VEČERNJAKOV IZBOR

Ovo je 10 najboljih ljetnih pjesama svih vremena

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
plaža
Foto: Press Association/DPA/PIXSELL
Bryan Adams
Foto: Grgur Žučko/pixsell
Billy Idol
Foto: Promo
Bill Whiters
Foto: Promo
Laid Back
Foto: Promo
Olivia Newton John & John Travolta
Foto: Promo
Eddie Cochran
Foto: Promo
Ella Fitzgerald & Louis Armstrong
Foto: Press Association/DPA/PIXSELL
Mungo Jerry
Foto: Promo
The Lovin' Spoonful
Foto: Promo
DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince
22.07.2017.
u 11:49
Dok cijeli svijet i dalje pleše na najveći ovoljetni hit 'Despacito', mi smo izabrali 10 najboljih ljetnih pjesama svih vremena
Pogledaj originalni članak

Svakog ljeta na radijskim postajama čujemo puno pjesama koje govore o vrućini, ljetu i dobrom raspoloženju. Neke od njih postali su evergreeni, a mi vam donosimo naš odabir 10 najboljih ljetnih pjesama, uz koje ćete lakše podnijeti vrućine.

 

10. Hot In The City - Billy Idol (1982.)


Dobri stari Billy još je 1982. pjevao o vrućoj ljetnoj noći u New Yorku, u kojoj temperaturu dodatno podižu zgodne djevojke u kratkim haljinama. Zanimljivo je da postoje i druge verzije pjesme, u kojima Billy umjesto "New York" vrišti "Boston", "Amarillo", "Minneapolis" i "New Haven". Zgodan trik za dizanje popularnosti u drugim američkim gradovima.

9. Summer of '69 - Bryan Adams (1984.)

Pjesmu su napisali Bryan Adams i njegov stalni suradnik  Jim Vallance, a doživjela je nekoliko verzija prije one finalne koja je postala veliki hit. Prvotno se trebala zvati "Best Days of My Life", a tek nakon što je snimljena, odlučili su je nazvati "Summer Of '69". Kako je u nekoliko intervjua kazao sam Adams, pjesma ima dvojako značenje. Naime, '69 se odnosi na 1969. godinu, kulturnu revoluciju i raspad Beatlesa, no isto tako govori o vođenju ljubavi u ljeto, pa se 69 referira i na seksualnu pozu. Bilo kako bilo, "Summer Of '69" postala je jedan od najvećih Adamsovih hitova, doživjela je nekoliko obrada, a na jednom koncertu izveo je i Ryan Adams.

8. Lovely Day - Bill Whiters (1971.)

 

Ova pjesma donosi nam osmijeh na lice, baš kao i lijepa žena o kojoj pjeva Whiters. Ultimativni klasik koji tjera ružno vrijeme. Fun fact: Na kraju pjesme Whiters drži ton punih 18 sekundi, što je rekord za bilo koju pjesmu na američkoj top-listi.

7. Sunshine Reggae - Laid Back (1983.)


Nevjerojatan je podatak da je cijeli glazbeni žanr u kojem prevladavaju tropski reggae ritmovi nazvan po pjesmi koju su napravili Danci! "Sunshine Reggae" bila je broj 1 u čak 19 zemalja, a na američku top-listu uopće nije ušla. No, jedna je od ultimativnih ljetnih pjesama koje će se sjetiti svi koji su odrastali u 80-ima.

6. Summer Nights - Olivia Newton-John & John Travolta (1978.)


Svi smo gledali "Briljantin", pogotovo filmsku verziju. Svi smo i imali neke ljetne romanse na koje nas najbolje podsjeća ova pjesma. Sigurno je da je uspjehu pridonijela i kemija koju su imali Oivia i John, alias Sandy i Danny.

5. Summertime Blues - Eddie Cochran (1958.)


Eddie Cochran imao je karijeru dugu samo četiri godine. Tragično je stradao 1960. u prometnoj nesreći, no njegov "Summertime Blues" postala je jedna od najobrađivanijih pjesama svih vremena. Impresivna je lista onih koji su je obradili - od Beach Boysa, pa do Brucea Springsteena, i posebno The Who. Za razliku od drugih ljetnih pjesama u kojima se akteri odmaraju i uživaju, Cochran pjeva o radniku koji radi cijelo ljeto kako bi zaradio dolar pa ne može ni na sastanak s djevojkom.

4. Summertime - Ella Fitzgerald & Louis Armstrong (1957.)

 

Originalno napisana 1935. za folk operu "Porgy & Bess" Georgea Gershwina pjesma je uspavanka majke u siromašnom dijelu Južne Karoline, koja pjeva svom djetetu o teškom svijetu u kojem živi. I za nju postoji više verzija, pogotovo ona Janis Joplin iz 1968. no teško je biti bolji od Elle i Louisa, koji nas svojim glasovima odvode daleko.

3. In The Summertime - Mungo Jerry (1970.)

 


Grupa koja je pravi primjer One Hit Wondera ili izvođača poznatih po samo jednom hitu. A ovaj hit govori o ljetnoj zabavi. Što je drugo muškarcima na pameti ljeti nego žene? Stihovi "popij piće, napravi vožnju i vidi što će se dogoditi" na kraju su iskorišteni u kampanji u Velikoj Britaniji za sigurnu vožnju.

2. Summer In The City - The Lovin' Spoonful (1966.)


Rock klasik poznat i po verziji Joea Cockera. U pjesmi se govori kako "iako su ljudi polumrtvi od vrućine, treba izaći vani i plesati do zore". U pjesmi su između dvije solaže mudro iskorišteni razni urbani zvukovi, pogotovo trube automobila, te onaj najurbaniji zvuk - pneumatska bušilica.

1. Summertime - DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince (1991.)


Možda smo malo nostalgični za 90-ima, no ova pjesma je ultimativni ljetni hit u kojem se svi možemo prepoznati. Škola je gotova, ne radite ništa osim zabave, basketa s prijateljima, plesanja, roštilja i vožnje "2 milje na sat tako da vas svi mogu vidjeti".
"Summertime, time to sit back and unwind..."

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Abcda
Abcda
12:33 22.07.2017.

A di van je : ..Dalmatiiiinac saaaam..... ??

PR
prohujalo
12:24 22.07.2017.

Ne slažem se sa komentarom da je grupa Mungo Jerry poznata samo po jednom hitu. Kada su izbacili taj hit već su ranije imali hitove na top listama. Negdje 71. ili 72. nastupili su i na zagrebačkom festivalu.

PR
prohujalo
12:19 22.07.2017.

Izbor nekih iz redakcije Večernjaka,vjerojatno u dvadesetim ili tridesetim godinama. Po njima ne postoji ništa vrijedno pažnje prije 1960.-tih te izvan anglo-američke produkcije. Umjesto da se predstavi izbor najboljih po izboru Ivice ili Marice iz redakcije,udari se naslov-Najbolji svih vremena. Malo skromnosti ne bi škodilo.