DOZNAJEMO

Veliki zaokret u Savezu! I Hrvatska će na Eurobasketu imati stranog igrača, evo tko je on

Veliki zaokret u Savezu! I Hrvatska će na Eurobasketu imati stranog igrača, evo tko je on
22.07.2022.
u 11:54
Već je pokrenuta procedura naturalizacije da se 27-godišnjem beku berlinske Albe Jaleenu Smithu dodijeli hrvatsko državljanstvo po ubrzanom postupku
Pogledaj originalni članak

Nakon dugog niza godina vjerovanja isključivo u domaće snage, u Hrvatskom košarkaškom savezu su se ipak odlučili iskoristiti mogućnost da naturaliziraju jednog stranca na deficitarnoj bekovskoj poziciji. Svo to vrijeme tome se najviše odupirao predsjednik Stručnog savjeta Hrvatskog košarkaškog saveza Dino Rađa koji, odlukom Upravnog odbora, odnedavno više nema dužnost u HKS-u.

I tako je odlučeno, bez da se Rađu moralo nagovarati na suprotno, da će to biti 27-godišnji Amerikanac Jaleen Smith (193 cm), u prošloj sezoni igrač Albe (u narednoj navodno igrač Fenerbahčea), najbolji igrač posljednje utakmice njemačkog prvenstva (23 koša) u kojem je berlinska momčad nadjačala Bayern.

Premda je prva informacija u medije izašla iz nekošarkaških krugova, a objavio ju je Dubrovački vjesnik, potvrđeno nam je da Smith doista i jest igrač koji bi na predstojećem Eurobasketu (Milano, Berlin) trebao zaigrati uz Bojana Bogdanovića, Marija Hezonju, Ivicu Zupca, Antu Žižića, Darija Šarića a možda i Krunu Simona, ako se ovaj sjajni ljevoruki branič uspije oporaviti od operacije koljena.

Nakon igračeva pristanka sada su na potezu administrativci koji američkog braniča trebaju naturalizirati odnosno učiniti hrvatskim državljaninom. A sve je krenulo od pisma Hrvatskog košarkaškog saveza prema Hrvatskom olimpijskom odboru čije Vijeće treba dati pozitivno mišljenje a HKS onda se s tim ide prema Ministarstvu sporta i turizma a potom i prema Ministarstvu unutarnjih poslova koje izdaje valjane dokumente.

Dakako, sve to valjalo bi provesti ubrzanim postupkom jer već 3. kolovoza izbornik Damir Mulaomerović trebao bi okupiti sve reprezentativce osim NBA igrača koji zbog ograničenja u svojim ugovorima ne mogu s reprezentacijom početi trenirati prije 8. kolovoza.

>> Pogledajte Mike Tyson šokirao: Uskoro ću umrijeti, blizu sam kraja...

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

HR
hr76
13:08 22.07.2022.

Mi imamo vrhunske igrače, ali i loš košarkaški savez. Sve raspustiti i krenuti ispočetka s novim ljudima.

DU
Deleted user
13:18 22.07.2022.

Zašto Vlada ne uveze par nobelovaca? 500 vrhunskih liječnika? I slično.....Neš ti ...košarkaš...taj ne zna na zemljovidu pokazati Hrvatsku.

ZO
zoranos
13:15 22.07.2022.

Ovako nešto ne bi bilo moguće u ozbiljnijim organizacijama kao UEFA-i ili FIFA. Sjetite se samo Sose kojega su Nijemci htjeli prijaviti u reprezentaciju, pa na kraju nisu mogli. Nema ništa tamo po hitnom postupku. A u košarci je totalno rasulo pa eto možeš kupiti sve.