Preminuo velikan

Cruyff je branio u Samoboru, napao Mourinha zbog Modrića i izluđivao Prosinečkog

Cruyff je branio u Samoboru, napao Mourinha zbog Modrića i izluđivao Prosinečkog
24.03.2016.
u 14:55
Svjetski mediji često su uspoređivali hrvatskog i nizozemskog veznjaka, a Cruyff nikad nije skrivao koliko cijeni Modrića.
Pogledaj originalni članak

Odlazak Johana Cruyffa šokirao je nogometni svijet. Legendarni Nizozemac, osim velikim igračkim i trenerskim uspjesima, pažnju je privlačio osebujnim i britkim izjavama, a za njega se vežu i neke zanimljive anegdote koje imaju poveznicu s Hrvatskom.

Naime, kad je Jugoslavija u završnici 5. europskog prvenstva 1976. godine u Zagrebu udomaćila Čehoslovačku, SR Njemačku i Nizozemsku, Cruyff i društvo bili su prava atrakcija pa je njihove treninge u Samoboru pratilo i po nekoliko tisuća ljudi. Na prvom treningu, u uvodnom dijelu – iznenađenje. Među vratnicama je stajao – veliki Johann Cruijff. A dobar dio treninga zvijezda Oranja provela je sa satom na ruci!? 

Druga poveznica jest Luka Modrić. Svjetski mediji često su uspoređivali hrvatskog i nizozemskog veznjaka, a Cruyff nikad nije skrivao koliko cijeni igrača Reala. Tako je zbog Luke kritizirao i Josea Mourinha dok je vodio kraljevski klub.

– Mourinho je veliki trener, ali nešto mu nedostaje. Vidi se da nije bio igrač pa mu nedostaju takvi detalji. Uvjeren sam da bi iz igrača mogao izvući još i više. Evo, na primjer, Luka Modrić je jedan od takvih. On ima goleme kvalitete, ali mu treba dati više slobode. Treba znati iskoristiti njegove kvalitete – rekao je Cruyff u ožujku 2013. godine.

 

Slavni Nizozemac kao trener Barcelone vodio je i Roberta Prosinečkog kad je u ljeto 1995. stigao u katalonski klub iz Ovieda. 

No, te se sezone Prosinečki baš i nije naigrao, budući da ga Cruyff nije “vidio” u sredini travnjaka, nego na napadačkom desnome boku, bliže suparničkim vratima, kao alternaciju Luísu Figu...

– Ne trebam čudesni dribling Roberta Prosinečkog na centru, nego pred suparničkim vratima! I zato ga stavljam tamo, a nitko mu ne brani da se ubaci u sredinu – objasnio je tada svoje viđenje Cruyff.

Prosinečki, naravno, nije bio sretan, on je nogometaš koji je stalno volio imati loptu u nogama, a ovako je ovisio o drugima. I znalo se da će ubrzo uslijediti razlaz. Robert je izdržao do prosinca 1996. i onda je otišao u Sevillu. 

>>Preminuo velikan svjetskog nogometa, Nizozemac Johan Cruyff

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar oliver 7
oliver 7
16:55 24.03.2016.

Halilovic je jos najbolji od najboljih....

Avatar oliver 7
oliver 7
16:57 24.03.2016.

Ovaj Halar je bezmozgov...

Avatar Hunter86
Hunter86
19:28 24.03.2016.

Pocivao u miru legendo!