Hrvački Grand Prix

Etlinger pobjednik, Koščeviću zlato uzeo "sultan" Riza

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Međunarodni UWW turnir Grand Prix Zagreb Open, 72kg, Etlinger - Petic
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Međunarodni UWW turnir Grand Prix Zagreb Open, 72kg, Etlinger - Petic
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Međunarodni UWW turnir Grand Prix Zagreb Open, 87kg, Huklek - Johansson
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Međunarodni UWW turnir Grand Prix Zagreb Open, 97kg, Kadžaia - Ildem
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Međunarodni UWW turnir Grand Prix Zagreb Open, 87kg, Huklek - Johansson
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Međunarodni UWW turnir Grand Prix Zagreb Open, 72kg, Etlinger - Petic
08.11.2020.
u 23:03
Na sedmom izdanju GP-a Hrvati su osvojili jedno zlato, dva srebra i dvije bronce što raduje uoči SP-a u Beogradu
Pogledaj originalni članak

U vrijeme nezahvalnih korona restrikcija, uspješno je proveden zagrebački hrvački Grand Prix turnir na kojem je od naših predstavnika najviše napravio Dominik Etlinger (72 kg).  

A on je, zapravo, bio i jedini hrvatski pobjednik turnira nakon što je u finalu kategorije do 72 kg nadjačao Moldavca Valentina Petica (8:0).

- U polufinalu sam uspio uzvratiti Turčinu Selčuku  koji me je na EP-u pobijedio u borbi za broncu, no ja bih se s njim rado mijenjao  -  kazao je Etlinger koji se nada nastupu na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u Beogradu.

A da li će ga biti, a samim time i koristi od 12-dnevnih priprema u Poreču, znat će se ovaj tjedan, a neizvjesno je zbog toga što se održavanju tog natjecanja protive Amerikanci i Japanci, uz svo nastojanje Nenada Lalovića, Srbina na čelu Svjetskog hrvačkog saveza (UWW). 

Nastupu na SP-u nada se i naš superteškaš Marko Koščević, djelatni interventni policajac, koji se u finalu suočio s osmerostrukim europskim i četverostrukim svjetskim prvakom, Turčinom Kayaalpom. Nakon sudara s hrvačkim "sultanom" Rizom, Koščević je rekao:

- Njega nitko ne može pobijediti osim Kubanca, trostrukog olimpijskog pobjednika, pa si nemam što zamjeriti. Uostalom, pobijedio sam izravnog domaćeg konkurenta Milkovića što me kvalificiralo za Svjetsko prvenstvo.

U finalu je bio, i izgubio, i Ivan Huklek (87 kg) kojeg je nadmudrio Šveđanin Johansson (1:4). Hukleku su to bili prvi nastupi nakon godinu dana i žali što u svijetu hrvanja neće više biti turnira sve do Svjetskog prvenstva.  

- U finalu sam mogao i bolje jer me protivnik nadmudrio u jednoj akciji koju nisam dobro popratio kretanjem nakon čega tih 1:4 nisam uspio preokrenuti. Meni je ovo bio četvrti nastup na ovom turniru i drugo postolje. Prije dvije godine sam bio treći, a sada sam drugi - izjavio je Huklek.

Inače, zagrebački turnir je uz jedan u Poljskoj a drugi u Rusiji - svi ovog vikenda - bio posljednja provjera za SP na kojem se nastupu nada i trećeplasirani Karlo Kordić (82 kg). A broncu je osvojio još i Filip Smetko (87 kg) pa su organizatori zadovoljni.

A baš oni, ljudi iz Hrvačkoga saveza grada Zagreba predvođenog Milanom Pavelićem, zaslužili su pohvale, ne samo od nas nego i od šefa svjetskog hrvanja Lalovića koji se javio video vezom.  

Jer, organizirati ovakav turnir u jeku pandemije koronavirusa doista je bio zahtjevan posao što je istaknuo i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović.

No, zato je osobno u Zagreb došao Davor Štefanek, bivši svjetski prvak i  aktualni olimpijski pobjednik koji je do 72 kg osvojio treće mjesto. Razgovarajući sa svojim zagrebačkim prijateljima Štefanek (srpski hrvač hrvatskih korijena) najavio je  da će mu Svjetsko prvenstvo biti posljednje natjecanje u trofejnoj karijeri.

- Dobri smo prijatelji no moram priznati da sam se iznenadio kada sam čuo da ne planira nastupiti na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Tokiju. No, zato se ja nadam da će ondje biti mjesta za mene a za takvo što morat ću biti ili u finalu europskih kvalifikacija u ožujku ili među trojicom najboljih na svjetskom kvalifikacijskom turniru u svibnju - kazao nam je Dominik Etlinger.

Dvadesetogodišnji Karlo Kordić zasad ne puca tako daleko već se nada da je svojim nastupom zadovoljio izbornika Nikolu Starčevića i trenera reprezentacije Igora Petrenku pa da ga povedu na Svjetsko prvenstvo. U borbi za broncu, Kordić je na atraktivan način pobijedio Moldavca Gutua.

- Kada je suparnik, koji je stizao rezultat, naskočio na mene, ja sam samo produžio njegovo kretanje i zabio ga u strunjaču. To je zahvat koji se posljednjih godina dosta koristi u ovom sportu - naznačio je  Kordić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.