Hrvatski NBA tornjevi

I ozlijeđeni ‘Kralj James’ slavi svoga sjajnoga učenika iz Čitluka

Foto: Reuters/Pixsell
I ozlijeđeni ‘Kralj James’ slavi svoga sjajnoga učenika iz Čitluka
19.01.2019.
u 16:17
Ivica Zubac (216 cm) i Ante Žižić (211 cm), kad god dobiju pravu priliku, zabljesnu
Pogledaj originalni članak

Više smo puta kazali da uspjeh pojedinca u NBA košarci uvelike ovisi o tome jeste li dobili priliku i imate li trenera koji zna što od vas može dobiti i koji ima jasnu hijerarhiju u momčadi.

A sve to se jako dobro vidjelo na primjeru New York Knicksa i Marija Hezonje u njihovoj utakmici protiv Washingtona (100:101).

Foto: Reuters/PIXSELL
NBA: Boston Celtics at Los Angeles Lakers Mar 3, 2017; Los Angeles, CA, USA; Boston Celtics guard Terry Rozier (12) knocks the ball from the hands of Los Angeles Lakers center Ivica Zubac (40) in the second half of the game at Staples Center. The Celtics
Foto: Reuters/PIXSELL
Ivica Zubac
Foto: Reuters/PIXSELL
Ivica Zubac
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Ivica Zubac
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Ivica Zubac

Mladi Dubrovčanin proveo je na parketu 19 i pol minuta (6 skokova, bez koša), no njegovi suigrači ponašali su se kao da ga nema na parketu.

A takvo što ponajprije je odgovornost trenera (David Fizdale) koji je svojim igračima dozvolio da košarku pretvaraju u pojedinačni sport i da loptu dodaju suigraču tek u krajnjoj nuždi.

Omišanin vrijedan prilike

Bolju situaciju u svojim klubovima imaju dvojica naših 21-godišnjih centara, Ivica Zubac (216 cm) i Ante Žižić (211 cm). Svaku ozbiljniju minutažu dečki iskoriste, problem je samo što su takve prigode rijetke.

Od posljednjih 10 utakmica Clevelandov Ante Žižić pet puta nije uopće ulazio u igru, a pet puta je dobio priliku pa je u nastupima od 24 i 27 minuta upisao po 18 i 16 koševa te po osam skokova.

A to će reći da je Omišanin vrijedan prilike, posebice jer je riječ o jednoj od najlošijih momčadi lige koja ima jako dobar razlog razvijati svog mladog centra na račun 28-godišnjeg Tristana Thompsona koji pak ima velikih briga vezanih uz to kako očuvati brak s Khloe Kardashian nakon što ju je prevario.

Premda živi u blještavom Los Angelesu, Ivica Zubac ispred sebe nema takvog suigrača, već dvojicu fizikalaca – McGeeja (30) i ostarjelog Chandlera (36) – od kojih je talentiraniji u svakom pogledu osim u eksplozivnosti.

>> Pogledajte video: Hrvatska klapa himnom otvorila NBA utakmicu u kultnoj njujorškoj dvorani, plesao se i linđo

I Zubac je u posljednjih 10 utakmica imao šaroliku minutažu pri čemu je u njih devet igrao. A kad god bi ušao u igru, mladi bi Čitlučanin momčadi nešto dao, a najviše je to učinio u noći na petak.

A tada je za svojih 28 minuta protiv Oklahome upisao 26 koševa i 12 skokova, a sve to većim dijelom pored novozelandskog centra Stevena Adamsa za kojeg se govori da je najsnažniji igrač NBA lige od kojeg se mnogi centri odbijaju.

No ne i Zubac koji je, doduše, imao i sreću da su njegovi bekovi bili nesebični pa su ga često pronalazili na ziceru. No Zubac je inteligentan igrač, s jako dobrim osjećajem za igru, koji se zna naći na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Bez izgleda za doigravanje

I u nastavku sezone može se očekivati da će obojica imati uzleta i padova, da će biti utakmica i bez ijedne odigrane minute, ali i ugodnih statističkih iznenađenja.

Nekako nam se čini da će Žižić imati više bezbrižnih minuta jer njegov Cleveland ima najmanje pobjeda u ligi i nikakve izglede za doigravanje. Za razliku od Zubčevih Lakersa koji su trenutačno osmi na Zapadu (25-21).

Nakon Zubčeve partije karijere, svoje oduševljenje nije skrivao ni njegov slavni, trenutačno ozlijeđeni, suigrač LeBron James koji je na svom Twitteru napisao: Zuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!! Zanimljivo je da je “King James” bio i mentor Žižiću dok su bili suigrači u Cavsima i da je i za Žižu imao lijepe riječi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
Monique
16:57 19.01.2019.

Mi Hrvati 🇭🇷Bravo dečki🇭🇷