MATS WILANDER ZA MAX!

Ivanišević je tjerao Čilića igrati kako mu ne odgovara, nije bio dobar trener za njega

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
31.01.2015., Zagreb - U Domu sportova odrzano izvlacenje parova za predstojeci ATP turnir PBZ Zagreb Indoors 2015. Goran Ivanisevic , Marin Cilic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
Foto: PRNewswire
mats wilander
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
Aug 21, 2016; Mason, OH, USA; Marin Cilic (CRO) reacts to defeating Andy Murray (GBR) in the finals during the Western and Southern tennis tournament at Linder Family Tennis Center. Mandatory Credit: Aaron Doster-USA TODAY Sports
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Cilic of Croatia kisses his trophy after defeating Roberto Bautista Agut of Spain in their Kremlin Cup men's single tennis match final in Moscow, Russia, October 25, 2015. REUTERS/Maxim Shemetov
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
01.09.2016.
u 09:25
'Goran Ivanišević je popravio Marinov servis, u to nema sumnje. Ali, krivo je procijenio u inzistiranju na agresivnosti. To nije stil vašeg tenisača i Jonas bi mogao itekako promijeniti stvari.'
Pogledaj originalni članak

Mats Wilander (52) nije bez temelja zvijezda emisije “Game, Sets and Mats”, koju ćemo imamo prilike gledati uživo na Eurosportu zajedno s US Openom (29. 8. – 11. 9.). Sedmerostruki osvajač Grand Slama tenisač je koji je do 24. godine života napravio što mnogi prije i poslije njega nisu za vrijeme cijele karijere. Zato je povlastica pridobiti ga na razgovor o tenisu, posebno kad su tema naši tenisači.

U telefonskom intervjuu za tjednik Max! otkrio je svoje favorite na nadolazećem US Openu, kao i šanse našeg Marina Čilića. No, nije propustio izraziti oduševljenje emocijama i načinom igre koji prikazuje Borna Ćorić, nažalost, prerano eliminiran zbog ozljede.

– Andy Murray je glavni favorit ove godine, u to nema sumnje. Čak je i Đoković to sam rekao. Jer, Novak nije u formi, Rafael Nadal nije potpuno spreman, a Rogera Federera više nema. Možda može doći do nekog iznenađenja jer igrat će mnogo sjajnih igrača na turniru, ali iskreno, ne vidim tko bi ga mogao zaustaviti – kazao je Wilander.

Ne bi ga mogao zaustaviti čak ni Marin Čilić?

- Sve je moguće, ali u ovom trenutku ne vidim na koji bi način to uspio ove godine. Pobijedio ga je u finalu Cinncinatija, ali to je potpuno druga priča od US Opena.
Ipak, s novim trenerom bi Marin mogao ispuniti potencijal do kraja, a sigurno da u njemu ima snage za više od onoga što pokazuje posljednjih godinu i pol dana. Dokazao je to i 2014. osvajanjem US Opena, ali i u Wimbledonu ove godine, kad je držao Rogera Federera na konopcima i potom sve ispustio. Kao da nije imao dovoljno mirnoće u svim tim situacijama kad se nalazio na pragu pobjede, a na kraju ne bi ništa od cijele priče bilo.

Jonas Björkman bi to mogao promijeniti?

- Goran Ivanišević je popravio Marinov servis, u to nema sumnje. Ali, krivo je procijenio u inzistiranju na agresivnosti. To nije stil vašeg tenisača i Jonas bi mogao itekako promijeniti stvari. On je jedan od najinteligentnijih tenisača svih vremena, ako ne i najinteligentniji. Odlično poznaje tenis i to je dokazao dok je vodio Andyja Murraya. Ako je njemu toliko unaprijedio igru i pomogao mu napredovati, sigurno će uspjeti isto to i s Marinom. Ali, za ovu sezonu je ostalo premalo vremena tako da očekujem od vašeg tenisača konkretnije uspjehe sljedeće godine. Vjerujte mi, poznajem Jonasa, Marin će pod njegovom trenerskom palicom biti potpuno drugačiji igrač i davat će u igri više nego što je i sam vjerovao da može.

Björkman nije dugo vodio Murraya, samo kroz 2015. godinu jer je njegova trenerica Amelie Mauresmo bila na porodiljnom. Ali, za to je vrijeme uspio pomoći Škotu da stigne s četvrtog mjesta do drugog i dobije na samopouzdanju. I dobio je jer u 2016. bilježi odlične rezultate, a nakon Rima, Queen’sa i Wimbledona osvojio je Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Osvojio bi i Cinncinati da ga u finalu nije zaustavio baš Marin Čilić.

A zašto ga ne bi na US Openu zaustavio Đoković?

- Novak nije u formi, osvojio je Ronald Garros i ispunio ciljeve za ovu godinu te se odlučio malo poštedjeti i odmoriti. Naravno, htio je osvojiti sve pred njim, ali nije radio na tome kao prošlih godina. Vidjelo se to u Wimbledonu, a i na Olimpijskim igrama.

Jesu li Igre za njega važan turnir, kiksao je i u Londonu 2012.?

- Jesu, svakako. Samo, igra se na dva dobivena seta i ždrijeb ga je u prvom kolu spojio s Juanom Martinom Del Potrom, igračem s kojim nije igrao pet godina i uvijek mu je zadavao probleme. Dogodi se svima, nije Novak stroj.

Ali, tu je Rafael Nadal?

- Da, vjerujem da će Rafa osvojiti još najmanje jedan Grand Slam u karijeri, ali ne i ovaj US Open. Ozlijeđen je i umoran. No, nije gotov, pred njim su sigurno još dobre godine i vjerujem u njega.

Što je s mladim tenisačima, nekako su sramežljivi i jedini rođen 1990. ili kasnije s Grand Slam finalom je Miloš Raonić. I to je uspio tek ove godine u Wimbledonu!

- Da, smjena generacija se ne događa i ne vidim da bi netko od mladih mogao u ovoj konkurenciji nešto napraviti na Grand Slam turnirima. Šanse imaju Raonić, Nick Kyrgios ili Aleksandar Zverev, ali ne još barem dvije godine.

Zanimljiva je ta konstatacija jer Wilander je osvojio prvi Grand Slam naslov sa 17 godina, a posljednji s 24. Ukupno sedam, US Open (1988.), Australian Open (1983, 1984, 1988) i Roland Garros (1982, 1985, 1988). U Wimbledonu nije išao dalje od četvrtfinala. Jesu li se baš toliko prilike promijenile i što mladima treba za uspjeh?

Namučili bi se sa mnom

- Tenis se promijenio, to svakako. Ali, ista je priča sa svim sportovima danas. Nekad su postojali vladari podloga i igra se mijenjala od turnira do turnira, a sad to nije tako, igra se praktički isto, uz jako sitne razlike. I dominiraju jedni te isti igrači pa se mladima teško nametnuti. Zato im savjetujem da budu strpljivi, da pokušaju biti mentalno jaki i da rade što je više moguće, bez obzira na poraze. Primjerice, Ivan Lendl je osvojio prvi Grand Slam s 24 godine, a onda i njih još sedam. A ja sam posljednji osvojio s 24, što znači da sam sazrio ranije, ali svejedno nisam po broju naslova napravio više uspjeha. Treba biti strpljiv i ne odustajati.

Često se to kaže i za Bornu Ćorića. Vidite li ga s Grand Slam titulom u dogledno vrijeme?

- Svakako. Predviđam da će osvojiti Roland Garros za tri godine, teško da će prije. Netko će morati jer Nadala neće biti, Murray i Đoković bit će u godinama. Vidim ga kao vladara zemlje, samo mora popraviti forhend.

Na kraju se Mats nije dao navući na pitanja o spajanju dviju era i gdje bi njegovo mjesto bilo u današnjem tenisu, ali odgovorio je znalački, kako samo on zna.

- Ma, vjerujte mi, svi tenisači koji su vladali u svojoj eri sigurno bi se snašli u svakoj prije ili kasnije. Ljudsko tijelo više je manje isto, samo se mijenja način treninga i uvjeti. Svakako, bilo bi zanimljivo, nitko me ne bi lako dobio - završio je Mats u vedrom tonu.

>> Pratite tjednik Max! Germanijak na Facebooku

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

TR
True
11:52 01.09.2016.

Pazi članka... Raonič osvojio Wimbledon. Zakleo bih se da je kantu uzeo Murray, ali novinar, bit će, bolje zna.

QQ
qqq
13:20 01.09.2016.

Ljubav je pukla nakon poraza od Federera u Wimbledonu 2016. i propuštenih par meč lopi. Ivanišević ga je navodno ljut poslao u rodno mjesto.

BZ
Branko Zajec
15:27 01.09.2016.

Da bi netko bio dobar trener, prvo mora biti inteligentan !