NEMORALNO

Apsurd: Dobit će milijune zato što neće u Ligu prvaka

Apsurd: Dobit će milijune zato što neće u Ligu prvaka
24.04.2015.
u 13:30

Borussija (D) sklopila je policu koja će im se isplatiti jer neće igrati Ligu prvaka
Pogledaj originalni članak

Dortmundska se Borussija prvi put u posljednjih pet godina neće plasirati u Ligu prvaka čime će izgubiti i znatan dio svojih prihoda. Naime, prošlu je sezonu Borussija imala prihode od 260,7 milijuna eura, a od čega je čak 34,7 milijuna eura stiglo iz Uefe na račun uspjeha u Ligi prvaka gdje su stigli sve do četvrtfinala.

Ipak, Borussija će vratiti dio novca koji bi dobila od Uefe. Naime, britanski je magazin Bloomberg u javnost plasirao informaciju kako je klub u osiguravajućoj kući sklopio policu prema kojoj će mu isplatiti više od deset milijuna eura u slučaju da ne igra Ligu prvaka.

Financijski stručnjaci smatraju da je potrebna premija Borussije za ovakvu policu oko 30 posto što bi značilo kako je za policu od 10 milijuna eura Borussija osiguravatelju platila 3 milijuna eura. Premija bi, naravno, bila veća da je riječ o klubu koji rijetko igra Ligu prvaka.

Polica ovisi i o Kloppu

Posebno bode u oči klauzula prema kojoj se polica poništava u slučaju odlaska glavnog trenera Jürgena Kloppa ili trojice najboljih igrača crno-žutih do kraja sezone. Time je bačena sumnja na neuobičajeno strpljenje koje je uprava kluba pokazala prema neuspješnim rezultatima ove sezone i povjerenju u samog trenera Kloppa.

Znakovito je i što je Klopp svoj odlazak najavio tek za kraj sezone, a ne odmah, odnosno čim je, prema vlastitim riječima, primijetio "kako više nije pravi izbor za ovaj veliki klub". Kloppova će zamjena Thomas Tuchel postati trener tek 1. srpnja, prvog dana nove sezone kada će polica biti i isplaćena.

Naravno, uobičajeno je da mnogi klubovi podižu police osiguranja u slučaju ozljede svojih igrača, ali je praksa "osiguranja na neuspjeh" zabranjena, primjerice, u Engleskoj još 2012.

Prema navodima nekadašnjeg šefa Deportiva Augusta Lendoira, ova je praksa posve uobičajena u Španjolskoj gdje se takve police rade u slučaju ispadanja iz prve lige.

S poslovne je strane riječ o neupitno dobrom potezu, ali postavlja se pitanje koliko je to moralno.

Osigurao brk na 200.000 £

Sport je poznat i po neobičnim osiguranjima. Još je 80-ih godina kriketaš Merv Hughes svoje brkove osigurao na više od 200.000 funti. A poznat je slučaj i prije SP-a 2006. godine kada se jedan engleski navijač osigurao od duševnih boli. Kako su Englezi te godine stigli do četvrtfinala, polica nije isplaćena.

>> Borussia Dortmund objavila tko će zamijeniti Jürgena Kloppa

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MA
MagnusJohnson
13:53 24.04.2015.

Novinarska logika stvarno nema granica....brutala.....Klopp je sedam godina u Dortmundu, donio im dva naslova prvaka Njemačke, igrali su finale Lige prvaka i onda se novinar iščuđava što ga klub nije otpustio usred sezone. Presmiješno, da se čovjek zapita, poznaje li u ovom listu uopće netko nogomet.

MA
MagnusJohnson
13:54 24.04.2015.

Da, i još kažu "nemoralno".....hahahaha....da mi je samo znati iz kojeg je razloga ovo nemoralno....presmiješno novinarstvo.

KR
krusty
16:09 24.04.2015.

Jedini "apsurd" u cijeloj price je sto osoba, koja napise ovakav clanak, se smije zvati novinar!