Pogled

Hajduk je kažnjen po zakonu, ali HNS ga je godinama provocirao

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Hajduk je kažnjen po zakonu, ali HNS ga je godinama provocirao
19.12.2014.
u 14:10
Splićani su morali igrati derbi, a bitke voditi u županijskim savezima i HNS-u
Pogledaj originalni članak

Disciplinski pravilnik Hrvatskog nogometnog saveza pod točkom 70. jasno naznačuje kakvu konzekvenciju klub može snositi ako odbije igrati utakmicu. Po tome je Hajduk mogao biti i puno drastičnije kažnjen. Očekivane su kazne oduzimanja tri boda, pa i novčane igračima, no jednogodišnje kazne dužnosnicima malo su ipak previsoke. Hajdukovi problemi nastali su sredinom devedesetih kada je tadašnja uprava, koju je predvodio Nadan Vidošević, devastirala klub koji od tada nekako pada u defenzivan položaj u odnosu na Dinamo.

Godinama je razlika u vođenju i rezultatima između klubova iz Maksimira i Poljuda samo rasla da bi se sve pretvorilo u sada već desetogodišnju dominaciju modrih. Dakako da je riječ o sposobnosti i nesposobnosti u vođenju klubova. I u tome sada stiže najveća zamjerka splitskom Hajduku. Taj je klub počeo gubiti utjecaj u županijskim savezima najprije u svom gradu, a zatim dijelom i u Dalmaciji. Utjecaj kluba za koji navija više od pola Hrvatske tako je postupno nestajao.

S druge strane, problem je što je to iskoristio Dinamov gazda. Vidjevši da nema ozbiljnog suparnika, uspio je pomoću svojih poslušnika, a neki su bili važni članovi uprave Dinama (Vrbanović, Jozak), ustrojiti savez koji će gledati samo prema Maksimiru. I to na svim razinama. To je problem zbog kojeg su ustali u Hajduku. Da su Splićani u pravu, pokazali su i posljednji manevri s dvije komisije za žalbe i prečesto izbjegavanje sastanaka HNS-a i Hajduka. Nema dvojbe da je HNS isprovocirao takav Hajdukov potez.

>>HNS je u gužvi, kako i ne – smišljaju kazne!

>>Pavasović Visković: Žalosti me radikalizacija, kazna samo pokazuje s kim imamo posla

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 65

Avatar petrolio
petrolio
14:19 19.12.2014.

onda su znači huligani s pravom bacali baklje na teren? trgali stolice i gađali njima igrače rijeke? pljuvali ih itd. to je po ovom "novinaru" flaku sve u redu jer ih je jadne isprovocirao HNS?!? strašno tko se sve u ovoj državi naziva novinarom!

D2
Dubravko_23
14:26 19.12.2014.

Još jedna fina novinarska bravura. Kao da autor zaboravlja da stvar nije krenula samo od bojkota derbija, već u opravdavanju nereda koje su napravili Hajdukovi navijači. I bilo bi lijepo vidjeti kako autor tumači činjenicu, da je Hajduk, osim u HNL-u među prva 3 najkažnjavanija kluba u Europi? Tko ili što ih he na to isprovociralo? UEFA, FIFA, UN, planet Zemlja...?

DI
dinol
14:35 19.12.2014.

Koji neinteligentan naslov clanka. ! HNS isprovocirao Hajduka ? Kako, kada i zbog cega ocigledno ne zanima autora. Pa zar je HNS kriv zato jjer je Hajduk izgubio i podrsku u Splitu i zupanijskim savezima u Dalmaciji ?? Hajduk i navijaci Hajduka nije samo Torcida. Pa i mnogih Stanovnicima Splita koji su realni i inteligentni ljudi, je DojadiliDojadili Torcida i Brbic & co. Umjsto da se prime rada samo se svadaju i pokusavaju manipulirati javnost. Tko drugi nego Hajdukovo vodstvo stalno kritizira sve i svakoga kao da su samo oni nevine zrvtve urote protiv Hajduka. Ma dajte molim vas tko normalan to moze prihvatiti za ozbiljnu i konstruktivnu kritiku.