JE LI TO SVE?

Marinu je potreban odmor i novi početak: 'Očito je na niskim granama'

Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
Foto: Reuters/PIXSELL
Marin Čilić
06.07.2019.
u 08:17
Međugorac je u Wimbledonu imao i dodatnog trenera (Waynea Ferreiru), podršku mu je pružala i supruga Kristina (po struci psihologinja), ali nije išlo. Marinu očito treba jedan restart, kako se to moderno kaže, možda i s novim ljudima u stožeru
Pogledaj originalni članak

Nakon novog ovosezonskog posrtaja Marina Čilića, ovaj put u Wimbledonu (poraz od Souse), mnogi se pitaju: je li to sve? Je li Marin, koji će za tri mjeseca napuniti 31 godinu, već dao sve što je mogao?

Iza njega je zbilja uspješna karijera: jedan je od samo sedmorice aktivnih tenisača koji se mogu pohvaliti da su osvojili Grand Slam turnir, ima finala na još dva velika turnira, bio je treći igrač svijeta (u siječnju 2018.), cijelo jedno desetljeće praktički je bio član ekskluzivnog društva u Top 10, odveo je Hrvatsku do trofeja u Davisovu kupu...

Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić
Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić
Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić
Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić
Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić
Foto: Reuters/Pixsell
Marin Čilić

Uistinu su to sjajni dosezi, ali nekako nam ne ide u glavu da je Čilić u silaznoj putanji s koje nema povratka.

Marin će nakon Wimbledona vjerojatno biti 16. tenisač svijeta. To i nije tako loše, ali još bolju sliku poražavajuće sezone odaje stanje na tzv. race listi koja uzima u obzir samo ovogodišnje rezultate. E tu je Čilić tek na 54. mjestu. Sa samo 11 pobjeda i 10 poraza, uz rizik da prvi put nakon 11 godina ostane bez ijednog osvojenog turnira.

Posljednju tako lošu sezonu Čilić je imao još 2007. godine (14-13), ali tada je imao samo 19 godina i bio je tek na pragu profesionalne godine. Čak i 2013. godine, kada je Marin imao problema s nedokazanim optužbama za uzimanje dopinga, imao je bolju bilancu: 26-12 u pobjedama i jedan osvojeni naslov.

Godine, naravno, čine svoje, ali mislimo da one nisu uzrok Marinova pada, nego loš ulazak u sezonu i s tim povezano izgubljeno samopouzdanje. Jer ispred su čak šestorica tenisača starija od njega: Federer ima 37 godina, Nadal i Anderson po 33, Đoković, Fognini i Monfils po 32.

Međugorac je u Wimbledonu imao i dodatnog trenera (Waynea Ferreiru), podršku mu je pružala i supruga Kristina (po struci psihologinja), ali nije išlo. Marinu očito treba jedan restart, kako se to moderno kaže, možda i s novim ljudima u stožeru.

– Očito je da je Marin na niskim granama i da ima problema sa samopouzdanjem. Znamo da je on odličan na travi, dobivao je i Đokovića, ali očito sad to više nije to. No ja vjerujem da je on dovoljno dobar da se može vratiti u Top 10 – kaže teniski stručnjak Nikola Pilić.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar anti_komunist
anti_komunist
12:06 06.07.2019.

promojeniti cijeli strucni stozer ili zenu 😨

NI
NikoCro
10:23 06.07.2019.

Otkad se ozenio ne moze sastaviti dva seta

ČE
četverac
11:56 06.07.2019.

Neka pozove Peru Keterovca da ga dobro pripremi za US Open. I bit će opet kao nov i među najboljima.