OBEĆAVAJUĆE

EHF i HRS potpisali vrijedan ugovor i najavili 'renesansu' evo što to znači za hrvatski rukomet

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
EHF i HRS potpisali vrijedan ugovor i najavili 'renesansu' evo što to znači za hrvatski rukomet
24.09.2022.
u 18:15
“HRS je prvi puta dobio jedan tako vrijedan ugovor s EHF-om na tri godine. S ovim projektom ulazimo u jednu novu sferu razvoja rukometa u Hrvatskoj" kazala je Lidija Ćaćić-Bojić iz Hrvatskog rukometnog saveza
Pogledaj originalni članak

Od sezone 2023/24. širi se Europska liga za rukometaše na 32 kluba, objavio je EHF nakon Konferencije Predsjednika i Kongresa EHF-a u Luksemburgu na kojem je potpisan i Master plan EHF-a i Hrvatskog rukometnog saveza (HRS).

U Luksemburgu su se ovoga vikenda odžale 16. Konferencija Predsjednika, te 15. Kongres EHF-a na kojem su HRS predstavljali predsjednik Tomislav Grahovac, te dr. sc. Lidija Bojić - Ćaćić i Tomislav Lukić.

Jedna od najvažnijih vijesti za hrvatski rukomet svakako je potpisivanje Master plan Europske rukometne federacije i Hrvatskog rukometnog saveza.

"To nam puno znači jer ovo je prvi put da je jedna federacija potpisala ovakav sporazum s Europskom rukometnom federacijom. Svjesni smo činjenice da se djecu treba što ranije uključiti u sport. Zahvaljujući ovom programu, sad ćemo početi raditi s djecom vrtićke dobi i od 1. do  4. razreda osnovne škole što je iznimno važno da uhvatimo korak s ostalim sportovima i da se djeca počnu baviti s rukometom što ranije," istaknuo je predsjednik HRS-a Grahovac.

Navedene projekte pri HRS-u vodi dr. sc. Lidija Bojić - Ćaćić.

“HRS je prvi puta dobio jedan tako vrijedan ugovor s EHF-om na tri godine. S ovim projektom ulazimo u jednu novu sferu razvoja rukometa u Hrvatskoj gdje je cilj razviti rukomet od samih početaka dječje dobi, odnosno od vrtića. Za početak će biti uključeno šest gradova u ovaj projekt, a svake naredne godine, uključit ćemo po još šest vrtića, što je zapravo 18 vrtića, odnosno gradova tijekom nadolazeće tri godine," kazala je Bojić - Ćaćić.

"Drugi projekt je mini rukomet u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, i tu će nas također podržati EHF u vidu golova i lopti za 10 škola godišnje koje se odluče prijaviti za natjecanja u mini rukometu. Svjesni smo toga da nam se djeca malo bave rukometom, a mi smo prvi Savez koji pokušava ući u dječje vrtiće, odnosno u tu najraniju dječju dob. Nadamo se da će ovi projekti zaživjeti te potaknuti rukometne klubove u Hrvatskoj da se i sami organiziraju i predstave djeci rukomet," zaključila je dr.sc. Lidija Bojić – Ćaćić.

Dodajmo kako je Izvršni odbor EHF-a donio neke od odluka za sljedeću, 2023./2024. sezonu.

Tako će u skupinama Europske lige za muškarce igrati 32 momčadi umjesto 24, a u kvalifikacijama će se igrati samo jedno kvalifikacijsko kolo.

U novom sustavu 16 momčadi ima fiksno mjesto u grupnoj fazi, a još 16 pridružit će se nakon prve i jedine kvalifikacijske runde. Izvršni odbor je odobrio regionalne lige - SEHA ligu, Baltičku ligu, Ligu BENE, te MOL ligu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.