Ivan Perišić

Iz Hajduka morao otići zbog očevih dugova, danas svi na njemu zarađuju

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Perišić
Foto: Reuters
Inter Perišić
Foto: Reuters
Inter Perišić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Ivan Perišić
15.10.2015.
u 18:02
Club Brugge kupio ga je za 200.000 €, a Inter je za njega izdvojio ljetos 16 milijuna.
Pogledaj originalni članak

Vagao je riječi, tražio pravi način kako objasniti osjećaje. Izvan terena je sasvim drugačiji, na zelenom polju je nezaustavljiv, a vani samozatajan. To je Ivan Perišić, hrvatski heroj kvalifikacija, čovjek koji je najzaslužniji za novi odlazak "kockastih" na veliko natjecanje. Premda, taj Omišanin ima svoj smisao za humor.

- A s nama je i Ivan Perišić, jedan od ponajboljih u našim redovima - najavljivao je komentator razgovor s Perišićem.

Više nije tajno oružje

A on, onako hladno, raširio ruke. Kao da se ljuti.

- Pa, kad ću biti najbolji - nasmijao se Perišić.

Ajmo malo unatrag, zabio je Bugarskoj već u 2. minuti, pa Malti, prije toga postigao je gol Norveškoj, Italiji, dva Azerbajdžanu. Zaustavio se na brojci šest u ovim kvalifikacijama.

Bio je najbolji hrvatski igrač na SP-u, pogodio je mreže Kameruna i Meksika, prije toga je dao dva gola Maliju u prijateljskoj utakmici. U posljednjih 15 utakmica za vatrene dao je 10 golova. A otkako se pojavio u "kockastom" dresu, još od poraza Slavena Bilića u Gruziji 26. ožujka 2011., do Malija, u 27 susreta samo je jednom bio strijelac.

- On mi je tajno oružje - kazao je Bilić uoči Eura 2012.

Isti stav imao je i novi izbornik Igor Štimac.

- Na Perišiću ću graditi ofenzivu. Uz Modrića, Rakitića i Mandžukića on je taj četvrti koji će mi donijeti puno toga - rekao je Štimac i Perišiću dao slobodu u igri.

Zabio je Belgiji u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na SP u Brazilu i stao. No, dolaskom Nike Kovača krenula je serija kojoj se ne vidi kraja. Za Euro 2016. više neće biti tajno oružje. Jednostavno, Perišić je stožerni igrač ove reprezentacije. U konkurenciji s igračima poput Modrića, Rakitića, Mandžukića, Srne, Kovačića i ostalih uvjerljivo je prvi. U Francusku kreće s jednom željom.

- Imamo momčad za velike stvari, za veliki rezultat. Ali, moramo naći zajednički jezik s navijačima. Bez njih, to nije to - kazao je Perišić.

Nekoliko mjeseci nakon što je debitirao za Hrvatsku iz Club Bruggea otišao je u Borussiju Dortmund. Uzeo je prvenstvo i kup, bili su to veliki dani Jürgena Kloppa i "žutih", ali Omišanin nije bio sretan. Previše voli nogomet da bi gledao u leđa i asovima kakvi su Götze i Reus. Tražio je odlazak u Wolfsburg u kojem je igrački sazrio. Kao kruna svega stigao je transfer u Inter iz Milana. Sada mu je 26 godina i ne zaustavlja se, još nije u dobi kada bi trebao igrati svoj najbolji nogomet. Iz Sochauxa je u Club Brugge otišao za smiješnih 200.000 eura, pa je Borussia za njega izdvojila 5,5 milijuna eura, a Wolfsburg 8 milijuna eura. Inter je za dolazak našeg reprezentativca izdvojio 16 milijuna eura. Igrač na kojem svi zarađuju.

Kao Zidane

A početak je bio više nego zanimljiv. Još ga je kao kadeta Hajduka 2006. Zoran Vulić "gurnuo" u prvu momčad. Na turniru u Murskoj Soboti igrao je s Nikom Kranjčarom, protiv Smedereva je u finalu zabio gol.

- On je majstor, njegov je nogomet drugačiji - govorio je Vulić.

No, Perišić se odlučio na rani odlazak u inozemstvo, u dresu Hajduka nije zaigrao službenu utakmicu. Čim je stigao u Socheaux, tadašnji trener Alain Perrin kazao je da ga podsjeća na Zinedina Zidana. Poslije mnogo godina tata Ante otkrio je pozadinu Ivanova ranog odlaska. Naime, zbog poslovnih problema tata Perišić upao je u dugove.

- Bilo je najbolje da se maknu od mene i mojih muka. S njim su išli i supruga i kći - pričao je tata Ante.

Ostati će mu žal što nije ostavio pečat u Hajdukovu dresu, ali nije pogriješio. Perišić je danas svjetska klasa. Ili kako reče Zoran Vulić.

- On spada među pet najboljih svjetskih krilnih napadača.

>>Evo tko čini najbolju momčad kvalifikacija, samo jedan Hrvat uvršten među pričuve

>>Hrvatska pobijedila Maltu 1:0 i plasirala se na Europsko prvenstvo!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

Avatar Cinco
Cinco
18:21 15.10.2015.

Ljudina, igračina, Hrvatina. Sve najbolje Ti želim Ivane.

GU
General_U
18:29 15.10.2015.

hvala ivane za igre u reprezentaciji i još puno sportskih uspjeha tebi i reprezentaciji želim, budi nam zdrav i u dobroj formi.

Avatar Abcda
Abcda
18:28 15.10.2015.

Osobno sam ga susreo u dva navrata. Momak na svom mistu. Bravo Koka !