promjena trendova

Ovi muškarci su novi seks-simboli: Nose haljine i suknje, šminkaju se, ali i lakiraju nokte

Foto: Profimedia, Instagram kolaž
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
01.06.2021.
u 08:00
Štoviše, u zadnjih nekoliko godina nije jedini mladi muškarac koji je odlučio izdvojiti se iz mase šminkom ili nošenjem suknje ili haljine, odjeće koja je donedavno bila rezervirana isključivo za ženski ormar. Među prvima je zbrku napravio britanski glazbenik Harry Styles koji se fotografirao u haljini za naslovnicu Voguea, najpoznatijeg modnog magazina na svijetu.
Pogledaj originalni članak

Talijanski sastav Maneskin pobijedio je na Eurosongu prije malo više od tjedan dana, ali rasprave o izgledu frontmena Damiana Davida na društvenim mrežama ne prestaju. Njegova poduža kosa, šminka i lakirani nokti podijelili su mišljenja mnogih.

 Dok ga neki slave kao novog seks-simbola, drugi se zgražaju, tvrdeći da zbog načina na koji se predstavlja na pozornici i u javnosti nije pravi muškarac. Ipak, mnogi koji su upućeni u brojne žanrove glazbe znaju da Damiano nije prvi muškarac koji je oči naglasio crnom olovkom ili nalakirao nokte. Štoviše, u zadnjih nekoliko godina nije jedini mladi muškarac koji je odlučio izdvojiti se iz mase šminkom ili nošenjem suknje ili haljine, odjeće koja je donedavno bila rezervirana isključivo za ženski ormar. Među prvima je zbrku napravio britanski glazbenik Harry Styles koji se fotografirao u haljini za naslovnicu Voguea, najpoznatijeg modnog magazina na svijetu. Komentari o njegovoj muževnosti danima nisu prestajali, no on se na to nije obazirao već je počeo nositi sve više odjeće koju bi mnogi nazvali ženstvenom.

- Cijeli život divio sam se glazbenicima kao što su Prince, David Bowie, Elvis ili Freddie Mercury. Oni su svi eksperimentirali s odjećom i znali napraviti show. Kad sam bio mlađi to je jako utjecalo na mene. Kada odjenem nešto ekstravagantno, ne osjećam se kao čudak nego kao superheroj. Shvaćam to kao neku igru, a sve je lakše kad izbrišeš granice da je neka odjeća isključivo za muškarce, a druga za žene - kazao je tada Harry, koji je postao i jedno od zaštitnih lica brenda Gucci, trenutačno najpopularnijeg luksuznog brenda na svijetu. No Harry nije jedini muškarac koji želi izbrisati tu nevidljivu liniju između odjeće ili nekog drugog načina izražavanja. Machine Gun Kelley je reper koji sada radi pop-rock glazbu, a otkad je promijenio žanr, promijenio je i izgled. Odjeća mu je bitna, ali bitnije mu je da su mu nokti nalakirani.

Pravim imenom Colson Baker, trenutačno je u vezi s glumicom Megan Fox koja je godinama bila na listi najljepših žena svijeta, a na svakom crvenom tepihu pojavljuje se s njom, ali i s novom manikurom. Posljednji put zapanjio je mnoge jer je Baker na rukama imao duge nokte, čak mnogo duže od onih koje smo navikli gledati na glazbenicama kao što su Rihanna ili Cardi B. U haljini se prije nekoliko dana slikao i sin pjevačice Madonne, David Banda. Snimku 15-godišnjaka u haljini objavila je ponosna majka koja je u opisu videa u kojem David nosi bijelu svilenu haljinu napisala: "Samopouzdanje je sve". 

Važno je napomenuti kako nitko od njih zapravo nije ni blizu začetnika ovakvog načina odijevanja. Ako odemo jako daleko u povijest, štikla zapravo nije bila izmišljena za žene, već za muškarce u 15. stoljeću. Vojnici u Perziji nosili su ih kako bi bili stabilniji na konjima. Obožavao ih je i Louis XIV., te je jedan od najpoznatijih muškaraca u štiklama - u njegovo vrijeme vrijedilo je što viša ili crvenija peta - to moćniji muškarac. No, naravno, to nije više suvremeno poimanje mode i trendova koji se mijenjaju gotovo svakih šest mjeseci. Već sedamdesetih godina prošlog stoljeća šminku je nosio glazbenik Alice Cooper kako bi izgledao dramatičnije na pozornici, a opcrtavati oči nije prestao ni danas, kada se bliži 80. rođendanu.

Čak ni Bob Dylan, koji je nedavno proslavio 80. rođendan, nije odolio bojama na licu. Šminku su nosili i David Bowie i brojni glazbenici koji su se proslavili glam-rockom. Eksperimentirali su i s odjećom. A u 90-ima su u Seattleu i na stranicama glazbenih časopisa u cvjetnim haljinama paradirali Kurt Cobain, Krist Novoselić i Dave Grohl - članovi Nirvane. Jedan od najpopularnijih žanrova glazbe 2000-ih bio je nu-metal. Bendovi Linkin Park, Korn, Crazy Town i Limp Bizkit bili su samo neki od izvođača koji su se šminkali i lakirali nokte. I u to vrijeme oni su bili među seks- simbolima, a posteri s njihovim likovima krasili su zidove obožavateljica i obožavatelja. Oni su trenutačno najbliži situaciji koju vidimo danas, jer osim što se vraćaju lakirani nokti na muškarcima, vraćaju se i drugi modni i glazbeni trendovi koji su bili popularni u vrijeme kad je većina današnjih milenijalaca bila u tinejdžerskoj dobi

Majin sin ima medvjedića od 2120 kn, sin Marte Fernandes nosi D&G kapu od 1300 kn

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

Avatar mikioni
mikioni
08:33 01.06.2021.

Hitno idem kupit haljinu i izlakirat nokte.

DU
Deleted user
09:54 01.06.2021.

Sodoma i Gomora.

CO
Cobra_
08:41 01.06.2021.

Članovima grupe Maneskin to je samo scenski nastup i slikanje za medije, na ulici izgledaju kao i većina mladih ljudi