Kolumna

Kovač bahato kaže da će i dalje 
od Modrića i Rakete raditi – Kovače

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Kovač bahato kaže da će i dalje 
od Modrića i Rakete raditi – Kovače
27.06.2014.
u 08:29
Šuker je stao iza izbornika, svakom treneru treba vrijeme, ali tako bi trebalo biti u klubovima, reprezentacija vremena nema, to prije jer sadašnji izbornik veli da će nastaviti jednako
Pogledaj originalni članak

Pokoji praznik ovako usred tjedna čovjeku dobro dođe da malo razbistri glavu, posloži sive stanice, da dobije na vremenu i sredi dojmove. U poplavi raznih emocija ne treba ishitreno reagirati i donositi zaključke ni o tome što je u Brazilu napravila naša reprezentacija. I nakon toga mirnog razmišljanja, zaključak je – Hrvatska je podbacila. Ne zbog ispadanja, već zato što nije igrala na razini na kojoj je mogla. A zašto nije? Bez okolišanja – zbog izbornika.

Nijedan izbornik nije imao aklamacijsku podršku unatoč neiskustvu. No. iskustvo je ovdje jako važno. K tome, okružio se suradnicima koji nikad i nigdje nisu obavili pripreme sa seniorskom momčadi, okružio se nogometnim znanstvenicima, ali ne i znalcima. Ti znanstvenici pokazuju knjižurinu Mateu Kovačiću kad ulazi u igru, okreću mu stranice kao da u tom trenutku može upamtiti više od jedne, dvije informacije.

– To vam je kao da ja na važnu raspravu pošaljem vježbenika i da mu pomažu još tri vježbenika – ustvrdio je nogometni zaljubljenik, odvjetnik i brat jednog bivšeg, nažalost preminulog nam reprezentativca i to prije odlaska u Brazil.

Valja podsjetiti i što je u Večernjaku u svojoj kolumni napisao Kruno Jurčić:

" Sve je ovo izgledalo kao nogometni eksperiment. I veliki znanstvenici eksperimentiraju, ali na miševima. Pa ako miš ugine, nikome ništa. A na Modriću, Mandžukiću i Rakitiću ne može se eksperimentirati."

Kovač je neiskustvo pokazao i na pripremama brzo mijenjajući plan treninga jer je na početku krenuo prežestoko s umornim igračima. Taktikom je uništio Modrića i Rakitića, od njih je radio Nike Kovače umjesto da budu ono što su bili u Realu i Sevilli. I dok su svi stručnjaci na to upozoravali, on je ustrajao i nakon ovog debakla i dalje kaže da će njih dvojica to igrati i u budućnosti. Bahato.

Da je tako radio Igor Štimac, bio bi razapet, kao što je bio tijekom kvalifikacija. Bio je zasluženo kritiziran kao što je sad zaslužio kritiku i Niko Kovač.

Igrači nisu krivi, nije se Pletikosa postavio na gol, nisu krivi Modrić i Rakitić jer su bili na krivoj poziciji, ni Vrsaljko i Pranjić koji su "visjeli" jer vezni red im nije znao pomoći, a još su manje krivi Mandžukić, Olić i Perišić koji su bili osamljeni tamo negdje naprijed. Ni Kovačić ni Sammir, koji su stavljeni u međuprostor u kojem sami nisu mogli ništa.

Šuker je stao iza izbornika, svakom treneru treba vrijeme, ali tako bi trebalo biti u klubovima, reprezentacija vremena nema, to prije jer sadašnji izbornik veli da će nastaviti jednako. Da je bar poslušao Otta Barića i uza se stavio nekog iskusnijeg, možda danas ovo ne bismo pisali. Ovako, njegov ostanak mora biti jako upitan.

>>Špaco: Kovač je baš sve napravio loše, sve dobro napravio je Štimac!

>>Ovo su igrači koji bi se prvi mogli oprostiti od reprezentacije nakon Brazila

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 99

KR
krampus9
09:32 27.06.2014.

kovac je stavio modrica i rakitica nazad sa nadom da ce preuzimati lopte od corluke i lovrena koji se vole rijesiti iste sto prije.isto tako nije igrao vukojevic,jer on nije tehnicki dobar,gubio bi puno lopti pozadi i pravio prekrsaje blizu gola sto bi sa brazilom bilo pogubno.za takvu igru mu je trebao strasno dobar vratar i mislio je da ga u pletikosi ima.medjutim pokazalo se kod prvog i treceg gola da on to nije.zato je kovac i stavio pranjica protiv meksika kao defenzivnog veznjaka i bilo je dobro dok nismo primili gol iz prekida zasto su krivi corluka i opet pletikosa koji je mozda mogao loptu izboksati sa glave markeza.sa subasicem na golu moze u buducnosti da igra i sa modricem i rakiticem i kovacicem u sredini i da oni konstantno mijenjaju mjesta sto ce zbuniti protivnika i dati nasim napadacima vise sansi za gol.

MA
malena27
10:59 27.06.2014.

Del Bosque, Roy Hodgson, Prandelli, Capello su neki od iskusnih trenera i izbornika koji nisu uspjeli proci drugi krug, uprkos svom debelom iskustvu. Oni ne da spadaju medju najiskusnije,vec i medju najplacenije izbornike na SP. Capello od Rusa uzima oko 70 miliona kn godisnje za rad sa njihovom reprezentacijom. Medjutim, sve to silno iskustvo i novci nisu bili dovoljni za daljni prolazak Spanjolaca, Engleza ,Talijana i Rusa. Ono sto mene zabrinjava je to sto mi ne mozemo dostojanstveno podnijeti poraz. Evo vec cetvrti dan kako novinari na stup srama pribijaju naseg izbornika i Vatrene. Niki pripisuju neuspjeh, bez da se zapitaju, kako to da je letvica najedanput podignuta tako visoko? Jos jucer smo bili zadovoljni samim odlaskom Vatrenih na SP,a vec sutra od njih trazimo da igraju u finalu. Mozda velika natjecanja nisu za nas? Mozda bi manje boljelo da Vatreni nisu ni isli u Brazil, sada ne bi prolazili kroz ovu agoniju? Ma, smijesno je uopce postavljati ovakva pitanja. Naravno da ce Vatreni i ubuduce odlaziti na europska i svjetska prvenstva, a mi koji smo im vijerni cemo ih bodriti, ne samo onda kada im ide dobro vec i onda kada im bas i ne ide od noge. Pozdrav i ugodan dan vam zelim.

ZO
Zonasumraka4
08:47 27.06.2014.

Ciljani orkestrirani napadi na Kovača očito s namjerom da naprave nered u reprezentaciji iz dobro poznate kuhinje