DIV U RASULU

Koeman ne želi otići iz Barcelone, očajni i ljutiti navijači žele Xavija

22.09.2021.
u 12:40
Nema više tiki-take, nema više Messija, Barcelonina stvarnost sada je potpuno drukčija. A navijači katalonskog diva kao da se s tim ne mogu pomiriti.
Pogledaj originalni članak

Ronald Koeman na izlaznim je vratima Barcelone. Barem tako sugeriraju ozbiljni izvori bliski katalonskom klubu. Okidač za ozbiljnu javnu raspravu o odlasku nizozemskog trenera bila je zadnja utakmica u prvenstvu, u kojoj je Barcelona protiv Granade tek u sudačkoj nadoknadi iščupala bod.

Nema više tiki-take, nema više Messija, Barcelonina stvarnost sada je potpuno drukčija. A navijači katalonskog diva kao da se s tim ne mogu pomiriti.

Pep nudi Ten Haga

Ako Koeman zaista dobije otkaz, prema ključnoj klauzuli ugovora koji je potpisao bivši predsjednik Josep Maria Bartomeu pripala bi mu odšteta od oko 13 milijuna eura. Dakle, nekako će izdržati dok na burzi bude tražio novi posao. Španjolski novinar Gerard Romero objavio je da je predsjednik Joan Laporta na svoj popis onih s kojima želi pregovarati stavio imena Joachima Löwa, Antonija Contea, Philippa Cocua, Roberta Martineza, Andree Pirla i Xavija Hernandeza. A prema brojnim anketama, navijači bi na klupi htjeli bivšu klupsku ikonu Xavija.

U potrazi za novim rješenjem Laporta je navodno za savjet pitao i Pepa Guardiolu, genijalnog španjolskog trenera koji je svojedobno s Barcom postavio revolucionarne nogometne standarde. Pep mu je, navodno, predložio Erika ten Haga, trenera Ajaxa. Ne zvuči loše, s obzirom na to da je Ten Hag u Ajaxu od 2017. godine osvojio dva naslova prvaka Nizozemske, dva kupa, Trofej Johana Cruyffa... Izborio je plasman u polufinale Lige prvaka i na tom putu afirmirao nekolicinu sjajnih igrača poput, primjerice, Frenkieja De Jonga, Matthijsa de Lighta, Hakima Ziyecha, Donnyja van de Beeka...

Ako je ovo kraj Koemanove priče, vrijedi rezimirati da je momčad preuzeo u kolovozu prošle godine. Vodio je Barcu u ukupno 59 utakmica te ostvario 36 pobjeda, 11 remija i 12 poraza.

– Tu smo gdje jesmo, imamo igrače kakve imamo i ovo je realno stanje stvari. No vjerujem da će ti mladi igrači biti dobri za dvije, tri godine – prošlog je tjedna izjavio Nizozemac i pošteno iživcirao Laportu i navijače.

– Pogledajte sastav momčadi, što bismo trebali učiniti? Držati se tiki-take? Učinili smo što smo morali, pokušali igrati na drugi način. Ovo nije Barcelona od prije osam godina – dodao je Nizozemac koji nije zadovoljan ovakvim raspletom situacije, bez obzira na astronomsku financijsku kompenzaciju koja mu je zagarantirana.

U proteklom desetljeću navikli smo se na nogometnu revoluciju koju nam je donijela Barcelona, divili se čudesnom Messiju, a sada je katalonski klub ušao u novu eru.

Neiskusni klinci

No pitanje je što će bilo koji novi trener donijeti ovoj mladoj i neiskusnoj momčadi Barcelone. Koeman je, primjerice, protiv Granade na teren poslao momčad s prosjekom starosti od 24,3 godine. U igru je uvrstio i trojicu tinejdžera. U obrani su od prve minute zaigrali Sergino Dest (20), Eric Garcia (20), Ronald Araujo (22) i debitant Alejandro Balde (18). Također, u momčadi je od početka zaigrao i Yusuf Demir (18), a u nastavku je ušao Pablo Gavira (17).

Nije posebna filozofija konstatirati da ovoj momčadi nedostaje najmanje po jedan ekstraklasni igrač u svakoj liniji. Jer, kako je Koeman kazao, ovi klinci mogu sazreti tek za koju godinu. No budući da je klub protekle dvije godine preživljavao na financijskom rubu, to je izdatak koji si nikako ne mogu priuštiti.

Fascinantno izgleda lakoća kojom je u udarnu postavu uvršten toliko velik broj mladih igrača, no za rezultate u kontinuitetu samo talent nije dovoljan.

>>> Pogledajte kako je izgledalo kad je Leo Messi napustio Barcelonu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DE
DeGogi
15:28 22.09.2021.

Nece bit vise ni ulaznica za 180€ u gornjem redu 100m od travnjaka