JAHANJE

Mladi i nemirni konji

29.09.2002.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Utakmica deset ekipa za sedmi CSIO-W Samsung Kup nacija na zagrebačkom hipodromu bila je vrlo uzbudljiva i neizvjesna, a Švicarska je nadmašila Njemačku za jedno rušenje prepone, odnosno za četiri kaznena boda manje. Treći su, također za malo, bili Irci.

Hrvatska je ekipa - Renato Levanić (Impuls), Dražen Gagro (BiVitta Doro) i Janka Krašovec (Dutch Classic) - jahala zahtjevnu utakmicu na visini prepona od 150 cm previše neujednačeno. Renato Levanić prošao je parkur sa samo četiri kaznena boda (kao i dan ranije u pojedinačnoj utakmici), ali za drugu manšu to nije presudilo jer su Gagro i Janka Krašovec skupili po 24 kaznena boda. Tako je Hrvatska s 52 boda zauzela deseto mjesto.

U subotnoj jutarnjoj utakmici mladih (visina prepona 130 cm), s konja Emilija pao je Renato Levanić i raskrvario lice. No, let s konja na zadnjoj preponi i tvrdo prizemljenje nisu Levanića natjerali da odustane od daljnjega natjecanja.

U utakmici mladih konja najbolji je bio Čeh Aleš Opatrny (grlo Carlson, bez kaznenih poena), ispred Estonca Raina Pilla (Landcruiser, 0) i Nijemca Olivera Lemmera (Lasko 36, 0). Na kraju je Renato Levanić na Emiliju bio 14. s četiri kaznena boda, a s istim rezultatom mjesto iza njega bila je Mirna Bačić (grlo Hotesse de Jugerie). Lucija Hren na Contri skupila je 15 kaznenih poena i zauzela 19. mjesto.

Bila je to borba jahača s parkurom i konjima. Konj je ionako odlučujući u tom sportu, a kad je konj mlad (najmanje sedam godina po pravilima), potrebno je mnogo strpljenja i vještine za svladavanje parkura. Stoga je bilo posrtanja i padova jer su mladi konji nemirniji i manje školovani, pa su takve utakmice zahtjevne.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr