Preoblikovanje

Je li vrijednost Dinama toliko niska da bi ga Mamić lakše kupio?

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Je li vrijednost Dinama toliko niska da bi ga Mamić lakše kupio?
23.12.2015.
u 21:00
'Kad dobijemo iznos na koji je procijenjen Dinamo, onda ćemo to i objaviti, 200 milijuna kuna samo su nagađanja.'
Pogledaj originalni članak

Preoblikovanje Dinama iz udruge građana u dioničko društvo trebalo bi se uskoro dogoditi. Doduše, sve to neće biti preko noći jer postoji više faza u tom procesu. Čak ni prva nije gotova, još nije odobren elaborat o preoblikovanju pa se još ne zna ni vrijednost Dinama.

Ne utječemo na procjenu

Doduše, barata se s iznosom od oko 200 milijuna kuna, što se čini jako malo. To prije jer je Hajduk vrijedio više, revizorska ga je kuća procijenila na 268 milijuna kuna. A Dinamo je deset godina prvak, stalno igra u skupinama europskih klupskih natjecanja, iz svoje škole stalno izbacuje vrhunske igrače i plasira ih na europsko tržište. K tome, nije nikome ništa dužan. No baš ta činjenica da nije dužan dijelom je 'kriva' za manju vrijednost. Naime, u 268 milijuna, koliko je u trenutku pretvorbe vrijedio Hajduk, čak je 140 milijuna kuna duga državi. Riječ je o neplaćenom porezu i ostalim davanjima. Dakle, brend Hajduk i sve što je moglo ući u vrijednost kluba procijenjeni su zapravo na 128 milijuna. Država je svoja prava na tih 140 milijuna, koliko joj je Hajduk bio dužan, prepustila Gradu Splitu koji je tako postao većinski dioničar kluba s 56 posto dionica. Ostalo je u vlasništvu malih dioničara koji su kupili dionice za oko 80 milijuna kuna.

Tako je vlasnik Hajduka zapravo Grad Split, isto tako je s Cibalijom i Osijekom. S time da je sada Grad Osijek odlučio prodati svoja prava najboljem ponuđaču, što može biti i za jednu kunu, ali će novi vlasnik naslijediti i dosta dugova, procjenjuje se oko 20 milijuna kuna. Rijeka, Split i Istra u rukama su privatnika, Ščeglov je kupio 51 posto Istre koja je vrijedila oko 15 milijuna kuna, a u međuvremenu je svoje dionice prodao Amerikancima. Čak 99 posto dionica Splita imaju braća Žužul, preoblikovanje ovog kluba bilo je dragovoljno jer on nije imao dugova. Rijeka je zbog duga državi od nešto manje od 17 milijuna kuna morala u preoblikovanje. S tih 17 milijuna vrijednost joj je bila blizu 83 milijuna, bez duga oko 66 milijuna.

Stoga, ako su Hajduk (128) i Rijeka (66 milijuna) toliko vrijedili, onda čudi da je Dinamo procijenjen na 200 milijuna kuna.

– Ne znam odakle vam taj iznos kad nama elaborat još nije usvojen, to su samo nagađanja koja ne bismo komentirali – kazao je glavni direktor Dinama Tomislav Svetina.

Hm, nisu baš samo nagađanja kad je takav iznos spomenuo i predsjednik Mirko Barišić.

– Ne bih o tome, čim mi saznamo iznos, objavit ćemo. Procjenu je radila revizorska kuća i mi na to ne možemo utjecati, koliki god iznos bio – dodao je Svetina.

Igrači se ne računaju

Napomenimo da u temeljnom kapitalu kluba (vrijednosti) ne mogu biti igrači, a Dinamo baš u njima ima najveću vrijednost.

Bilo je i raznih drugih nagađanja i priča, od one da je vrijednost tako mala da bi klub kupio Zdravko Mamić do brojnih drugih.

Kako bilo, kad se i sazna koliko vrijedi Dinamo, prvo će dionice biti ponuđene Gradu Zagrebu koji ih sigurno neće kupiti, barem ne toliko da bi postao većinski vlasnik. Iako je nedavno dobio presudu protiv države koja mu mora vratiti više od 200 milijuna kuna. Nakon Grada, dionice mogu kupiti članovi kluba, pa tek onda svi ostali. Tko zna, možda se u toj zadnjoj fazi prodaje dionica pojave i nekakve offshore kompanije.

No do svega toga, dok ne doznamo vlasnike Dinama, još će proteći vode i vode ispod Savskog mosta.

>> Dinamo vrijedi manje nego Hajduk - samo 200 milijuna kuna!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 29

DU
Deleted user
21:04 23.12.2015.

Pa kupi ga ti Junaci kad je tak povoljno. Ili famozna četvorka ,pa to je za njih iz lijevog džepa. Iz Dinama su i više izvukli,pa sad ga mogu i kupiti. Izvolite.

MA
Marsijanac.
22:16 23.12.2015.

kakva podli napis......kao da je Mamic jedini sa lovom. Nije li Maminjo jasno i glasno rekao da nema toliko novca da kupi Dinamo . Junac, Fuck & Co. zajedno sa onom famoznom cetvorkom , drogaskim bbb i Jovanovicem, stavite novac tamo gdje su vam usta i kupite Dinamo.

ZR
Ze Roberto u
21:40 23.12.2015.

Robere dragi, a sto mislis ako je to napravljeno samo zato da Dinamo kupis ti i tvoj drug brbic...?