Kvalifikacije za SP

Anzulović okupio košarkaše za posljednji pokušaj proboja u Kinu

Foto: Igor Kralj/Pixsell
Anzulović okupio košarkaše za posljednji pokušaj proboja u Kinu
26.11.2018.
u 00:30
Iako je svojim izborom potaknuo mnoge rasprave, izbornik Anzulović je uvjeren da s ovim igračima može izvesti ono za što mnogi smatraju da je sada "nemoguća misija"
Pogledaj originalni članak

U nedjelju je započela misija koju mnogi smatraju nemogućom. Okupila se oslabljena košarkaška reprezentacija pred kojom su dvije nove kvalifikacijske utakmice za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kini 2019.

Pri skoru 3-5, do kojeg se u rujnu došlo s četiri NBA igrača i jednim euroligaškim kojih ovaj put neće biti, Hrvatska je pred posljednjim jurišem i u četvrtak joj je neophodna osječka pobjeda nad Mađarskom da bi ostala u igri, a izbornik Anzulović za taj zadatak ovih će dana (nedjelja, ponedjeljak, utorak) okupiti razigravače Junakovića i Kalajžića, braniče Babića, Bilinovca, Bošnjaka i Mustapića, krila Božića, Rozića i Perića, krilne-centre Vukovića i Zubčića te centre Bilana, Žganeca i Čakaruna.

Anzulović je svjesno odlučio ne zvati igrače poput Buve, Arapovića, Stipčevića i Ramljaka, ali ni dugogodišnjeg kapetana reprezentacije Ukića, koji je ovih dana u Zagrebu, što je ovako obrazložio:

- U ovaj krug kvalifikacija idemo u dosta izmijenjenom sastavu, a pri odabiru moja je namjera bila da napravim skupinu igrača koji će, s obzirom na kratkoću vremena, moći odgovoriti svim onim zahtjevima košarke kakvu želimo igrati.

A koji su to zahtjevi i kakvu to košarku Anzulović želi igrati?

- Želio sam u svakom trenutku imati 12 igrača koji žele igrati za reprezentaciju, koji imaju radni element u oba pravca i ako budemo imali sinergiju svih pet igrača u obrani i napadu, onda ćemo i dobiti kvalitetu dostojnu rezultata koji želimo ostvariti.

A taj željeni rezultat podrazumijeva pobjedu nad Mađarskom u Osijeku, ali i tri dana kasnije u Vilnjusu protiv Litve. No, prolaz Hrvatske na SP moguć je i uz poraz u Litvi, uz uvjet da se pobijedi Poljsku kod kuće (s više do pet koševa razlike) i Mađarsku u gostima. A za sve to treba nam i pomoć vodeće dvije reprezentacije Litve i Italije koje bi trebale pobjeđivati naše konkurente (Poljsku, Nizozemsku, Mađarsku). A zbog tih brojnih uvjeta se ovo sve i čini "nemogućom misijom", no Zula se ne predaje.

- Jako nam je važno da u osječkoj publici imamo "šestog igrača" i dok god postoje i teoretski izgledi, mi moramo tražiti svoju priliku.

Možda bi sve to za koji postotak bilo ostvarivije da za nacionalnu vrstu može igrati Toni Katić. No, njemu je izbornik omogućio poštedu jer je za Cedevitu igrao nezaliječen, a izbornik je odlučio ne zvati nikoga novoga. Čak niti cedevitaša Krušlina koji je počeo igrati nakon dužeg oporavka od ozljede. Poštedu je Zula ovako objasnio:

- Pričao sam s Katićem, ali i njegovim liječnikom, i Toni mi je kazao da nije zdravstveno spreman participirati sa 100 posto svojih igračkih kapaciteta. A mi smo htjeli na okupu imati samo igrače koji su 100 posto spremni i željni igranja za reprezentaciju.

A baš takvih su, čini se, razigravači Martin Junaković (Šibenik) i Mate Kalajžić (Split) što se očitava i u njihovim izjavama.

- Ja sam zahvalan na prilici da mogu braniti boje Hrvatske i svima nama to treba biti velika čast. Sa svoje strane mogu reći da ćemo u Osijeku ginuti na terenu za naše navijače. Čujem da bi dvorana mogla biti rasprodana pa raduje činjenica da ljudi nisu digli ruke od nas - kazao je Kalajžić na kojeg se nadovezao debitant u kvalifikacijama Junaković:

- Meni je velika čast što sam se našao na popisu i nadam se da ću opravdati povjerenje izbornika, a tako i javnosti. Dakako, nije realno očekivati da ću u reprezentaciji imati istu ulogu kao i u svom klubu Šibeniku jer tamo, među svim tim mlađim suigračima, puno toga preuzimam na sebe. No, od svoje energičnosti ne smijem odustati i moram razigravati i bodriti suigrače.

Reprezentacija u ovom sastavu još nema kapetana.

- To ćemo se dogovoriti kada se svi okupimo, dakle nakon utorka kada nam dolaze dvojica igrača Zadra, Božić i Vuković te Tomislav Zubčić - najavio je Anzulović.

U nedjelju su se izborniku javili Rozić, Bilinovac i Babić (koji su reprezentaciju dočekali u Osijeku) te Junaković, Kalajžić i Bilan, a u ponedjeljak bi se priključiti trebala trojica cedevitaša (Žganec, Mustapić, Bošnjak) te Perić i Čakarun.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

CH
che99
08:30 27.11.2018.

šaka jada... jedan poluigrač Katić odbija igrati za repku... a mi od takvih ovisimo...Junaković, Vuković, Ramljak,Bilinovac..... strašno, bilo bi najbolje istupiti iz svih natjecanja 3-4 godine dok se ne pojavi još 5-6 igrača barem neke srednje klase da se ne sramotimo.. i naravno naći trenera u pravom smislu te riječi

Avatar southman
southman
09:06 26.11.2018.

Nekad hrvatska perjanica ( Barcelona 1992. ), a danas tuga i jad i od saveza i od repke !