GORIČANI NAPADAJU

HNL bajka iz Velike Gorice poslala poruku svima koji misle da žele srušiti Dinamo

14.12.2020.
u 22:41
Gorica je jedina momčad Hrvatske lige koja je Nenadu Bjelici u njegova 73 nastupa u Prvoj HNL zabila četiri pogotka. Posljednji put Bjeličina je momčad četiri pogotka u prvenstvu primila još u prosincu 2013. godine
Pogledaj originalni članak

Evo što kažu brojke: Gorica, treća najmlađa momčad Hrvatske lige, iza Šibenika i Hajduka (računamo li cjelokupan kadar igrača), s prosječnom dobi 23,8 godina nadvisila je s 4:1 najiskusniju momčad Hrvatske lige Osijek, s prosjekom godina 26,7.

Zabio dva gola Osijeku

Prosječna tržišna vrijednost Goričinih nogometaša samo je 545 tisuća eura, a Osijekovih 763 tisuće eura. Proširit ćemo malo i Goričinu konkurenciju i doći do podatka da je, otkad nastupa u Prvoj HNL, Gorica u nepune tri sezone osvojila samo pet bodova manje od drugoga najtrofejnijeg hrvatskog kluba Hajduka (134-139). I pritom u deset međusobnih ogleda u prvenstvu i kupu ima čak šest pobjeda nad bijelima te po dva remija i poraza.

Sve ovo uvod je u još jednu Goričinu prvoligašku bajku, u kojoj se najmlađi hrvatski prvoligaš zacementirao na trećem mjestu ljestvice Prve HNL, osvojivši pritom 66 posto bodova te ostvarivši i plasman u četvrtfinale Hrvatskog kupa. Spomenutih čistih, uvjerljivih, glatkih 4:1 nad favoriziranim Osijekom najslađa je Goričina pobjeda ove sezone te druga najuvjerljivija otkad se natječe u Prvoj HNL: istim rezultatom pobijedila je Istru 1961 u svibnju 2019., a Šibeniku je u kolovozu ove godine utrpala pet komada (5:1). Ujedno, Gorica je jedina momčad Hrvatske lige koja je Nenadu Bjelici u njegova 73 nastupa u Prvoj HNL zabila četiri pogotka. Posljednji put Bjeličina je momčad četiri pogotka u prvenstvu primila još u prosincu 2013. godine, kada je njegova Austria Beč bila poražena kod kuće od Salzburga 0:4. A nakon toga Bjelica je vodio Speziju, Lech Poznanj i Dinamo!

Junak Goričine pobjede nad Osijekom bio je 23-godišnji Australski Hrvat Anthony Kalik, koji je u 65. prvoligaškom nastupu postigao svoje prve prvoligaške pogotke. Prije Gorice nastupao je za Rudeš i Hajduk.

– Jesam li ikada zabio dva gola na utakmici? Možda kad sam imao 15-16 godina – nasmijao se jučer tetovirani australski maratonac Anthony Kalik i nastavio svoju priču:

– Inače igram zadnjeg veznog, a u utakmici s Osijekom zaigrao sam bliže suparničkom golu, na poziciji desetke. Trener mi je kazao da zna kako volim i mogu driblati, napraviti višak, i zato me stavio na ovu poziciju. Ispalo je super, isplatilo se! Ovo je moja najdraža prvoligaša utakmica, a i svi u Gorici presretni smo zbog ovog rezultata.

Gorica je u vrhu ljestvice s kontinuitetom izvrsnih nastupa. Možete li se upustiti s Dinamom i Osijekom u borbu za naslov prvaka?

– Kod nas nitko o tome ne govori. Mi imamo svoje ciljeve, a to su: u svakoj utakmici dati sve od sebe i ostvariti plasman u Europu. I to bi za nas bilo čudo, za koje mislimo da smo spremni. I prema tome cilju idemo razmišljajući samo o sljedećem suparniku – nastavlja Kalik.

Gorica je u svom prvoligaškom životu već svladavala Hajduk, Rijeku i Osijek, ali Dinamo nijednom u devet međusobnih utakmica. Koliko vama, kao hajdukovcu u redovima Gorice, “smeta” takav učinak?, pitali smo Kalika.

– Kao hajdukovcu malo mi je žao zbog toga. Jednom je s Dinamom bilo 0:0, zadnju smo izgubili 2:3, dakle, počeli smo im se približavati. Mi u svaku utakmicu s Dinamom ulazimo s mišlju; ako nam zabiju dva, mi njima možemo tri. Možda će se i to jednom dogoditi, ali naš fokus nije na Dinamu. Mi želimo pobijediti u svakoj utakmici, i Varaždin, i Slaven Belupo, i Šibenik... a gdje će nam biti kraj, to ćemo vidjeti na proljeće. Sezona je jako duga – zaključio je Kalik.

Imaju četiri reprezentativca

Na kraju još i ovo: Gorica je, pod vodstvom tihoga, staloženog Litavca Dambrauskasa, s 28 pogodaka druga najefikasnija momčad lige iza Dinama i postiže čak 2,15 pogodaka po utakmici. U Gorici nastupaju nogometaši iz 11 zemalja, Nigerije, BiH, Gane, Albanije, Iraka, Litve, Irana, Nizozemske, Australije, Srbije i Senegala. Ima četiri A reprezentativca, Golubickasa (Litva), Doku (Albanija), Hamada (Irak) i Kalika (Australija). Nikada nijedan igrač Gorice nije nastupio za A reprezentaciju Hrvatske. Gorica je pod ovim imenom postoji od 2009. i kao 11-godišnjak prema propozicijama spada u – limače. Užitak je gledati kako ta “dječurlija” skupljena s raznih strana svijeta prkosi “starcima”, 73-godišnjem Osijeku, 119-godišnjem Hajduku...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.