Igor Geržina:

'Saksofon me privukao jer sam htio svirati u bendu'

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
'Saksofon me privukao jer sam htio svirati u bendu'
28.09.2015.
u 16:37
Trideset godina karijere saksofonist će proslaviti koncertom u Kerempuhu i tim povodom otkrio nam je zašto nije ostao u Americi i kako je shvatio da mu je glazba poziv
Pogledaj originalni članak

Desetu i 20. godišnjicu karijere saksofonist Igor Geržina nije obilježio slavljem, a dogodilo bi se to i za 30. godišnjicu da mu sasvim slučajno na jednoj kavi netko nije bacio bubicu u uho kako bi trebao organizirati koncert.

Prvi izbor bila je violina

– Dosad mi se činilo da nemam dovoljno materijala za takav pothvat, a sada se skupilo dosta toga da mogu napraviti svoj koncert – kaže Igor. Jubilarni koncert održat će 12. listopada u kazalištu Kerempuh, a na pozornici će mu se pridružiti glazbenici s kojima je surađivao: Aki Rahimovski, Nina Badrić, Jacques Houdek, Bane iz Songkillersa, Ervin Baučić, Valerija Nikolovska, Mirza Soul Shadow i zbor Izvor.

– Jedan dio repertoara bit će moj autorski dio, a drugi će biti suradnje s pjevačima. Koncert ćemo zatvoriti zborom Izvor i mojom autorskom skladbom "Dream For The Future" koju smo izveli i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Dio u kojem nastupam s kolegama glazbenicima pokušao sam posložiti kronološki, od onih s kojima sam prvo surađivao do posljednjih suradnji – otkriva nam glazbenik koji je albumima "Metropolis" i "One Click World" ostvario velik radijski uspjeh u Americi, Italiji, Francuskoj, Brazilu, Engleskoj, a njegova glazbena virtuoznost nagrađena je i s osam Porina. Ipak, saksofon nije bio prvi Igorov odabir jer je do 15. godine svirao violinu.

– Violinu nisam shvaćao ozbiljno, a saksofon me privukao jer sam htio svirati s nekim bendom i zahvaljujući njemu i shvatio sam da mi je glazba poziv – objašnjava Igor.

Amerika nije bajna

Dio školovanja proveo je u Americi na Berklee Collegeu of Music u Bostonu i to mu je bilo iznimno korisno iskustvo, a o ostanku u Americi nije razmišljao.

– Nije život u Americi idiličan kako ga prikazuju na filmovima, pogotovo za glazbenika. Zbog toga sam se vratio, ali u glazbenom smislu Amerika me koječemu naučila – poručuje Igor.

>> Igor Geržina: Saksofon i ja – naših prvih 30 godina

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

CA
Calimera
19:05 28.09.2015.

Odmah su Te prozvali mali Paganini. Ostrog uma, prekrasnog talenta, svestran- saks se cini ko kruna svega. Gerzinice, drzi nam se, i sve najbolje!!

CO
coolman
19:10 28.09.2015.

Daj izdrži još trideset, please!