Bio je u stožeru

Ivković se prisjeća 2006.: Cico i ja nismo ni skautirali Brazilce

Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Ivković se prisjeća 2006.: Cico i ja nismo ni skautirali Brazilce
08.12.2013.
u 10:01
- Tvrdim da je naša osnovna zadaća u Brazilu pripremiti momčad za sljedeći kvalifikacijski ciklus. Dakle, postupno uvesti mlade igrače, Brozovića, Rebića, Vrsaljka...
Pogledaj originalni članak

Trener Lokomotive Tomislav Ivković (53) pripremao je, zajedno s tadašnjim izbornikom Zlatkom Kranjčarom, hrvatsku reprezentaciju za sraz s Brazilcima u Berlinu prije sedam godina.

Podsjetimo, iz naše tadašnje momčadi “preživjeli” su Pletikosa, Šimunić, Srna, Kranjčar i Olić, dok je od Brazilaca sada na popisu samo još centarfor Fluminensea, 30-godišnji Fred.

Kako su izgledale pripreme za tadašnje svjetske prvake, koji su na SP-u 2006. izletjeli od Francuza u četvrtfinalu?

– Nije ih bilo, naime, nismo uopće reprezentativce posebno pripremali za tu utakmicu. Brazil je sam po sebi bio poseban motiv našim igračima, momčad s toliko zvijezda, Ronaldom, Ronaldinhom, Kakom, Adrianom... Čak ih nismo ni skautirali u pripremnim utakmicama jer smo godinu prije igrali s njima u Splitu, pa smo o njima sve znali – priča Ivković.

Bit će to čudesan doživljaj

Brazil u Sao Paulu sasvim je drugačija priča od berlinske?

– To će biti čudesan doživljaj, igrati protiv tako jake reprezentacije na otvorenju SP-a. Bit će to posebna utakmica i za Brazilce, jer oni su miljenici nacije, i ta će ih činjenica sigurno dodatno opteretiti. Ta će ih utakmica mentalno i fizički jako iscrpiti, ali oni će za to biti spremni.

Kakvu Hrvatsku očekujete?

– Možda će netko reći da je ovo staračko razmišljanje da nije moderno, ali tvrdim da je naša osnovna zadaća u Brazilu pripremiti momčad za sljedeći kvalifikacijski ciklus. Dakle, postupno uvesti mlade igrače, Brozovića, Rebića, Vrsaljka... i pripremiti ih za ono što dolazi poslije SP-a. Naravno, pritom ne treba zanemariti i zaslužne, jer Cico i ja smo zbog zasluga u Njemačku vodili i neke koje možda nismo trebali, moramo voditi računa da u tim zahtjevnim utakmicama budemo čvrsti, odlučni, spremni za okršaje s najjačima.

Dojam je bio da smo protiv Brazila u Berlinu mogli više?

– Mogli smo. Imao je Tudor zicer glavom, nismo bili inferiorni. Ali, pustimo sad tu hrvatsku priču, mi smo ovakvi, mi smo onakvi... Moramo biti čvrsto na zemlji, ponizni, skromni i, naravno, pritom vjerovati u uspjeh. Nećemo mi biti lagani suparnik nikomu, možemo svakoga iznenaditi, ali isto tako i od svakoga izgubiti – dodaje Ivković.

Koliko nam mogu opasni biti Meksiko i Kamerun?

– Meksiko se mučio kao i mi, morao je u doigravanje, dok nikada nismo igrali s Afrikancima, a te reprezentacije ponašaju se sasvim drugačije, reagiraju instinktivno. Na sve moramo biti spremni, zato nam treba izbornik šmeker.

Vidite li šmekera u Niki Kovaču?

– Niko je pametan dečko, zna što hoće, čvrsto stoji iza svojih odluka, sviđa mi se što nitko nema utjecaja na njega. Kako će proći u Brazilu? Bit će sigurno dobre utakmice, nemam posebnih očekivanja.

Cijeli grad na aerodromu

Tomislav Ivković kao igrač imao je rijetku povlasticu da zaigra protiv Brazila na njegovu terenu. Bilo je to 14. studenoga 1989. godine, kada je jugoslavenska reprezentacija, pod vodstvom Ivice Osima, s Brazilcima u Recifeu remizirala 0:0, pred 45.000 gledatelja. Ivković je branio, a od Hrvata igrali su još Panadić, Boban i Prosinečki.

– Sjećam se dobro te utakmice, bilo je to zanimljivo iskustvo. S Brazilcima smo putovali istim čarterskim letom iz Rio de Janeira u Recife, a na aerodromu nas je dočekao cijeli grad. Tada sam se svojim očima uvjerio koliko narod u Brazilu voli svoju reprezentaciju.

Kakva je bila utakmica?

– Bila je loša, jedna od lošijih koje sam igrao. Igralo se na 45 stupnjeva, trava je bila do gležnjeva, Romario je igrao u tenisicama. Kada sam izišao na zagrijavanje prije utakmice, nisam izdržao ni dvije minute na nogama kakva je vrućina bila. Samo sam sjeo na travnjak – zaključio je Tomislav Ivković.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

NE
neki
12:34 08.12.2013.

Osnovna zadaća je na SP-u pripremiti momčad za sljedeći ciklus, kaže Ivković glupost da nije mogao veću. Protiv Brazila dakle, kao da je neka prijateljska utakmica protiv Luksemburžana, treba ubaciti igrače za provjeru. Pa tu utakmicu će gledati cijeli svijet, SP nije za isprobavanje igrača nego za pokazati se u najboljem svjetlu s trenutno najboljim igračima.

JM
Jean-Michel_Nicolier
16:25 08.12.2013.

Ovo je najveća glupost koju je mogao reći. To je čak i standardni problem naše reprezentacije i to velike ekipe ne rade. U Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji igraju najbolji igrači, a kod nas se stalno izmišljaju razlozi za "stvaranje" i plasiranje igrača kroz reprezentaciju ili pak nagrađivanje za stare zasluge. Klubovi stvaraju igrače, nagrada za zasluge je čast i slava, a u reprezentaciji trebaju igrati najbolji.

CA
canajrasim
17:10 08.12.2013.

naša osnovna zadaća u Brazilu pripremiti momčad za sljedeći kvalifikacijski ciklus. Dakle, postupno uvesti mlade igrače, Brozovića, Rebića, Vrsaljka... >>>> Brozovic,daj ne budi smijesan.Rebic,svakako.A sto se tice Vrsaljka on vec sada noze zamjeniti Srnu , no jos treba nauciti podici glavu i pogledati, prije ubacaja.