PRINCIPI Budući planovi FIA-e ne sviđaju se ljudima iz Ferrarija

Ferrari zaprijetio napuštanjem Formule 1

Foto: import
Ferrari zaprijetio napuštanjem Formule 1
27.10.2008.
u 20:01
Pogledaj originalni članak

Momčad Ferrarija oštro se usprotivila ideji da u budućnosti sve momčadi u svojim bolidima imaju identične motore.

U Ferrariju su se tako uzbudili zbog te ideje, da su uputili čak i ozbiljnu prijetnju čelnicima FIA-e u kojoj navode kako će oni, u slučaju da ta ideja jednoga dana i zaživi, napustiti Svjetsko prvenstvo.

Koliko para toliko muzike
Ne treba čuditi ovakva odluka glavnih ljudi u momčadi "propetog konjića", jer, iako bi gledateljima zasigurno bilo zanimljivije gledati 20 ravnopravnih bolida u svakoj utrci, ipak važnu ulogu u cijeloj priči ima i novac. Ulažu se silni milijuni kako bi se unaprijedili svi oni nedostaci koji smetaju na putu do savršenstva, a u slučaju Ferrarija i McLarena, pa čak i Renaulta i BMW-a, zaista vrijedi ona izreka "Koliko para toliko muzike". Oni će podijeliti većinu bodova, iz njihovih će redova doći novi svjetski prvak, i oni će imati najbolje sponzore koji najviše plaćaju. Kako bi se to dogodilo da kojim slučajem i Super Aguri ima isti bolid i barem malo boljeg vozača. Tko bi platio 100 milijuna Ferrariju kada može platiti 20 milijuna nekome drugom? FIA se ipak odlučila u budućnosti srezati troškove koji zaista dostižu nebeske visine. Planiraju se identični motori i mjenjači, a sve bi trebalo ugledati svjetlo dana u sezoni 2010. Možda tako i bude, ali iz Ferrarija su imali što za reći po tom pitanju.

- To bi uništilo cijeli smisao Formule 1, a to je razvoj novih tehnologija i samoj kompetitivnosti. Upravo je zbog toga Ferrari integralni dio ovog natjecanja još od 1950. Nakon ovakvih planova, mi imamo svako pravo dobro razmisliti želimo li i u budućnosti ostati naklonjeni ovoj instituciji - stoji u priopćenju Ferrarija.

Mi njima štedimo novac, a oni nama prijete otkazom
Međutim, Bernie Ecclestone ima svoj pogled na cijeli slučaj. Prema njemu, nema razloga zbog kojih bi momčadi napustile Formulu 1 jer, oni im u biti čine veliku uslugu.

- Stvarno ne vidim zbog čega bi napustili natjecanje? Uštedjeti ćemo im velike količine novca, barem se nadam. Zašto bi netko napustio natjecanje zato jer im mi štedimo novac? Sve će tehnikalije i dalje biti tu i imati će dovoljno prilika pokazati sve što znaju - kazao je Bernie i još jednom objasnio cijeli plan.

- Ono što mi želimo je smanjiti potrebu da se troše veliki novčani iznosi kako bi se moglo ravnopravno natjecati. I to je cijela priča.

Zanimljiva ideja koja će sigurno naići na veliki broj poklonika, pogotovo onih koji samo vole leći nakon ručka i pogledati utrku, ali ne smijemo zaboraviti kako je Formula 1 već odavno postala nešto više od samog sporta.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr