ZANIMLJIV BROJ JEDAN

Iz kultne igre objavljen popis najboljih: Tko je u Top 10? Modrić 24., a Brozović 61.

Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
Foto: Futbin
20.09.2022.
u 14:34
Mogu se na ovom popisu od 100 pronaći mnoga iznenađenja, ali danas ćemo detaljno proučiti koga to u EA Sportsu rangiraju kao desetoricu najboljih nogometaša svijeta za nadolazeću Fifa 23 videoigru
Pogledaj originalni članak

Među ljubiteljima 'gaminga', ali i samog nogometa, drugi dio devetog mjeseca nosi veliko uzbuđenje jer tada kultna kompanija EA Sports u javnost prvi puta iznosi ocjene nogometaša za predstojeću sezonu najpopularnije nogometne videoigre na svijetu, Fife. 

Ništa drukčiji slučaj nije bio ni za Fifu 23, za koju je objavljeno najboljih 100 rangiranih nogometaša svijeta za novu sezonu. Za početak treba odmah naglasiti da model ocjenjivanja koji se koristi u EA Sportsu sa sobom nosi neku kombinaciju prikazane kvalitete u posljednjoj sezoni te generalne igračke reputacije kroz godine.

Iako nerijetko ljubitelji igre budu ljuti ili razočarani ocjenama, mora se naglasiti da na svijetu ne postoji detaljnija baza podataka za rangiranje nečije igre. Osim generalne ocjene koja je dodijeljena nogometašu, ocjene se još dodijeljuju u šest glavnih kategorija (brzina, pucanje, dodavanje, dribling, branjenje i fizičke predispozicije), kao i u čak 44 podkategorije.

Mogu se na ovom popisu od 100 pronaći mnoga iznenađenja, ali danas ćemo detaljno proučiti koga to u EA Sportsu rangiraju kao desetoricu najboljih nogometaša svijeta. Valja samo napomenuti da su u Top 100 društvu i dva hrvatska nogometaša; Luka Modrić (ocjena 88) na 24. mjestu, Marcelo Brozović (ocjena 86) na 61. mjestu.

Zanimljivo, u Top 10 društvu nogometaši imaju samo dvije različite ocjene, 91 i 90. Dakle, poredak s ocjenama je jako gust, pa je stoga važno objasniti zašto je kod dva igrača s istom ocjenom jedan rangiran više od drugoga. Taj se poredak kod igrača s istom ocjenom određuje po zbroju ocjena iz svih podkategorija po kojima je igrač ocijenjen, takozvanom "zbroju in-game statsa".

Pa, krenimo u Top 10 društvo...

10. Manuel Neuer (Bayern/Njemačka) - 90

Foto: Futbin

Njemački velikan već godinama na Fifi kontinuirano plovi oko ocjene 90. Nekad je na 88, nekad je na 91, ali uglavnom je kontinuirano uvijek tu negdje, a ove godime je s 90-kom u Top 10 društvu na svijetu. Samim time najbolji je rangirani nogometaš njemačke Bundeslige, ali i najbolji njemački nogometaš za Fifu 23. Ista je to ukupna ocjena koju je Neuer imao i prošle godine, a što se tiče njegovih detaljnijih ocjena, pala mu je jedna ocjena u bacanju, a narasle dvije u pozicioniranju. Međutim, Neuer nije najbolje ocijenjeni vratar na igri. To bi bio...

9. Thibaut Courtois (Real Madrid/Belgija) - 90

Foto: Futbin

Prema već spomenutom pravilu Courtois je ispred Neuera zbog većeg zbroja ocjene za svaki aspekt igre. Belgijski div je protekle sezone bio ne samo igrač utakmice u finalu Lige prvaka, nego i u mnogim drugim važnim utakmicama koje su Realu donijele dvostruku krunu protekle sezone. Ukupna ocjena narasla mu je s 89 na 90, a poraste je u detaljnim ocjenama dobio u refleksima, igri nogom te pozicioniranju. Zanimljivo je da je Courtois najbolje ocijenjeni vratar na igri, a nije najbolje ocijenjeni igrač ni u redovima Belgije, ni u redovima Real Madrida.

8. Cristiano Ronaldo (Manchester United/Portugal) - 90

Foto: Futbin

Jedan od najefikasnijih golgetera u povijesti nogometa ove je sezone u Fifi doživio velik pad. Možda ne u ukupnoj ocjeni koja je pala samo za jedan (s 91 na 90), nego više u pojedinačnim ocjenama, gdje je izgubio pet ocjena za brzinu koja mu je sad na 81, jednu ocjenu za šut koji mu je sad 91, te čak po tri i četiri ocjene za dribling, odnosno dodavanja. Valja istaknuti da Fifa ima veliku naviku spuštanja ocjena (pogotovo za brzinu), igračima koji navrše 33-34 godine. Činjenica da se s Ronaldom to događa u 37. godini samo je pokazatelj njegove dugovječnosti na najvišoj razini. 

7. Virgil van Dijk (Liverpool/Nizozemska) - 90

Foto: Futbin

Kad se vratio nakon dugotrajne ozljede i operacije, vidjelo se zašto je Liverpool imao obrambeno lošu sezonu bez njega. Iako je nakon sezone 2018/2019 Nizozemac za sebe enormno visoke standarde, prošle sezone uopće nije bio daleko od tih standarda. Tako su zaključili i u EA Sportsu u čijoj je igri dobio poboljšanje ukupne ocjene s 89 na 90, ali i poboljšanje u detaljnim ocjenama. Brzina mu je narasla sa 78 na 81, a fizičke predispozicije s 84 na 86. 

6. Mohamed Salah (Liverpool/Egipat) - 90

Foto: Futbin

Egipćaninov slabiji ulazak u ovu sezonu nije pravi pokazatelj onoga što je napravio u posljednjih pet godina. Sjetite se da je samo prije godinu dana gotovo cijela nogometna zajednica vikala da Salah zaslužuje Zlatnu loptu, kad je bio u onom nevjerojatnom nizu forme. Ta forma nije tu, ali Egipćanin je i dalje jedan od najubojitijih napadača Premier lige, najbolje to dokazuje činjenica da je u svojih pet prvenstvenih sezona u dresu Liverpoola tri puta bio najbolji strijelac lige (32, 23 i 22 pogotka), jednom drugi najbolji strijelac lige (22 pogotka) i jednom peti najbolji strijelac lige (19 pogodaka). Što se ocjena tiče, Salahova je ukupna porasla s 89 na 90, a u detaljnim ocjenama doživio je porast za dva u pucanju i jedan u dodavanju.

5. Lionel Messi (PSG/Argentina) - 91

Foto: Futbin

Argentinski genij po prvi put nakon 2009. godine nije među dva najbolje rangirana igrača na igri Fifa. Međutim, argentinski čarobnjak i u poznim godinama svoje karijere dijeli istu ocjenu s onim koji je broj jedan na ljestvici, što je samo po sebi za pohvaliti. Messi je nakon prošle, nešto slabije sezone po njegovim suludo visokim standardima, kao i Cristiano Ronaldo, doživio popriličan pad u ocjenama. U ukupnoj je pao s 93 na 91, a u detaljnima mu je brzina pala za četiri ocjene, pucanje za tri ocjene te dodavanje, dribling i fizičke predispozicije za po jednu ocjenu. Ulazak u ovu sezonu bio je znatno drukčiji od prošle, tako da bi Messi u ažuriranjima igre vrlo skoro mogao i porasti.

4. Kevin de Bruyne (Manchester City/Belgija) - 91

Foto: Futbin

Najbolji asistent u svijetu nogometa i, prema EA Sportsu, najbolji nogometaš engleske Premier lige. Veznjak Manchester Cityja u završnici prošle sezone je igrao gotovo pa savršen nogomet i doveo svoj Manchester City do ćetvrtog ligaškog naslova u posljednjih pet godina. Svake sezone sruši barem jedan rekord vezan za asistencije, a o tome da kao veznjak ima sjajnu završnicu ne treba ni previše spominjati. Prepoznato je to i u kultnoj videoigri gdje mu je ocjena za pucanje narasla s 86 na 88. Ukupna De Bruyneova ocjena je ista (91) kao i prošle sezone, a od promjenama u ocjenama možemo vidjeti i pad za dva u brzini te padove za jedan u driblingu i fizičkim predispozicijama. 

3. Kylian Mbappe (PSG/Francuska) - 91

Foto: Futbin

Prošle se godine dogodila tranzicija iz Kyliana Mbappea - strijelca u Kyliana Mbappea - kompletnog napadača. Mbappe, inače najbrži nogometaš svijeta prema ovoj igri (ocjena za brzinu - 97), napredovao je u donošenju odluka u završnoj trećini te nastavio povećavati svoj broj pogodaka i asistencija. Njegova kartica nije se drastično promijenila od prošle sezone (+1 za pucanje, -1 za fizičke predispozicije), pogotovo zato što je ukupna ocjena ostala ista. No, drukčije je malo kad ste u 90-kama i 80-kama u Fifi, kad ste među ocjenama 90 trebaju vam čudesno dobre sezone kako biste tu ocjenu samo održali, pogotovo ako nemate planetarnu reputaciju poput Messija i Ronalda.

2. Robert Lewandowski (Barcelona/Poljska) - 91

Foto: Futbin

I u sezoni gdje je nekako sve za njega prošlo tiho i gdje mu je ocjena pala za 1 (?!), Lewandowski je opet zabio nevjerojatnih 50 pogodaka. Uz 35 u Bundesligi dodao je 13 u Ligi prvaka i dva u njemačkom Superkupu. Ona teorija o teškom zadržavanju u 'devedesetkama' se baš dokazuje na ovom primjeru, gdje vam i nakon 50 golova u sezoni ocjena padne čisto iz razloga što je bila jako visoka. Lewandowskom su, pomalo bizarno, pale i neke detaljne ocjene, poput brzine (-3), pucanja (-1), dok su mu fizičke predispozicije porasle (+1).

1. Karim Benzema (Real Madrid/Francuska) - 91

Foto: Futbin

Najveći favorit za Zlatnu loptu (po kladionicama), još tamo od čudesne 2012. godine Lionela Messija. Budući da je koeficijent na osvajanje Zlatne lopte Karima Benzeme 1.05, nije ni čudo da je u EA Sportsu i njihovom sistemu ocjenjivanja prepoznat kao najbolji nogometaš svijeta. Ne smijemo zaboraviti Realov čudesan put do naslova Lige prvaka u kojem su u svakoj utakmici gubili, a onda je Benzema nevjerojatnim golovima preokretao rezultat i vodio svoju momčad prema dvostrukoj kruni. Prošle je sezone u 44 nastupa upisao 42 pogotka i 14 asistencija, a bitno je naglasiti da je većina tih dolazila u najvažnijim utakmicama. Osim poboljšanja generalne ocjene s 89 na 91, Benzema je zavrijedio i porast ocjena u brzini (+4), pucanju (+2), dodavanju (+2) i fizičkim predispozicijama (+1).

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.