USPOMENE Povratak oca i sina Kranjčara u Beč

Mali Niko razbijao je s loptom zidove po stanu

Foto: import
Mali Niko razbijao je s loptom zidove po stanu
23.05.2006.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Sam dolazak u Beč Zlatku i Niki Kranjčaru pobudio je uspomene. Tata Zlatko bio je u osamdesetima zvijezda Rapida, najslavnijeg kluba Austrije. Niko je svoje djetinjstvo, do devete godine, proveo uz oca. Mama Elvira samo je otišla roditi u Zagreb i nakon nekoliko mjeseci s bebom se pridružila suprugu. Puno je puta izbornik kazao: - Želio sam da mi se sin rodi u Zagrebu.

Nakon treninga na stadionu Ernsta Happela Kranjčar stariji nam je rekao:- Divni su to bili dani u Beču. Ovdje sam kao doma. U Zagreb sam se vratio 1991., dok je Niko došao dvije godine kasnije. Želio sam da završi dio školovanja koje je započeo u Beču. Ulicu u bečkom 1. okrugu, Werdertorgasse broj 15, Kranjčari za boravka u Beču nisu imali vremena obići.

- Da, na toj smo adresi živjeli gotovo cijelo vrijeme. Tek smo se potkraj boravka u Beču odselili nekoliko ulica dalje - prisjetio se Zlatko Kranjčar.

Werdertorgasse je smještena tik uz Dunav, nedaleko je od centra. Većina stanova se iznajmljuje, stanari se mijenjaju, tako da tu gotovo više i nema susjeda obitelji Kranjčar. U slučajnom razgovoru, prijatelj Kranjčarovih, koji je poželio ostati anoniman, prisjetio se tih dana.

- Stan im je bio smješten u potkrovlju, dvoetažni. Kao i danas, i prije dvadeset godina, bila je to elitna četvrt. Mali Niko bio je strašan. Ništa ga nije zanimalo osim lopte. Po cijele je dane igrao, nabijao, žonglirao, svi zidovi u stanu bili su razbijeni. A kada je malo poodrastao, otac ga je počeo voditi na Rapidove treninge. Njegova umješnost nije promakla trenerima u klubu.

- Počeo sam trenirati kada sam navršio šest godina - sjeća se Niko Kranjčar.

U Rapidu je trenirao tri godine. Kao devetogodišnjak vratio se u Zagreb. Nastavak priče znate. Dinamova škola, kapetan plavih, prelazak u Hajduk, reprezentacija i odlazak na Svjetsko prvenstvo...


Zlatko Kranjčar: Bogata karijera

Klubovi: Dinamo Zagreb (1973. - 1983.), Rapid Beč (1984.-1990.)
Trofeji i uspjesi: prvak Jugoslavije 1982; pobjednik Kupa Jugoslavije 1980. i 1983.); prvak Austrije (1987. i 1988.), osvajač Austrijskog kupa (1984., 1985. i 1987.), finalist Kupa kupova, uvršten u momčad prvenstva 1985., 1986. i 1987.
Nastupi: 556 nastupa za Dinamo - 98 pogodaka; za Rapid 201 utakmica u prvenstvu i 106 pogodaka; u Austrijskom kupu - 33 utakmice i 14 pogodaka; u Europi 32 utakmice i 10 pogodaka.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr