BIVŠI IZBORNIK

Igor Štimac komentirao Dalićevu Hrvatsku i odgovorio na pitanja koja sve zanimaju

Foto: Screenshot
Igor Štimac
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Večernji TV: Igor Štimac
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Večernji TV: Igor Štimac i Ćiro Blažević
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Večernji TV: Igor Štimac
Foto: Screenshot
Igor Štimac
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Igor Štimac
26.03.2019.
u 09:25
Bivši izbornik Igor Štimac komentirao je lošu formu Perišića i Brozovića, treba li Kalinić i dalje biti prvi vratar te otkrio da jako vjeruje u Petkovića.
Pogledaj originalni članak

Bivši izbornik nogometne reprezentacije i veliki zagovornik Zlatka Dalića, Igor Štimac (51), komentirao je za VL nastup vatrenih u Budimpešti.

Kako objašnjavate takav pad forme vatrenih, je li u pitanju podcjenjivanje suparnika, pad motivacije nakon srebra?

– Ne bih govorio o padu forme jer nije u pitanju klupsko natjecanje. Izgubiti od Mađarske nije sramota, vidjeli smo agresivnog i nadahnutog domaćina koji je iskoristio našu slabost i sudačke previde u obrambenim prekidima. Odavno nisam vidio u kvalifikacijama jednu momčad tako motiviranu i discipliniranu. Išao im je na ruku i sudac pri pojedinim prekršajima prije pogodaka, no zasluženo smo poraženi, jednostavno nismo znali odgovoriti na njihovu agresiju u zoni – kaže Štimac.

Srebro je ponos

Je li to srebro jako teška hipoteka kao što je vama bila bronca, pa ste 2000. ostali bez EP-a?

– Srebro je ono zbog čega ćemo se uvijek ponositi našim momcima, a njima i onima koji dolaze obveza je za budućnost. Veći je problem što u aktualnom trenutku to srebro silno motivira naše suparnike i to moramo prihvatiti.

Bi li izbornik trebao prestati ponavljati kao mantru da smo drugi na svijetu, odnosno prestati živjeti na slavi iz Rusije?

– Treba što prije tu priču pospremiti u ladicu, kvalifikacije su uvijek bile i bit će trnovit put na kojem su izbornici izloženi kritici iako nemaju utjecaj na formu igrača u danom trenutku. Mi, koji analiziramo aktualni trenutak, isto tako moramo za polaznu točku uzeti status i formu naših igrača u klubovima, a ne polaziti od srebra iz Rusije – napominje Štimac.

Što bi sad trebao napraviti Dalić, kako trgnuti igrače, treba li nam još svježe krvi? Ako da, tko bi to trebao biti osim Vlašića i Brekala? Netko iz Prve HNL?

– Igrači su uvijek svjesni situacije, no želje i mogućnosti nerijetko se ne poklapaju kako bi htjeli. Nova lica ili svježa krv uvijek su dobrodošla, ali s njima treba ići postupno, biti oprezan u rekonstrukciji momčadi. Siguran sam da Dalić zna što treba činiti.

Kako objašnjavate Perišićev i Brozovićev pad forme? Biste li ih i dalje trpjeli?

– Obojica igraju u klubu koji traži sebe, koji luta bez cilja. Neostvareni transferi sigurno su ostavili određene ožiljke, no obojica su izuzetno vrijedni članovi ekspedicije i uvjeren sam da će se vratiti u pravu formu.

Treba li igru graditi na jedinom pravom napadaču Bruni Petkoviću?

– Silno vjerujem u Petkovića, mislim da je u situaciji gdje imamo krilne napadače poput Rebića i Perišića, Brekala i alternativno Kramarića, a kad treba, možemo i moramo stati čvršće iza igrača kakav je Bruno.

Treba li Dominika Livakovića promovirati u prvoga vratara, s obzirom na to da Kalinić ne ulijeva povjerenje?

– Ne znam zašto Kale ne brani u klubu, sigurno je to glavobolja i za Dalića. Smatram da prednost mora imati onaj tko je u boljoj formi. Kale je izuzetan vratar, ali i odličan momak i siguran sam da zna kako se mora vratiti na poziciju broj jedan u klubu kako bi očuvao poziciju u najboljoj vrsti – zaključio je Igor Štimac, izbornik koji je vatrene vodio u kvalifikacijama za SP 2014., ali je uoči doigravanja morao prepustiti mjesto Niki Kovaču.

Opasne kvalifikacije

Zanimljiva je ta situacija s izbornicima u HNS-u. Naime, upravo od Štimca pa sve do Dalića ni jedan od njih nije okončao ciklus koji je započeo. Tako je Niko Kovač u kvalifikacijama za EP 2016. odradio sedam utakmica, a nakon poraza od Norveške zamijenio ga je Ante Čačić. On je pak u ciklusu za SP 2018. vodio vatrene u devet utakmica, pa je nakon neodlučenog s Finskom smijenjen i zamijenio ga je Zlatko Dalić. Valjda će srebrni izbornik biti bolje sreće od prethodnika.

>> Pogledajte izjavu Zlatka Dalića nakon poraza

 

Pogledajte na vecernji.hr