneri i igrači.

Stoga je bolje okrenuti se pozitivnim iznenađenjima. Tko su to igrači i momčadi koji su uzeli stvari u svoje ruke te nadmašili sve očekivanja? Broj jedan neće biti teško pogoditi...

1. Luka Dončić 

Ma spor je i trom, neće se snaći u SAD-u. Prezelen je za američku košarku da bi mogao opravdati status trećeg picka na draftu. Neće imati psihičke snage preuzeti momčad Mavsa u svoje ruke. Sve su ovo neke od rečenica koje smo mogli čuti od mnogih američkih navijača i stručnjaka.

Malo je reći da ih je 20-godišnji Slovenac demantirao, već je postao nepobitni vođa svoje momčadi. U čak 52 od 70 utakmica utrpao je preko 20 koševa, a u trećini utakmica upisao je double-double učinak. Ovo su fenomenalne brojke za bilo kojeg NBA igrača, kamo li za rookiea koji je došao te unatoč svim neosnovanim kritikama uz odličnu statistiku pružao je Dallasu ključne trenutke za pobjede.

Od 11:0 serije za čudesnu pobjedu protiv Rocketsa, pa sve do nevjerojatnog koša sa zvukom sirene protiv Portlanda u gostima, Dončić je preuzeo potpunu odgovornost na sebe kao pravi vođa.

Iako Mavericksi u završnici nisu bili ni blizu doigravanju, Dončić je bio svijetla točka momčadi od početka pa sve do kraja sezone te mu play Atlante Trae Young ne može biti pravi konkurent za rookieja godine, jer je tek počeo igrati na vrhunskoj razini u drugome dijelu regularne sezone.

Nećemo se zamarati pitanjem hoće li Luka Dončić biti idući Dirk Nowitzki jer on želi biti prvi i jedini Luka Dončić, a nebo je granica. 

2. Los Angeles Clippers

Pomalo već i zaboravljeni trenerski velikan Doc Rivers je ove sezone napravio posao koji se može usporediti s nadnaravnim moćima. Za kontekst, Clippersi su u protekle dvije godine ostali bez dvije glavne zvijezde - Chrisa Paula i Blakea Griffina te su nakon šest uzastopnih sezona u doigravanju lani ostali bez drugog dijela sezone.

Ove sezone se, sukladno tome, očekivalo da će Clippersi potonuti još dublje od lanjskog desetog mjesta Zapada, pogotovo kad nadodamo da je nakon deset godina u klubu Clipperse lani u kolovozu napustio pouzdani centar DeAndre Jordan. 

Kad vam je u momčadi najjači igrač Lou Williams koji je u ulozi šestog igrača, možete govoriti o slaboj momčadi, ali i momčadi koja zna, ima svoju specifičnu filozofiju te igra košarku u kojoj svaki igrač točno zna svoju ulogu. Treba nadodati i Montrezla Harrela koji je uz Williamsa još jedan fenomenalan dodatak s klupe, a dvojac čini najefikasniju klupu lige.

Najfascinantniji je, međutim, podatak da su Clippersi nakon odlaska dotadašnjeg najboljeg igrača Tobiasa Harrisa u Philadelphiu od veljače nanizali omjer 17-5, bolji od bilo koje momčadi u ligi, a valja nadodati i vrlo dobro snalaženje našeg Ivice Zupca koji nerijetko nastupa u prvoj petorci. 

Protiv Golden Statea će biti gotovo pa nemoguće, no Clippersi i Rivers su već napravili i više nego dobar posao uzevši u obzir resurse i predviđanja.

3. Denver Nuggets

Tko je očekivao da će se Denver Nuggetsi gotovo do samog kraja regularne sezone boriti s Warriorsima za prvo mjesto Zapada? Nitko, i tko vam kaže da je vjerojatno vas laže. Centar-razigravač Nuggetsa Nikola Jokić može i sam biti u ovom poretku uzevši u obzir svoje doprinose za jednu od četiri najbolje momčadi lige.

Ne samo da Jokić svojim velikim rasponom i vrhunskim pregledom igre podijeli nekolicinu asistencija (7.3 po utakmici) i tako daje novu dimenziju igre svojoj momčadi, već je i jedan od najboljih igrača lige što se tiče pripreme obrambenog skoka. Najdarovitiji div lige uz sve navedeno ima double-double prosjek prije početka doigravanja (20k, 11s).

Naravno, nije samo 24-godišnjak iz Sombora zaslužan za jedno od najvećih iznenađenja sezone. Jedinica ekipe Jamal Murray izrastao je u igrača All-Star kalibra te je uz Jokića glavni idejni začetnik Nuggetsovih napada. Kad uz sve to nadodate Garya Harrisa i Willa Bartona, dva iznimno korisna igrača u oba smjera, imate momčad protiv koje će i legendarni San Antonio Spursi strepjeti.

Specifičnost igrača donosi i do specifičnog stila igre momčadi Mikea Malonea, trenera koji je uz Doca Riversa i Mikea Budenholzera prvi favorit za trenera godine.

4. Pascal Siakam

Na spomen Toronto Raptorsa najčešće ćete čuti imena Kawhija Leonarda i Kylea Lowrya, no oni su već poznati kao jedni od najboljih igrača lige na svojim pozicijama.

Odličnu sezonu kanadske momčadi upotpunili su i Dany Green, Serge Ibaka, pa i novopridošli Marc Gasol i Jeremy te odbjegli Jonas Valanciunas, no nijedan igrač u dresu Raptorsa, pa možda i u cijeloj ligi nije napredovao u svojoj igri kao 25-godišnji Kamerunac Pascal Siakam, zaslužni favorit za MIP, nagradu za igrača s najvećim napretkom.

Ne valja previše o brojkama, no podatak da je Siakam smanjio broj svojih koševa koji su asistirani sa 72 na 56 posto govori o sve češćem preuzimanju odgovornosti 25-godišnjaka. Igrač je za obje strane i zna puno na obje strane. U napadu sve češće služi momčadi preko post-upova i izolacija, dok je u obrani povećao i broj skokova i broj blokova. 

Nije zvijezda Raptorsa, niti će ubrzo biti pokraj spomenutog All-Star dvojca, no Siakam je taj igrač koji može kad zatreba donijeti prevagu, što je, recimo, pokazao u veljači protiv Wizardsa kad je Leonard nedostajao, a on je ubacio 44 s lakoćom.

5. Indiana Pacers

Bilo je teško odlučiti se između Pacersa i Bucksa za zaključno mjesto, no dva argumenta su gurnula Pacerse ispred najbolje momčadi lige, barem za ovu ljestvicu iznenađenja.

Ozljeda Victora Oladipa i Giannis Antetokounmpo. Dok je Indiana gotovo pola sezone odigrala bez svojeg uvjerljivo prvog imena i očekivalo se da će drastično pasti, Bucksi su nošeni glavnim kandidatom za MVP-a sezone već nakon početka uz Toronto izgledali kao potentni kandidati za prvo mjesto Istoka.

Nate McMillan napravio je fenomenalnu odluku kad je nakon ozljede Oladipa loptu najviše dao u ruke našeg Bojana Bogdanovića koji je opravdao povjerenje u potpunosti. Ne s nekim ludim potezima i "clutch" trenucima, već sa svhrsishodnom košarkom. Nijedan Babin šut nije izgledao nepozvano, pa je stoga dugo bio i među najpreciznijim tricašima.

Uspio se disciplinirati i Myles Turner na centru te postao glavni bloker lige, dok su Thaddeus Young i Domantas Sabonis radilice koje uvijek korektno izvršavaju svoje zadaće. 

Glavno je pitanje jesu li Pacersi zaista toliko dobri ili je Oladipo bila karika koja je ometala njihovu jednostavnu košarku u kojoj skrivaju svoje slabosti, a ističu svoje mane. Protiv popularnih Celticsa u prvom kolu doigravanja će biti teško, a najrealniju najavu dao je i sam Babo.

- Boston je blagi favorit, ali ono što apsolutno znam jest da ćemo svaku, ali baš svaku utakmicu odigrati na nož u ovoj seriji.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ZA
!zagreb!
11:12 14.04.2019.

Luka Dončić je na svom maksimumu i to je to. U ozbiljnijoj momčadi nema šanse. Debeli Jokić lagano ispada od Spursa sad kad je u playoffu za ozbiljno.