Adriano Fegic

Cruijff s Kantride zabijao i Realu: Volio bih doći na veliku feštu!

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Armada
20.05.2017.
u 13:45
Adriano Fegic u legendarnoj utakmici na Kantridi 1984. zabio je dva gola Realu, a malo je nedostajalo da se to ne dogodi, jer ga mama nije puštala da ode na Kvarner
Pogledaj originalni članak

Možda će ova generacija Rijeke biti prva koja će osvojiti naslov prvaka države i tako donijeti sreću svim prethodnima koje su imale velike majstore i trenere, ali nisu imali tu sreću. No, jedna je generacija u razmaku od samo četiri godine spojila utakmice u europskim kupovima s dva ovosezonska finalista Lige prvaka. U paklu Kantride nisu slavili ni 1980. Juventus (0:0) ni 1984. Real (3:1). Štoviše, kraljevi su razmontirani (3:1), a samo ih je nevjerojatno pristrani sudac u uzvratu pred 80.000 gledatelja na Bernabeuu provukao dalje (3:0).

Blagodareći YouTubeu, mogu se vidjeti i isječci iz tog nokauta, najveće Rijekine pobjede u povijesti (trener Skoblar nije mogao sjediti na klupi zbog suspenzije), a pravi junak bio je Slovenac, dečko iz Ajdovščine, Cruijff s Kantride – Adriano Fegic (60)!

Rijeka je imala kemiju

– Pratim Rijeku, kako ne, u Sloveniji Siol prenosi svaku utakmicu zbog našeg Keka. Čak sam i išao na neke. Jako mi je drago zbog ovih uspjeha.

Slovenci kao da su suđeni Riječanima, uz Keka tu su i Črnic i Bezjak.

– Rijeka je uvijek bila sredina koja je imala kemiju jer je prihvaćala sve nas koji smo dolazili, bilo da smo Slovenci, Bosanci, Srbi... – kaže Fegic, kojeg su na Kvarner zvali još 1975. u vrijeme kad je trener bio Gojko Zec, ali...

– Mama me nije pustila! Pa nisam još ni školu završio. No, došao sam dvije sezone kasnije. Bio sam čisti amater, imal sam jedne kopačke, tek sam u Rijeci otkrio da postoje jedne za suho i jedne za kišu. Pet mjeseci trebalo mi je da dođem k sebi kad sam prešao iz Primorja.

Uspio se nametnuti i ostati osam sezona.

– Za nas Slovence u to su vrijeme govorili da znamo sam’ skijati, meni su govorili “di si, Križaj”. Sve dok nisam počeo zabijati važnije golove pa sam Ćiri rekao “vidite da i mi skijaši znamo igrati”. Ćiro je bio veliki majstor.

S Ćirom su Riječani došli i do najveće europske utakmice u povijesti – četvrtfinala Kupa kupova 1980. A tamo ih je čekao veliki Juve...

– Strašna ekipa, pa imali su okosnicu reprezentacije koja je dvije godine kasnije postala svjetski prvak u Španjolskoj. Zoff, Cabrini, Scirea, Tardelli, pa još Bettega i Prandelli, na klupi Trapattoni, mamma mia!

Iz tih se utakmica pamti i komentatorski biser Vladimira Anzulovića: “Tko to leži na travi, je li Bettega? Je Bettega, je Bettega!”.

Jesu li juventini bili jači od Reala s kojim ste igrali 1984. u 2. kolu Uefina kupa?

– Bilo nam je teže protiv Juventusa. S Realom si mogao igrati, Juveu si mogao prići najviše 20 metara do gola. Ali dobro smo se držali i na Comunaleu.

Ti su klubovi finalisti Lige prvaka. Kome dajete prednost u Cardiffu?

– Uh, teško će Real do trofeja, Juve zna igrati na rezultat. Talijani su to...

Real je Fegicu obilježio karijeru – dva strašna gola “zavaljao” je Miguelu Angelu i još dodao za gol Matrljanu. Vjeruju li vam danas klinci u Ajdovščini da ste trpali Realu?

– Ma znaju, pa sve je danas na tim telefonima. Real je i tad bio sila, ali nije bilo čudo što smo vodili 3:0. U uzvratu znate što je bilo, Desnicu su nam potjerali zbog prigovora, a čovjek je bio gluhonijem. Jugoslavenska je liga bila “mamma mia”, uz veliku četvorku imao si i hrpu teških terena: Banja Luka, Skoplje, Tuzla...

Žalim za Kantridom

Stariji se sjećaju da je Rijeka i u toj ligi mogla biti prvak.

– Bili smo u utrci sa Zvezdom 1984., zaostali smo na kraju dva boda. Čekali smo ih na Kantridi, bilo je 0:0. Da smo dobili, bili bismo prvaci!

Draga mu je Rujevica, ali...

– Žalim za Kantridom. Ipak je tamo bilo posebno, ona stijena, more... Lijepo je gore, kamp i sve to, ali...

Dolazite na proslavu naslova ako Rijeka (možda već u nedjelju, u 19 sati kada Rijeke dočekuje Cibaliju) osvoji?

– Pa volio bih. Nadam se da će zvati, bilo bi mi drago. Malo sam se pribojavao Slavena, tamo je uvijek bilo gusto, ali sad su odigrali odlično.

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Slaven Belupo - Rijeka

Vaša ekipa je u klubu...

– Je, Juričić, Matrljan, Ljepojević... E, da smo imali pare ko ovi danas klinci, znamo se zezati da smo se rodili u krivo vrijeme.

Niste više u nogometu?

– Jesam, radim s klincima u Ajdovščini. Naše Primorje palo je u najniži rang zbog dugova kad je i firma propala. Polagao sam u Ljubljani za PRO licenciju skupa s Kekom, školski smo prijatelji. Svaka mu čast na poslu, pa tih igrača nije bilo nigdje dok nisu stigli u Rijeku. Elez, Andrijašević, Vešović, Ristovski tražili su se po raznim klubovima, po Italiji, i onda eksplodirali u Rijeci.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.