VELIKA POBJEDA

Kako se Barci, šest godina prije prvoga Clasica s Realom, dogodio - Građanski

Foto: Reuters/PIXSELL
Kako se Barci, šest godina prije prvoga Clasica s Realom, dogodio - Građanski
22.03.2015.
u 16:41
Dok cijeli nogometni svijet napeto iščekuje najveći svjetski derbi, dopustite nam jedan kratki nostalgični podsjetnik kako je i Zagreb nekada imao klub pred kojih su europski divovi padali na koljena.
Pogledaj originalni članak

Šest godina prije prvoga Clasica s Real Madridom, Barceloni se dogodio – Građanski! Da, nadaleko čuveni, popularni i opjevani globetrotteri svoga vremena, zagrebački purgeri, s jedne od svojih brojnih europskih turneja donijeli su i Barcin skalp, i to iz srca Katalonije.

Dok cijeli nogometni svijet napeto iščekuje najveći svjetski derbi, dopustite nam jedan kratki nostalgični podsjetnik kako je i Zagreb nekada imao klub pred kojih su europski divovi padali na koljena.

Zagrebački športski list o pobjedi Građanskog nad Barcelonom izvijestio je 14. travnja 1923. godine (utakmica je odigrana 10. travnja). U podnaslovu epski opširnoga teksta taksativno je navedeno:

"Pobjedonosni gol pao u 40. času I. poluvremena po Babiću. Drugi gol pucan po Pasineku nije priznat. Najveća dosadašnja pobjeda momčadi Hrvatskog Građanskog Športskog Kluba. Brzojavna čestitka predsjednika FC Barcelone Juana Gampera načelniku grada Zagreba g. Heinzlu i odgovor na istu, po podnačelniku g. Krčeliću..."

Imena tih 11 veličanstvenih purgera koji su šokirali Les Corts, stari Barcin stadion, znali su svi vrapci u Zagrebu: Vrđuka, Ferdeber, Šifer, Götz, Rupec, Bažant, Babić, Pasinek, Vragović, Mantler, Pavleković.

Zagrebački nogometni fenomen pratio je u to vrijeme svjetske trendove pa je i na klupi imao stranca, uglednog Engleza Arthura Gaskella, bivšega igrača i trenera Boltona. Generacije purgera crpile su znanja iz njegove nogometne škole, zapisano je u jednome almanahu Građanskog...

Strijelac pobjedonosnog pogotka u Barceloni, poznati reprezentativac i kasnije sportski dužnosnik Dragutin Braco Babić, poživio je tek 48 godina. Jednom zgodom, 1945. godine, uočen je u publici na nogometnoj utakmici u Koturaškoj ulici. Osloboditelji Zagreba izdvojili su ga iz mase i na licu mjesta strijeljali. Sve u duhu naredbe Centralnog komiteta: zatrti sve u vezi s Građanskim; arhive, trofeje, klupska obilježja. A najbolje igrače poslati u - Partizan.

Srećom, ostale su zapisane uspomene iz pera profesora Milana Grafa ukoričene u Spomenicu Građanskog. Barcelona - 'Grahanski' 0:1. Nitko s ovih prostora to više nije ponovio...

>> Luis Enrique: El Clasico neće odlučiti o prvaku u Primeri

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr