HRVOJE HORVAT

Od Crne ovce u Baški do Zagreb Beer Festa – počinje sezona otvorenih fešta

Od Crne ovce u Baški do Zagreb Beer Festa – počinje sezona otvorenih fešta
10.05.2018.
u 18:18
Bez obzira hoćete li ostati u Zagrebu ili gravitirate sjevernom Jadranu i Baški na Krku, dva velika festivala omogućit će vam dobru, ali i kaloričnu zabavu s nekima od ponajboljih domaćih glazbenika
Pogledaj originalni članak

Budući da je “Tko pjeva, zlo ne misli” najpopularniji domaći film svih vremena, nije čudno da je proljetno vrijeme prva ulaznica za izletničke fešte i festivale na otvorenom, s većim brojem publike i popratnim neglazbenim sadržajima. Bez obzira na to što bilo u prvom planu, glazba ili gastronomska i tradicijska ponuda, upravo u toj sinergiji nekoliko sadržaja krije se ključ kalorične glazbene, turističke i ine ponude manifestacija koje povezuju turizam i kulturu.

Prva liga izvođača

Kako priljev publike, domaće i strane, i na obali i u Zagrebu iz godine u godinu naglo raste, sezona festivala s različitim sadržajima i posebnostima produljuje se i počinje već u svibnju.

Bez obzira na to hoćete li za vikend od 18. do 20. svibnja ostati u Zagrebu i oko njega ili gravitirate sjevernom Jadranu, Kvarneru i Baški na otoku Krku, dva velika festivala omogućit će vam dobru, ali i kaloričnu zabavu s nekima od ponajboljih domaćih glazbenika rock i pop provenijencije. Plus, moći će se nešto pojesti i popiti.

U tih par dana na pozornicama Baške na otoku Krku i u zagrebačkom Parku Franje Tuđmana/Trgu Francuske Republike nastupit će domaći izvođači koji ovako pobrojeni dovoljno govore da su se organizatori dobro potrudili i okupili prvoligašku glazbenu reprezentaciju.

Primjerice, u sklopu manifestacije Crna ovca u Baški na Krku, od 18. do 20. svibnja svirat će Detour, Psihomodo pop, Urban & 4, My Buddy Moose, posjetitelje će tijekom cijele subote zabavljati DJ Dr. Smeđi Šećer, dok će na maloj pozornici, koja je ove godine prvi put u pogonu, nastupiti krčka glazbena skupina Grapevine Babies. U Zagrebu u četiri večeri od četvrtka, 17. svibnja, nastupa dvadesetak imena, počevši s Nipplepeople, Bojanom Vunturišević, Mnogi drugi i Ischariotzcky, u petak se na pozornicu penju Let3, Kandžija i Gole žene, Markiz i Porto Morto, u subotu Pips Chips & Videoclips, Vojko Vrućina, Slow Motion Suicide i Peglica i Komandos, a nedjeljni završetak pripast će Partibrejkersima, Fischer-Z, Ireni Žilić, The Miceks (novi sastav gitarista Alena Kraljića - Kralje) i Drvoredu.

I dok osim glazbenog dijela Zagreb Beer Fest donosi više od sto različitih vrsta piva, Crna ovca u Baški još je raskošnija što se tiče gastronomske i sportske ponude. Bio sam prisutan lani, kad je manifestacija ponovno pokrenuta nakon nekoliko godina stanke, pa iz prve ruke znam da se radi o ozbiljnoj kandidaturi Baške na terenu lokalnih fešta koje privuku mnogo ljudi iz okolice, ali i daljine.

Crna ovca je festival janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture i sporta koja u Bašku u predsezoni dovodi nove programe, izvođače i posjetitelje željne lokalnih gastronomskih delicija.

Striženje ovaca

Trodnevni gastronomski, glazbeni, kulturni i sportski program festivala Crna ovca realizira agencija Studija Conex, uz podršku Općine Baška, Turističke zajednice općine Baška i glavnog sponzora i partnera, Valamar Rivieru. Redoviti dio programa su vođene planinarske i biciklističke ture za rekreativce koji na njima mogu posjetiti najvažnije bašćanske povijesne i kulturne lokacije, a Bašćanska ploča jedna je od najvažnijih. Tu je i jedriličarska regata Corinthia kup – Memorijal Jure Vukasovića, dječji nogometni turnir Crni Jancić i memorijalni nogometni turnir Ivica Juničić – Junac. I ove godine u Bašku se na Crnu ovcu vraća astronom Korado Korlević iz višnjanske zvjezdarnice s predavanjem “Budućnost pripada nekolicini nas koji smo još uvijek spremni zasukati rukave”.

Uz gastronomski, kulturni i sportski program, svi koji dođu u Bašku moći će vidjeti i međunarodno natjecanje u striženju ovaca koje se boduje za prvenstvo Hrvatske, vještinu koja se danas teško može naći u ponudi raznoraznih turističkih atrakcija, a itekako je povezana s tradicijom Baške i otoka. Moram priznati da sam lani prvi put uživo uživao gledajući lokalne majstore kako s lakoćom strižu zadovoljne ovce, pa, kako veli Davor Gobac, kad jaganjci utihnu, mi se razveselimo i nastupamo. •

U proljeće 2016. godine Kawasaki 3P je za predstavnike medija i skupinu vjernih fanova održao mali koncert u klubu Jabuka. Cijeli događaj je sniman i pohranjen da pričeka povoljno vrijeme za objavljivanje koncertnog materijala. Pravi trenutak došao je u sklopu proslave Jabuke, kluba koji ove godine slavi 50. rođendan, pa je videospot “Lovac” – redatelj Mario Borščak, iza kamera Edvard Fišer i Milan Krkač – rođendanski dar benda tom legendarnom i najdugovječnijem domaćem klubu u kojem se trenutačno održavaju rođendanski koncerti u sklopu kojih su dosad nastupili Josipa Lisac i članovi grupe Chui kao gosti, Psihomodo pop, a proslavi su se pridružili i Kojoti koncertom za samo 200 najvećih poklonika. Osim Jabuke, i K3P je sazrio te i on ove godine slavi 25. rođendan koji će obilježiti dvodnevnim koncertima, 9. i 10. svibnja u zagrebačkom Teatru &TD. Broj ulaznica ograničen je na samo 350 do 450 mjesta po večeri, a koncerti će počinjati točno u 21 sat, pod geslom “Tko prvi – njemu 3P”.

Pjesme grupe Jonathan s albuma “To Hold” naći će se u epizodama druge sezone HTV-ove serije “Novine”. Ekipa na čelu s redateljem Daliborom Matanićem, zaslužna za hvaljenu domaću seriju, odlučila je u epizodama nove sezone, ali i u odjavnoj špici koristiti pjesme s posljednjeg izdanja Jonathana. Najviše će prostora dobiti tri skladbe: “Seasons”, “Wake Up Call” i duet s Lovely Quinces “I Don’t Mind”. “Novine2” premijerno će se početi prikazivati u jesen na HTV-u, a publika Netflixa moći će ih gledati početkom 2019. Jonathan su s Lovely Quinces nastupili protekli vikend u rasprodanom riječkom Pogonu kulture, a nakon Rijeke koncertna promocija albuma “To Hold” bit će 12. svibnja u zagrebačkoj Tvornici kulture. Novo izdanje vraća Jonathan u klub koji je već nekoliko puta napunio. “To Hold” je objavljen u veljači, zaokružuje cjelinu započetu lanjskim izdanjem “To Love”, a kritika ga je već proglasila jednim od najboljih domaćih ovogodišnjih albuma. Koncertnom popisu Jonathan dodaje i ljetne datume, jer uz nastupe u Malinskoj na “Rock am Meer”, splitskoj tvrđavi Gripe i Velvet festivalu, bend planira koncerte i u Europi, a veliku turneju imat će u Rumunjskoj.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.