Europska liga

Karoglan legenda Brage: I danas mi navijači skandiraju

Foto: Arhiva VL-a
Karoglan legenda Brage: I danas mi navijači skandiraju
18.05.2011.
u 13:35
Mjesto u svečanoj loži dublinskog stadiona rezervirano je za Mladena Karoglana (47).
Pogledaj originalni članak

Za naše nogometne pojmove Mladen je poprilično nepoznat (igrao je za Zagreb koji je pod vodstvom Ive Šuška osvojio naslov u Drugoj jugoslavenskoj ligi 1990./1991.), ali je za navijače Brage (igrao od 1993. do 1999.) sasvim poseban nogometaš.

Zabio Benfici

– Posebna je čast biti sutra u Dublinu. Finale Europske lige je najveći dan u povijesti kluba. Za mene je poseban, jer sam svima u Bragi ostao u lijepom sjećanju, ondje sam tretiran kao igrač koji je obilježio jednu eru. Bio sam u Liverpoolu na utakmici četvrtfinala, navijači Brage su me vidjeli i skandirali mi na Anfieldu – kaže skromno brzanac iz Zmijavaca Mladen Karoglan.

U Bragi je u šest sezona postigao 67 golova.

– Igrao sam u vršku napada, u punoj zrelosti, a najbolje sam igrao u posljednjoj sezoni. Ljudi su me u klubu voljeli, navijači uvijek podržavali. I zbog toga se posebno osjećam uoči današnjeg (20.45 sati) finala Europske lige između Porta i Brage.

Najveći uspjeh Brage bilo je treće mjesto u prvenstvu te finale Portugalskog kupa.

– U polufinalu igrali smo kod kuće protiv Benfice. Igralo se na starom stadionu, bilo je 50 tisuća gledatelja, a ja sam postigao dva pogotka za 2:0. No, Porto s Jardelom, Dorivom, Drulovićem, pa i današnjim trenerom Brage Domingosom Pacienciom Oliveirom bio je ipak prejak.

Već nekoliko godina ste i Bragin skaut.

– Sportski direktor je Fernando Couto, slavni portugalski reprezentativac. Da, naime, nisam dogovorio nikakvu plaću. Mogu li što pomoći klubu, tu sam. Kod nas ima nadarenih klinaca, neke igrače pratim, ali o imenima vam ne bih mogao govoriti.

Braga je veliki hit sezone. Možete li nam otkriti tajnu uspjeha?

Braga ima sustav

– Kada sam ja odlazio iz Brage, klub je privatiziran. Braga je u sjevernom dijelu Portugala, u kojem ima novca. Klub je stabilan, igrači se stvaraju ili jeftino kupuju još kada su mladi. I sve je zapravo u načinu rada i igre, u sustavu. U momčadi nema zvijezda, lako je zamijeniti svakoga igrača, sve se svodi na veliko odricanje, puno pas-igre...

Može li Braga do čuda, do drugog trofeja u povijesti. Naime, prvi trofej, Portugalski kup, datira još iz 1965. godine, kada ste vi tek rođeni?

– U jednoj utakmici sve je otvoreno. Porto je bolja momčad, favorit, ali i Braga je, za razliku, primjerice, od Benfice, danas jača psihički. To je razlog zašto je slavila u polufinalu. Uspijemo li zaustaviti Hulka, možda ćemo se svi zajedno veseliti – zaključio je Mladen Karoglan.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.