U 69. GODINI

Preminula cijenjena glumica! Jedina je primila nagradu César i zalagala se za oslobođenje Polanskog

Foto: Profimedia
Glumica Tonie Marshall preminula u 69. godini
Foto: Profimedia
Glumica Tonie Marshall preminula u 69. godini
13.03.2020.
u 22:15
Na pragu 70. godine preminula je glumica Tonie Marshall. Bila je jedina koja je osvojila nagradu César za najbolju redateljicu 2000. godine za film "Venus Beauty".
Pogledaj originalni članak

Tonie Marshall preminula je u četvrtak ujutro nakon duge i teške bolesti u 69. godini života - objavila je njezina agentica Elisabeth Tanner. Francusko-američka redateljica bila je jedina žena osvajačica nagrade César za najbolju redateljicu za film "Venus Beauty". Za isti film osvojila je Cesara i za najbolju originalnu adaptaciju.

Foto: Screenshot
Mica Trofrtaljka
Foto: Screenshot
Mica Trofrtaljka
Foto: Screenshot
Mica Trofrtaljka
Foto: Screenshot
Mica Trofrtaljka

Bila je kći američkog glumac Williama Marshalla i francuske glumice Micheline Presle, polu sestra glumca Mikea Marshalla te ujna modelu i glumici Sarah Marshall. 

Proslavila se glumom u filmu "Musée haut, musée bas", a jednom prilikom je rekla kako je zaželjela postati glumica nakon što je vidjela kako njezina majka odlazi na sva silna događanja i svi ju nekud zovu da se pojavi. To ju se dojmilo pa je krenula istim stopama, ali nakon pojavljivanja u cca. 15 filmova i mini serija od kasnih 70-ih.

Kada je shvatila da su veći prihodi u glumi bili dostupni samo ako bi prihvatila uloge koje ju nisu ispunjavale, počela se baviti snimanjem glasova za reklame, što joj je dopuštalo da "pleše" između svijeta glume i pisanja, a tako je i započela s pisanjem scenarija. 

Ove glumce su njihove uloge koštale života.

Njezin uspjeh obilježen je i nominacijom za Zlatnog lava u kategoriji najbolji film za film "Au plus près du paradis" na filmskom festivalu u Venecije 2002. godine. 

Kao i mnogi glumci, scenaristi i redatelji, odlučila je svojedobno potpisati peticiju za oslobađanje Romana Polanskog, ali o tome nikada nije govorila.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Kalladin
Kalladin
22:52 13.03.2020.

Zalagala se za pedofila. Dobro da je umrla.