Kiefer Sutherland: Od zločestog dečka do spasitelja svijeta

03.07.2009.
u 16:01
Pogledaj originalni članak

Iako je Kiefer Sutherland priznao da je godinama zazirao od televizije, upravo mu je prva takva uloga osigurala najveću slavu, čak dva Emmyja, Zlatni globus i plaću od 40 milijuna po sezoni.

Riječ je o seriji “24” u kojoj glumac, pravim imenom Kiefer William Frederick Dempsey George Rufus Sutherland, glumi Jacka Bauera, agenta specijaliziranog za borbu protiv terorista. Kako Bauer u samo jedan dan od zločinaca spasi državu, a vjerojatno i svijet, možemo pratiti od ponedjeljka na Drugom programu u 21.50 kad počinje repriza šeste sezone serije.

Lik Jacka Bauera u Americi je toliko popularan da je Kiefer pozvan da bude gost-predavač na cijenjenoj vojnoj akademiji West Point. No, za razliku od lika, Kiefer je nešto “opušteniji”. Taj Kanađanin rođen je 21. prosinca 1966. godine u Londonu, sedam minuta prije sestre blizanke Rachel. Iako mu je otac slavni Donald Sutherland, Kiefer kaže da do 18. godine nije ni shvatio da mu se tata bavi glumom.

Bio je zauzet seljenjem iz jedne u drugu srednju školu. U četiri godine promijenio ih je pet, a kad je došlo vrijeme za fakultet otišao je u New York snimati reklame. Tamo je zaradio dovoljno novca za polovni automobil koji je jedva izdržao do Los Angelesa. Tri godine živio je u garsonijeri s Robertom Downeyjem Jr.

Već 1987. godine oženio se 12 godina starijom Camelijom Kath, a godinu kasnije rodila mu se kći Sarah Jude. Par se rastao 1990., a Kiefer je priznao da je braku naškodilo učestalo druženje s Jasonom Patricom i ostatkom takozvane “brat pack” skupine. Da ironija bude veća, njihovo prijateljstvo puklo je sljedeće godine.

Tad je Kiefer bio nadomak braku s Julijom Roberts, koja ga je ostavila tri dana prije vjenčanja jer je saznala da se viđao sa striptizetom Amandom Rice. Ljutita Julia otputovala je u Europu – upravo u Patricovu društvu. Kiefer iza sebe ima i trogodišnji brak s Kelly Winn, a posljednjih godina novinske stupce ne puni njegov ljubavni, već društveni život.

Dvaput je (2004. i 2007.) uhićen jer je vozio pijan, nedavno je glavom u glavu udario dizajnera na dobrotvornoj zabavi, a scenaristi često trebaju raditi izmjene u scenariju kako bi radnju uskladili s ozljedama koje je Kiefer zadobije tulumareći.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr