DAMJAN RUDEŽ

Hrvatski košarkaš nahvalio trenera Lakersa, a nešto mu je jako neobično na njemu...

Hrvatski košarkaš nahvalio trenera Lakersa, a nešto mu je jako neobično na njemu...
15.10.2020.
u 22:21
"Nitko to nije zaslužio koliko i on. Bio je osporavan od prvog trenutka kada je sjeo na klupu Lakersa, pričalo se da drugi to radno mjesto više zaslužuju od njega, no on ih je svojom stručnošću
Pogledaj originalni članak

U medijskom prostoru NBA lige ovih se slavljeničkih dana Lakersa jako puno piše o Kingu Jamesu, pa i o tome je li možda već i dostigao veličinu “Njegova Veličanstva” Michaela Jordana, a nedovoljno se govori o čovjeku koji je orkestrirao uspješan juriš na 17. naslov NBA prvaka ovog slavnog kluba.

Zaslužio je uspjeh

A riječ je o treneru Franku Vogelu (47), stručnjaku koji prošlo ljeto nije bio prvi izbor Lakersa pa čak ni njihova igračkog šefa LeBrona Jamesa. Štoviše, prije nego s Vogelom, čelnici kluba razgovarali su s dvojicom drugih kandidata, ali su se ipak odlučili za bivšeg trenera Indiane i Orlanda.

A u tim momčadima Vogel je bio šef i jednom hrvatskom košarkašu, a bio je to Damjan Rudež (34), s kojim smo i porazgovarali o najnovijem trenerskom prvaku NBA lige.

– Baš mi je jako drago radi njega jer je sjajan i trener i čovjek. Nitko to nije zaslužio koliko i on. Bio je osporavan od prvog trenutka kada je sjeo na klupu Lakersa, pričalo se da drugi to radno mjesto više zaslužuju od njega, no on ih je svojom stručnošću i sa svojim trenerskim timom demantirao. Skidam mu kapu.

Kakva su Rudežova osobna iskustva s ovim, od sada, trofejnim trenerom?

– S njim sam imao poseban odnos i on je zaslužan za moju NBA karijeru. U Indiani sam kod njega imao svoju ulogu, a nakon što me angažirao u Orlandu okolnosti su bile nešto drugačije. Ondje je na mojoj poziciji bilo više igrača pa mi je objasnio da neću imati minutažu kao u Indiani, da neću biti u redovnoj rotaciji, no i na tome sam mu zahvalan.

Kakav je Vogel tip trenera?

– On je naprosto drugačiji tip čovjeka od standardnih trenera. Neobično je veseo i optimističan. Treneri obično viču na igrače, temperamentni su, no on je smiren, racionalan i nasmiješen. Odličan je komunikator i jako mi je drago da je dokazao da se do krova svijeta u svojoj struci može i s osmijehom na licu. Pamtim da je čak i nakon najtežih poraza nalazio načina biti pozitivan. Znalo nam se dogoditi i po šest, sedam poraza zaredom, no on bi i dalje zračio optimizmom. Uvijek bi nalazio načina da pokrene neku dobru priču. Zapravo, on je nepopravljivi optimist kojem nikad nije bilo teško pohvaliti igrača i za najmanji doprinos.

NBA analitičari mu priznaju da se tijekom doigravanja sjajno prilagođavao na taktičke zamisli suparnika.

– Posljednja prilagodba bila je da je ostavio teškog centra Howarda na klupi, a u petorku stavio braniča Carusa što će reći da je pokretljivog Anthonyja Davisa imao stalno na petici. Prilagodio se i na zonu Miamija, zapravo tijekom cijelog doigravanja pokazao je taktičku raznovrsnost i obrambenu fleksibilnost kao protiv Houstona koji je igrao izolacijsku košarku s pet vanjskih igrača.

Koliko je Vogelu bilo zahtjevno usmjeravati LeBrona Jamesa i njegovu ogromnu ambiciju da i s Lakersima, koji su ga zbog toga i doveli, osvoji naslov?

– Frank je našao dobar način da vodi superstara koji voli biti treniran, ali i želi biti uključen u sve važne odluke. Preuzeo je Lakerse potpuno pripremljen, s jasnom vizijom kako Lakersi trebaju igrati. Da nije bilo toga, možda ni suradnja s LeBronom ne bi bila tako dobra.

Poznato je da se NBA stil vođenja momčadi razlikuje od europskog.

– NBA treneri fleksibilniji su na više načina. NBA je liga igrača, oni vode glavnu riječ, a trenerovo je da ih drži što spremnijim i što sretnijim. Bez sretnih igrača ne možeš zadržati svoj posao. Trener u Europi više inzistiraju na taktičkoj disciplini, zbog stila košarke koji se tu igra. Osim toga, tu su i veće tenzije nakon poraza nego u NBA ligi gdje se nakon nekoliko poraza ne dobiva otkaz, a njihovim europskim kolegama puno je češće glava na panju.

Sad mu je brat trener

Nadamo se da to neće biti slučaj s Damjanovim aktualnim trenerom u nizozemskom prvoligašu Donaru.

– Prve tri utakmice smo dobili, zasad ide sve po planu.

A Damjanu je u Nizozemskoj trener vlastiti brat Ivan.

– Moj brat je kvalitetan trener koji sve ovo jako dobro vodi, a meni se nije bilo teško prilagoditi na njegove metode rada i stil igre jer sam više-manje znao što mogu očekivati. Ivan me tretira kao i svakog drugog igrača, nemam nikakvih beneficija, ni blizu, a tako i treba biti – zaključio je Damjan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
linkser2
07:38 18.10.2020.

simpatičan dečko ali... kako je on završio u NBA ... nikada mi neće biti jasno