vrijedna kolekcija

Poznato je tko će naslijediti impozantan komad nakita kraljice Elizabete II. vrijedan 800.000 funti

Foto: Peter Nicholls/REUTERS
A staff member of the Royal Collection Trust poses for a photograph with items of The Queen’s Jewellery, on display as part of, Platinum Jubilee: The Queen’s Coronation exhibition at Windsor Castle
Foto: Peter Nicholls/REUTERS
The Garter Collar and Badge featuring St George, and worn by Britain’s Queen Elizabeth at her coronation, is seen on display as part of, Platinum Jubilee: The Queen’s Coronation exhibition at Windsor Castle
Foto: Reuters/ PIXSELL
Royal visit to LiverpoolQueen Elizabeth II during her visit to Alder Hey Children's Hospital as part of her tour of LiverpoolChris Jackson Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
kraljica elizabeta
Foto: Reuters
kraljica Elizabeta
Foto: REUTERS
Kraljica Elizabeta
Foto: YouTube
Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: reuters
Foto: reuters
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: Reuters/Pixsell
30.09.2022.
u 22:00
Inače, dijadema je izrađena za kralja Georgea IV. u draguljarskoj kući Rundell & Bridge 1820. godine. Vrijednost je tada bila oko 8216 funti (70.300 kuna). Uska vrpca od zlata i srebra obrubljena je biserima. Na njoj se nalaze i četiri malteška križa, te ukrasi koji simbolično predstavljaju Englesku, Irsku i Škotsku, ruže, djetelina i čičak. Također, ugrađena su 1333 dijamanta koji teže 320 karata.
Pogledaj originalni članak

Kraljica Elizabeta II. tijekom svog života skupila je vrijednu zbirku nakita, a nakon njezine smrti svi se pitaju tko će je naslijediti. Radi se naime o jednoj od najimpresivnijih kolekcija na svijetu, svi predmeti su iznimno vrijedni, a neki su doista posebna. Najskuplji predmet je Državna dijadema Georgea IV. Poznata i kao Dijamantna dijadema koju će sada nositi kraljica supruga Camilla dok će jednog dana, točnije kada princ William postane kralj ovaj vrijedan komad nositi njegova supruga Kate Middleton, piše magazin Hallo!.

Inače, dijadema je izrađena za kralja Georgea IV. u draguljarskoj kući Rundell & Bridge 1820. godine. Vrijednost je tada bila oko 8216 funti (70.300 kuna). Uska vrpca od zlata i srebra obrubljena je biserima. Na njoj se nalaze i četiri malteška križa, te ukrasi koji simbolično predstavljaju Englesku, Irsku i Škotsku, ruže, djetelina i čičak. Također, ugrađena su 1333 dijamanta koji teže 320 karata, a kako bi bila još posebnija, u središte prednjeg križa postavljen je rijedak blijedožuti brilijant. Iako je predviđeno da ne dijadema nosi na posebnoj kapi od baršuna, kraljica ju je nosila samostalno.

Vrijednost ovog impozantnog primjerka danas je oko 800.000 funti te je jedna od kruna s najviše simbolike. Iako je rijetko viđamo u javnosti, jedna je od najpoznatijih, a može se vidjeti na britanskom novcu te na novcu država Commonwealtha te poštanskim markama.

Kraljica Elizabeta II. nosila ju je nekoliko puta tijekom svoje vladavine, 19952. kada je otvarala Parlament, na putu za krunidbu 1953., a kruna je posebna jer ju nose samo vladarice i kraljice- supruge, Victoria, Alexandra, Mary te kraljica Elizabeta.

Kruna je statusni simbol, no smatra se kako je ova previše ženstvena te je sigurno da je novi kralj, Charles III. neće nositi u nekoj svečanoj prilici, no njegova supruga kraljica Camilla mogla bi je nositi već na krunidbi.

VIDEO Objavljen je i službeni uzrok smrti kraljice Elizabete koja je preminula u 97. godini

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

SE
serđo12
23:32 30.09.2022.

Neka rađe vrate to zlato i dijamante siromašnim narodima kojima su ih ukrali !

LU
Luster1991
22:51 30.09.2022.

Sve su to je krvavi dijamanti, krvavi od njihovih kolonija i izmučenih naroda. Bljak.

PV
prcko.vita
06:46 01.10.2022.

čekajte, zar nije kraljica ponijela sa sobom nešto od tog zlata i funti gore na onaj svijet da joj se nađe za prvu ruku, dok se ne snađe. molim? ne možemo s ovog svijeta ponijeti ništa? pa zašto se onda ratuje i ubija?

Još iz rubrike Showbiz