tijelo kao proizvod

Psihijatrica Lady Di poslala šokantnu poruku: 'Pritisak je veći nego ikad'

Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
Psihijatrica Lady Di poslala šokantnu poruku: 'Pritisak je veći nego ikad'
12.11.2018.
u 07:00
Susie Orbach protivnica je korektivnih operacija kao i diktata mladosti i vitkosti.
Pogledaj originalni članak

Nekoć psihijatrica princeze Diane i uspješna spisateljica Susie Orbach na marginama festivala knjiga u Hong Kongu u intervjuu AFP-u poslala je dramatičnu poruku: pritisak da djevojke moraju imati savršeno oblikovano tijelo veći je nego ikad.

A sve se odvija u svijetu tiranije društvenih mreža koji feministice 70-tih godina prošlog stoljeća nisu mogle niti zamisliti. Orbach koja je prije 40 godina napisala knjigu ‘Debljina je feministička tema’ ističe kako današnja žena pretvara svoje tijelo u proizvod nastojeći se približiti lažnim uzorima ljepote koje na internetu promoviraju influenceri.

Djevojčice od tek šest godina odgaja se tako da počinju razmišljati o korektivnim operacijama, dodala je, što stimulira niz industrija koje profitiraju od nesigurnosti izazvane vlastitim izgledom.

- Neizbježan je rezultat stvaranje društva u kojem se žene okreću sebi umjesto da pokušavaju promijeniti svijet, rekla je. Orbach je, inače, uključena i u globalnu kampanju kojoj je cilj prisiliti Apple, Google i Amazon da iz svoje ponude maknu aplikacije koje simuliraju korektivne operacije pa se likovi nalik onima iz crtanih filmova mogu tjelesno oblikovati procedurama poput liposukcije, a usmjerene su upravo prema mlađima.

Pogledajte i video o najljepšim glumicama Hollywooda koje su lice uništile botoksom. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
liliZG
10:07 12.11.2018.

čitam i ovo mi izgleda kao neki polučlanak, nedorečeno do boli, nije bilo više za copy/paste?