Gent na proljeće u LP

Barić: Trener genijalac je farmer, a Indijanci zvijezde kao i igrači

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Mario Barić, Karlo Bručić
Foto: Reuters/PIXSELL
Gent
Foto: NPH/Pixsell
Gent
17.12.2015.
u 16:50
Uložili su u kamp i stadion koji je najljepši u Belgiji, i sad se vraća.
Pogledaj originalni članak

Kako bi doznali sve o Gentu, Indijancima iz Belgije, klubu koji se neočekivano plasirao u osminu finala Lige prvaka, odgovore smo potražili u zagrebačkoj Dubravi, kod Marija Barića (30), koji je u tom klubu igrao od 2010. do 2012. godine. Riječ je o braniču koji je karijeru započeo u Maksimiru, igrao za juniore Dinama, Croatiju iz Sesveta, a kasnije prošao cijelu HNL, s Karlovcem iz treće lige stigao u prvu, igrao za Slaven Belupo, kasnije za Vojvodinu te konačno i za Sarajevo. Ugovor mu je istekao prije par dana, danas je slobodan igrač.

Prošli golom u 95. minuti

Lijepu priču ispričali su Belgijci, s momčadi od jedva 60 milijuna eura, koliko vrijedi i Dinamo, osigurali su proljeće u Ligi prvaka. O kakvom je društvu riječ?

– Gent je, u moje doba, bio klub s velikim ambicijama, ali ispred nas su bili Anderlecht, Club Brugge, Standard te Racing Genk. Imali su veće i modernije stadione, a onda je Gent počeo graditi stadion od 20 tisuća mjesta. Završen je prije dvije godine, najljepši je u Belgiji, sav svijetli kao Allianz Arena u Münchenu. Imaju odličan kamp, liga im je jaka, imaju strašne sponzore, uložili su u momčad, sve im se sad vraća. Pogledajte im reprezentaciju, to su sve igrači iz elitnih klubova.

Koja je tajna uspjeha?

– Trener je sve usavršio, igraju lijep nogomet, napadački, igra ima glavu i rep. No, imali su i sreće. Svaka čast za pobjedu protiv Valencije, ali Lyon je najslabiji u deset godina, a pobijedili su ih golom glavom u 90. minuti (+5), a Zenit je prošao skupinu pa nije išao punim gasom...

Trener Hein Vanhaezebrouck je genijalac, što znate o njemu?

– Čovjek je farmer! Radio je u Kortrijku, tamo se dokazao, i sad briljira u Gentu. Gledao sam utakmice u prvenstvu i LP, to je sustav koji malo tko igra.

O kakvom je sustavu riječ?

– Igraju s tri u zadnjoj liniji, svojevrsni 3-6-1. Gusti su, ganjaju, puno ih je, s pet igrača ulaze u šesnaesterac i svi mogu zabiti gol. Fizički su fenomenalni.

Igraju Ganci, Brazilci...

Maskote su im Poglavica, gospođa skvo te Buffalo Bill?

– Oni su zvijezde poput nogometaša. Belgijci vole nogomet, na tribinama su obitelji, atmosfera je ugodna. Pamtim te godine.

Tko još igra iz vašeg doba?

– Brazilac Rafinha. S njim sam baš bio prijatelj, i još par mladih igrača, koji su se u moje doba u Belgiji tek dokazivali.

Momčad je prepuna stranaca, od Ganaca, Kamerunaca, Brazilaca, Danaca, imaju i Amerikanca...

– U belgijskim gradovima, konkretno Antwerpenu ili Gentu, žive ljudi čak 170 različitih nacionalnosti. I to je razlog što u ima ju igrače sa svih strana svijeta.

Kakav je život u Gentu?

– Standard je visok. Kava je četiri eura, kruh dva... Jedino je vrijeme problem, kiša pada kao u Londonu, malo je sunčanih dana.

Mogu li proći još jednu stepenicu, pred njima je Wolfsburg na proljeće u Ligi prvaka?

– Teško će im biti, ali klub živi najbolje dane. Gent je gladan i željan uspjeha i trofeja. Ovo im je bila prva titula u prvenstvu.

>>Indijanci vrijede kao i Dinamo, a igrat će na proljeće u Ligi prvaka!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.