FANTASTIČNO Hrvatska u polufinalu SP-a pobijedila Poljsku 29:23

Moćna Hrvatska preko Poljske do finala

30.01.2009.
u 20:10
Pogledaj originalni članak

Impresivno! To je najbolji opis hrvatske obrane koja je najzaslužnija za uvjerljivu pobjedu protiv Poljske (29:23) i plasman u finale Svjetskog prvenstva! Predvođeni odličnim Ivanom Čupićem, kauboji su u drugom poluvremenu samljeli Poljake i poslali ih u borbu za broncu...

Nedjelja će donijeti borbu najboljih. Hrvatska i Francuska će odlučiti o svjetskom zlatu (nedjelja, 17.30 sati), ali prije toga treba uživati u neprobojnoj obrani, fantastičnom Ivanu Čupiću (12 pogodaka) i osiguranoj svjetskoj medalji!

Sramotno krpanje podloge


Ništa ne može zasjeniti plasman Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva, ali došli smo jako blizu toga. Nekoliko puta polufinale najvećeg rukometnog natjecanja se prekidalo jer se podloga odlijepila, zbog čega su na teren utrčavali članovi organizacije i pokušavali "zakrpati" što se već "zakrpati" dalo. Poljaci su u jednom trenutku htjeli napustiti teren, a sve što možemo reći je - trebalo bi nas sve biti sram!

Počelo je odlično. Hrvatska obrana je bila školski primjer kako igrati 3-2-1 obranu, a jedini problem je bio pucač njemačkog Hamburga, Marcin Lijewski, koji je od prvih pet poljskih, bio autor četiri pogotka. Igor Vori i Pero Metličić su se borili kao lavovi, poljska krila je ukrotio Mirko Alilović i Hrvatska je brzo otišla na plus četiri (8:4).

U prvih 15 minuta Ivan Čupić je zabio sva tri sedmerca, iskoristio poljsku impresioniranost prepunom zagrebačkom Arenom i činilo se kako će kauboji na francuski način osigurati plasman u finale. Međutim, hrvatski način je nešto drugačiji i krenula je drama. Bacili smo nekoliko lopti "u bunar", napravili par prekršaja u napadu, a Poljaci su se otrijeznili.

Dominiković: Ne znam tko ima 'deal' s IHF-om


Potvrdu velikog nezadovoljstva podlogom dao je i Davor Dominiković rekavši:
- Ne znam tko ima 'deal' (dogovor) s IHF-om da stavlja ovu podlogu, ali da se provede anketa, 99 posto igrača bi rekli da im je draže igrati na parketu.

Nakon Lackovićeve bombe sa deset metara za 13:9, Poljska se vratila serijom 4:0 i na najgori način upotpunila, čak i sramotu, vezanu uz lošu podlogu terena, koja se odlijepila, zbog čega se igra morala dva puta zaustavljati. Hrvatska je ostala bez pogotka punih sedam minuta, a za odlazak na odmor s plusom pobrinuo se Ivano Balić, koji je upotrijebio malo svoje čarolije i pronašao samog Vorija na crti za 14:13.

Povratak iz svlačionica donio je i novu rapsodiju Hrvatske! Lino Červar je u obrani stavio Jakova Gojuna i Marka Kopljara, a zatim i naredio prelazak u obranu 5 -1. Odličan strateški potez na drugoj strani je iskoristio raspoloženi Čupić i odveo Hrvatsku na velikih 19:14 u 36. minuti. @linkbox@

- Gazi, gazi! - bio je glavni uzvik na minuti odmora kojeg je poljski izbornik Wenta pozvao nakon što su u više od osam minuta njegovi izabranici zabili samo jedan pogodak. Na drugoj strani, hrvatska lijeva strana je bila neumoljiva. Pero Metličić i Ivan Čupić su zabijali jedan za drugim i donijeli velikih 21:14.

Poljaci nisu znali kako se vratiti. Potpuno ih je izludila čelična hrvatska obrana, a kada je u 43. minuti Venio Losert s lakoćom zaustavio sedmerac, prepune tribine Arene su počele slaviti. Preostalo je još dovršiti posao, a za to se pobrinuo rastrčani Ivan Čupić.

Već na ulasku u 54. minutu, zabio je 12. pogodak iz 13 pokušaja, a na semaforu je zasvijetlilo plus osam (27:19). Kada su se mikrofoni, na minuti odmora u 56. minuti, okrenuli Lini Červaru čulo se:

- Imamo medalju u džepu pa nek' pričaju što hoće! A sad, do kraja! Kao da je početak susreta.

I to je glavna poruka. Idemo do kraja! Slijedi rukometni 'el classico', dvoboj Hrvatske i Francuske. Pivo, odmor i priprema za galske pijetlove koji će u nedjelju još jednom osjetiti snagu hrvatske reprezentacije. Snagu moćne Hrvatske!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr