Večernjakova ruža za 2019.

Tko su nominirani za Večernjakovu ružu: Odabrano 35 najpopularnijih u sedam kategorija

Foto: Željko Lukunic/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Boris Scitar/Vecernji list
19.01.2020.
u 08:00
Otkrivamo tko su ljudi koji su u protekloj godini obilježili medijsku scenu i ušli u utrku za najvažniju i najstariju medijsku nagradu u Hrvatskoj. Izvrsnost i originalnost kriteriji su kojih se žiri držao prethodnih godina, a vrijedili su i ove godine pri odabiru nominiranih.
Pogledaj originalni članak

Naša televizijska, radijska i glazbena scena u 2019. godini ponudila je mnoštvo zanimljivih, zabavnih i kvalitetnih sadržaja, emisija, voditelja, glumaca i novih lica, što je dodatno otežalo zadatak žiriju Večernjakove ruže u odabiru nominiranih za Večernjakovu ružu 2019.

Zadatak da odaberu nominirane u sedam kategorija i ove godine imali su televizijske legende Miroslav Lilić i Ksenija Urličić, glazbenik Ivica Propadalo, producent Nikša Bratoš, doajen radijskog novinarstva Vojo Šiljak, redatelj Dalibor Matanić te večernjakovci Bojana Radović, Goran Gerovac, Anamarija Kronast, Maja Car i Ivana Carević na čelu s Mirjanom Žižić, pomoćnicom glavnog urednika Večernjeg lista i voditeljicom projekta Večernjakova ruža.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list

Odabrati koji su televizijski projekti bili najbolji, koja televizijska i glumačka lica su iskočila, koja nova imena su se pojavila na medijskom polju, koji glazbenici su nas oduševili u 2019. i koji radijski glasovi i emisije su privukli najviše pozornosti nije bio jednostavan ni lagan zadatak za žiri.

Izvrsnost i originalnost

Kriteriji kojih se žiri držao prethodnih godina vrijedili su i ove godine pri odabiru nominiranih. Žiri se držao sljedećih kriterija: izvrsnost, originalnost i ono što su osobe u protekloj godini ostvarile, koliko je to bilo važno za najširu javnost, a njihovo ukupno djelovanje moralo je biti kvalitetno i originalno u svom području.

Gledanost, slušanost i popularnost kod publike bili su kriteriji kojima se žiri vodio prilikom odabira nominiranih u kategoriji najbolja televizijska i radijska emisija, a isti ti kriteriji vrijedili su i kod nominiranja TV osobe i radijske osobe godine.

U kategoriji glumačko ostvarenje godine bilo je teško odabrati samo pet imena jer u prošloj godini na malim i velikim ekranima pojavilo se mnogo filmskih ostvarenja i odličnih serija s genijalnim glumačkim postavama. Puno je i mladih imena na glazbenoj i glumačkoj sceni koja su zasjala u 2019. godini i oko tih imena nije bila laka odluka, ali većina je odlučila i imena 35 nominiranih u sedam kategorija objavljujemo uskoro, kao i podatke o glasovanju.

NOMINIRANI SU:

1. TV EMISIJA GODINE

Lijepom našom (HRT)

Jedna od najdugovječnijih zabavnih emisija u Hrvatskoj i prošle je godine bila jedna od najpopularnijih, a u destinacijama u kojima se snimala tražila se karta više.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Prime time (N1)

Satirična emisija autora Borne Sora i Domagoja Zovaka prošle je godine nepogrešivo birala najaktualnije teme i obrađivala ih na duhovit način.

Foto: N1

Provjereno (NovaTV)

Tijekom 13 sezona ova je emisija postala sinonim za istraživačko novinarstvo, ponovno je razotkrivala stvari o kojima bi mnogi najradije šutjeli.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

RTL Direkt (RTL)

Jedina news emisija u kojoj gledatelji, osim aktualnih vijesti, dobivaju i dozu finog humora i komentara koji se prepričavaju i drugi dan.

Foto: Borna Filic/Pixsell

The Voice (HRT)

Nova sezona licencnog showa već je na početku pokazala da je ponovno okupila vrsne glazbenike i odličan žiri koji jamče dobru zabavu subotom uvečer.

Foto: HRT

2. TV OSOBA GODINE

Tarik Filipović

Karizmatični voditelj koji se, na njemu svojstven način, odlično snašao u jednom od najpopularnijih svjetskih kvizova “Tko želi biti milijunaš”, koji se prošle godine vratio na HRT.

Foto: Marin Tironi/Pixsell

 

Maja Medaković
Hrabra i uvijek britka, novinarka emisije “Provjereno” svojim je prilozima utjecala na brojne sudbine i pokrenula važne promjene u društvu.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

 

Zoran Šprajc
Višestruki dobitnik Večernjakove ruže i prošle je godine bio nezaobilazno lice koje je u emisiji informiralo gledatelje, ali ih i zabavljalo duhovitim dosjetkama.

Foto: Borna Filic/Pixsell

 

Mislav Togonal
Iako su teme u “Otvorenom” često “vruće”, a gosti redovito na granici verbalnog sukoba, ovaj novinar i voditelj uvijek nađe pravu mjeru i profesionalno odradi emisiju.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

Daniela Trbović
Voditeljica je prošle godine predstavila vlastiti talk show Pet.com s Danielom, koji je na zabavan način predstavio sve aktualne ljude iz svijeta showbiza.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

3. RADIJSKA OSOBA GODINE

Slavin Balen (Radio 101)
Jedan od zaštitnih znakova Radija 101 koji godinama educira slušatelje svojim glazbenim znanjem, ponajprije o hip-hop i rock-glazbi.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

 

Marko Bratoš i Hrvoje Kečkeš (Narodni radio)
Popularni dvojac osebujnim humorom svako jutro zabavlja slušatelje Narodnog radija. Uz njih je i rano jutarnje dizanje svima lakše.

Foto: Narodni.hr

 

Boris Jokić (Yammat FM)
Boris Jokić po struci je doktor psihologije, ali njegova druga strast je glazba, u što se mogu uvjeriti svi koji petkom od 11 do 12 sati slušaju Yammat FM.

Foto: Jure Perišić
Boris Jokić

 

Barbara Kolar (Antena)
Iako je završila veterinu, pokazalo se da joj bijela kuta nije suđena. Za mikrofonom je već dovoljno dugo da neki njezin glas slušaju cijeli život. I uživaju!

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

 

Korado Korlević (HRT Radio Pula)
U Explori odgovara na brojna pitanja i zagonetke svijeta oko nas. Obrađuje zanimljive i kontroverzne teme, znanstvene novosti, povijesne zagonetke i trendove razvoja tehnologije.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

4. GLUMAČKO OSTVARENJE GODINE

Dado Ćosić
Glumac je dobio brojne pohvale struke i publike za ulogu u prvoj hrvatskoj zombi komediji “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Jelena Miholjević
Autentičnom i kvalitetnom ulogom u seriji “Crno-bijeli svijet” odlično je dočarala duh Zagreba u osamdesetim godinama prošlog stoljeća.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Krešimir Mikić
Nominaciju je zaslužio odličnom ulogom u filmu “Koja je ovo država” redatelja Vinka Brešana. Za glavnu ulogu u ovom filmu nagrađen je i na ovogodišnjem pulskom filmskom festivalu.

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Momčilo Otašević
Od jeseni prošle godine pratimo ga u ulozi Saše u popularnoj dramskoj seriji Nove TV “Drugo ime ljubavi”, a publika ga je voljela i u hit-serijalu “Na granici”.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Alma Prica
Dobitnica više Zlatnih Arena i Nagrada hrvatskog glumišta oduševila je ulogom žene koja spašava djecu u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

5. GLAZBENIK GODINE

Tony Cetinski
Najveće koncertne dvorane u regiji bile su pretijesne za sve one koji su željeli biti dijelom spektakla na Tonyjevoj turneji #samoljubav koja je definitivno obilježila prošlu godinu.

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

Petar Grašo
Jedan je od najizvođenijih glazbenika u godini koja je za nama, njegovi su hitovi dominirali domaćim radijskim eterom. Godina mu je bila ispunjena i uspješnim koncertima.

Foto: Marko Prpić/Pixsell

Prljavo kazalište
Publika je jedva dočekala dva zagrebačka koncerta u zagrebačkoj Areni, i to trideset godina nakon spektakla koji su legendarni rokeri priredili na Jelačićevu trgu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Severina Kojić
U godini koja splitskoj pjevačici nije bila laka, svojom je raskošnom turnejom “The Magic Tour” punila dvorane u Hrvatskoj i regiji te još jednom potvrdila svoje mjesto na vrhu.

Foto: Jani Ugrin

Luka Šulić

Dvije godine Luka Šulić pripremao je svoj novi album, Vivaldijeva “Četiri godišnja doba, koji je odmah po objavljivanju došao na sam vrh Billboardove klasične top-liste

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

6. RADIJSKA EMISIJA GODINE

Kad se smijah tad i bijah (HRT Radio Split)
Humoristična emisija koja se emitira od 1991. i jedna je od najslušanijih. Na zabavan način komentira aktualna društvena događanja i stalno generira novu publiku.

Foto: PR

Intervju tjedna (Radio 101)
Emisija koja uvijek izaziva brojne reakcije jer izborom gostiju i načinom obrade tema nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ili, kako oni sami kažu, nema čega nema.

Foto: PR

Tužibaba (HRT Radio Rijeka)
Jedna od najpopularnijih radijskih emisija u Hrvatskoj, “Tužibaba” Roberta Ferlina svakog petka u 9.15 donosi nove pokude i pohvale svim službama koje su to zaslužile.

Foto: PR

Ko žena (Radio Korčula)
Četiri žene, šest godina trajanja, 137 emisija, više od 160 gostiju koji su razgovarali o ravnopravnosti spolova. Ugošćuju poznate i sve one koji imaju što reći o položaju žena.

Foto: PR

Povratak u budućnost (HRT HR 2)

Robert Mareković donosi svoj pogled na glazbu 50-ih, 60-ih i – kao što slogan emisije kaže – malo 70-ih. Dodatni je bonus stalna rubrika posvećena Elvisu Presleyu.

Foto: PR

7. NOVO LICE GODINE

Roko Blažević
Mladi glazbenik obilježio je proteklu godinu profesionalnim nastupom na Eurosongu i brojnim drugim zapaženim samostalnim nastupima.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Jure Brkljača
Zadranin u čiji se specifičan glas i scenski izričaj publika zaljubila još u showu “The Voice”, penje se u glazbenoj karijeri, a suradnja s Miroslavom Rusom pokazala se kao pun pogodak.

Foto: Dino Stanin/Pixsell

Elizabeta Brodić
Glumica i sama kaže da joj je godina za nama bila jedna od najplodonosnijih, a publici se posebno svidjela u seriji Nove TV “Drugo ime ljubavi”.

Foto: Nova TV

Lu Jakelić
Lucija Jakelić iz Đurđevca, koja je pod umjetničkim imenom Lu prošle godine izdala album prvijenac “Sve o čemu sam šutjela”, odmah je oduševila glazbene kritičare.

Foto: Instagram


Tara Thaller
Glumica koju je šira televizijska publika zapamtila po pobjedi u showu “Zvijezde pjevaju” neprijeporni talent pokazala je u prvoj domaćoj seriji “Uspjeh” na HBO-u.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Pogledajte na vecernji.hr