'MI SMO HRVATI'

Englezima nije jasno zašto sportaši rođeni u BiH igraju za Hrvatsku, vatreni im sve objasnio

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Englezima nije jasno zašto sportaši rođeni u BiH igraju za Hrvatsku, vatreni im sve objasnio
07.01.2021.
u 10:42
- Gledajte, mi smo Hrvati. U Hercegovini uglavnom žive Hrvati. U Bosni su Bošnjaci. Strancu ne možeš objasniti kako to funkcionira. Mi smo Hrvati rođeni izvan Hrvatske - rekao je Jelavić.
Pogledaj originalni članak

Nikica Jelavić (35), napadač zagrebačke Lokomotive i nekadašnji hrvatski reprezentativac, progovorio je o svojoj karijeri u razgovoru za stranicu Evertona, kluba za koji je nekad igrao.

Jelavić kaže da je u prvih osam mjeseci u Evertonu igrao najbolji nogomet u životu, ali je uslijedio pad.

- Bio sam opušten i samouvjeren. Nije me bilo briga protiv koga igram, mislio sam da se protivnici moraju brinuti o meni. Možda sam bio previše opušten. Ako samo malo usporite - nema vas, a to se meni dogodilo. Mislio sam da mogu igrati na visokoj razini s manje treninga. Ponekad bih preskočio trening ako se ne bih osjećao dobro. A ako to napravite u Premierligi, nestanete kao što sam ja. Žao mi je zbog toga, danas bih drugačije napravio. Mislim da sam napravio dobar posao u Evertonu, ali sam mogao i više - rekao je Jelavić.

Jelavić je odrastao u Gabeli, a rođen je u Čapljini. Engleze je stoga zanimalo zašto sportaši rođeni u BiH igraju za Hrvatsku.

- Gledajte, mi smo Hrvati. U Hercegovini uglavnom žive Hrvati. U Bosni su Bošnjaci. Strancu ne možeš objasniti kako to funkcionira. Mi smo Hrvati rođeni izvan Hrvatske - rekao je Jelavić.

Od reprezentacije se oprostio s 29 godina.

- Imali smo mladog izbornika (Niku Kovača, op.a.) i on se brinuo oko svega. Svako jutro u sedam nam je mjerio postotak masnog tkiva. Mislili smo 'pa nećemo to raditi u reprezentaciji'. Nismo se svađali, ali smo oko nekih stvari drugačije razmišljali i napustio sam reprezentaciju. Ne žalim zbog toga, a danas između nas nema nikakvih problema.

Jelavić je jasno odgovorio na pitanje zašto je otišao igrati u Kinu.

- Mnogi idu u Kinu kako bi zaradili novac i to nije tajna. Razlog zbog kojeg sam otišao je jednostavan: novac. Igraš par godina i na kraju tvoja obitelj ima lijep život.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 86

DU
Deleted user
10:57 07.01.2021.

A to što im nacionalna reprezentacija izgleda kao Obala Bjelokosti - to ih ne čudi?

Avatar Uskok
Uskok
11:31 07.01.2021.

Hrvati iz Hrvatske i BiH su jedan hrvatski narod. Jednostavno.

MI
mirko0410
11:17 07.01.2021.

Englezi, pa SAF (sjedinjene afričke države u Francuskoj), pa Nizozemska, sve sile koje nam prodaju demokraciju i prava i državljanstvo na njihov način. I dok su naši odlazili u Njemačku, Australiju, Argentinu, Švicarsku i sad se čude neko od njihovih potomaka nije zaboravil korjene oni u suprotnom smjeru skupljaju Francuze, Engleze i Nizozemce koji nemaju nikakve veze s tim državama, eto to je jednostavan primjer jačeg