Jedan od najvećih

Dobivali su mnoge oklade dokazujući da Zoran Janković nije Srbin

Foto: Photoshop
Dobivali su mnoge oklade dokazujući da Zoran Janković nije Srbin
25.05.2020.
u 12:10
Zoran je bio izvanredan igrač, dribler u vodi, naš junior u Mladosti, zajedno smo stasali. Otišao je u Partizan jer je to već bio profesionalni klub, a mi smo bili amateri. U Beogradu se oženio Crnogorkom Sonjom, inače stjuardesom, i s njom imao sina i kćer koji žive u Beogradu, otkrio je Bonačić
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan prije 18 godina, 25. svibnja 2002., u Beogradu je u 63. godini umro Zoran Janković, jedan od najboljih vaterpolista kojima se mogla podičiti bivša Jugoslavija.

Veći dio karijere proveo je u beogradskom Partizanu (od 1961. do 1973.) i veći je dio života proživio u Srbiji, ali Janković je - Hrvat. I zato je s pravom našao mjesto u monografiji Stoljeće hrvatskog vaterpola.

Janković je, naime, rođen u Zenici (8. siječnja 1940.), a igračku je karijeru započeo 1958. u zagrebačkoj Mladosti. Mnogi smatraju da je to što su ga 1961. pustili da ode jedna od najvećih pogrešaka kluba sa Save. Jer upravo će on sljedećih godina biti prevaga u korist Partizana u odmjeravanju sa Zagrepčanima. I Beograđani će do 1967. osvojiti tri od četiri sezone Kupa prvaka.

- Bio je nezadovoljan tretmanom u Mladosti. Za većinu suigrača u klubu bio je mali seljak, a oni su bili zagrebački dečki i očito ga nisu prihvatili - ispričao nam je jednom prilikom sada već pokojni Duško Antunović (umro 2012. u Zagrebu), prvi izbornik hrvatske reprezentacije, koji je godinama, zajedno s još nekim hrvatskim igračima (Rudić, Belamarić...),  bio Jankovićev suigrač u Partizanu, ali i u reprezentaciji.

Dule nije skrivao svoje divljenje prema Jankoviću, i kao igraču i kao čovjeku...

- On je bio pomalo bećar i meni je bilo drago družiti se s njim. Često smo izlazili, iako je on već bio oženjen. A koliko sam samo oklada dobio na njemu! Kad bih rekao da je on Hrvat, nitko mi ne bi vjerovao. Nakon oklade donosio bih njegov krsni list i svi bi bili iznenađeni. Znali smo se dobro najesti na račun tih oklada - prisjećao se Antunović.

S puno pohvala na njegov račun, o Jankoviću nam je pričao i Ozren Bonačić, još jedna legenda hrvatskog vaterpola:

-  Zoran je bio izvanredan igrač, dribler u vodi, naš junior u Mladosti, zajedno smo stasali. Već 1961. bio je najbolji strijelac jugoslavenske lige. Otišao je u Partizan jer je to već bio profesionalni klub, a mi smo bili amateri i Zoran nije imao od čega živjeti. Poslije se htio i vratiti u Zagreb, ali opet nije imao novca za to. U Beogradu se oženio Crnogorkom Sonjom, inače stjuardesom, i s njom imao sina i kćer koji žive u Beogradu - otkrio nam je Bone.

On i Janković bili su suigrači i u reprezentaciji Jugoslavije koja je 1964. u Tokiju osvojila olimpijsko srebro a 1968. u Ciudad de Mexicu i olimpijsko zlato.  

Janković se počeo baviti plivanjem vrlo rano i čak je bio juniorski prvak Hrvatske. Za reprezentaciju je odigrao 221 utakmicu i postigao 259 pogodaka. Uz Mirka Sandića bio je najdominantnija figura u šampionskom Partizanu iz tih godina (četiri Kupa prvaka, šest naslova državnog prvaka)  te je bio proglašavan najboljim igračem na mnogim turnirima.

Poznat je i po tome što je bio prvi vaterpolist koji je postigao 10 pogodaka na jednoj utakmici. Dogodilo se to u dvoboju s Japanom na OI u Meksiku, kad je Jugoslavija pobijedila sa 17:2. No, nije mogao prežaliti što se zlatom nisu okitili i četiri godine prije, u Tokiju 1964., kad je bio najbolji strijelac turnira.

- Mislim da je u Tokiju igrala najbolja generacija jugoslavenskih vaterpolista. Ne mislim to zbog sebe, bio sam reprezentativac i prije i poslije Tokija, nego zbog suigrača od kojih su mnogi zaboravljeni.

Na vratima su se smjenjivali dr. Milan Muškatirović i Karlo Stipanić; naprijed su igrali Mirko Sandić i možda naš najbolji branič svih vremena Ivo Trumbić; ne znam boljeg sidraša od Božidara Stanišića Cikote, niti bržeg i eksplozivnijeg igrača od Tonija Nardellija... T

ukli smo Ruse 2:0, a s Mađarima odigrali neodlučeno 4:4. Posljednju, odlučujuću, utakmicu između Mađarske i SSSR-a gledali smo bez mogućnosti da bilo što učinimo. Da bi nas pretekli, Mađari su trebali pobijediti Sovjete s tri pogotka razlike.

Nitko od nas nije vjerovao da će Sovjeti dopustiti Mađarima da ih pobijede tako uvjerljivo, no završilo je 5:2. Netko je očito odlučio da Mađari budu prvi, a ne mi, a sve je to u vodi proveo španjolski sudac Batale. Dosudio je četiri uzastopna četverca za Mađarsku!

Svirana je mađarska himna, a mi smo plakali. Poslije sam osvojio još mnogo odličja, ali za tim tokijskim zlatom nikad nisam prestao žaliti - rekao nam je Janković u jednom intervjuu.

Bio je zaslužni sportaš Jugoslavije (1964.), a od 2004. član je Kuće slavnih. Vaterpolist kakav se više ne rađa...  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SK
strogo kontrolirani vlakovi
23:33 26.05.2020.

Bio je najatraktivniji igrač vaterpola od svih koje sam gledao.

TR
Travno221
13:32 25.05.2020.

Pa, dobro, nije to tolika senzacija. Niti je Zoran (samo) srpsko ime, tako se zove i naš predsjednik, niti je Janković (samo) srpsko prezime. Ali dobra je caka, ako su Zoki i Dule za to od lakovjernih Beograđana dobivali pljeskavicu s kajmakom - zašto ne?