Večernjakova ruža

Dvojac iz Prime Timea: Naučeni smo na cenzure i zabrane, ne nominacije

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Borna Sor i Domagoj Zovak
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Borna Sor i Domagoj Zovak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: N1
Foto: N1
28.01.2020.
u 07:00
Borna Sor i Domagoj Zovak kažu kako im je nominacija potvrda dosadašnjeg rada i dodaju kako je konkurencija je živahna, ali nadaju se da će osvojiti Ružu.
Pogledaj originalni članak

U kategoriji “TV emisija godine” nominiran je Prime Time, satirična emisija autora Borne Sora i Domagoja Zovaka koja se emitira na N1 televiziji. a prošle je godine nepogrešivo birala najaktualnije teme i obrađivala ih na duhovit način. Ususret dodjeli, razgovarali smo s dvojcem i saznali kako su reagirali na nominaciju i jesu li im ikada prijetili jer otvoreno prozivaju politiku.

Kakav značaj za vas ima nominacija za Večernjakovu ružu?
Domagoj: Za mene je to konačno priznanje i dokaz da uopće postojimo. I još da smo TV emisija. Mislim da me to i najviše iznenadilo. Zapravo se pitam već gotovo četiri godine što mi to uopće radimo? Što je to Prime Time? Eto kaže žiri da smo TV emisija. Dobro je to znati.
Borna: Još sam u šoku, mislim da je podvala, da nas se izvuče na otvoreno, u pripremljenu stupicu. Naučeni smo na cenzure i zabrane, ne nominacije. Tako da je ovo prva lasta našeg proljeća naroda. Zima prolazi. Led se topi. Potočić se vraća kući. Značaj je velik, prepoznati smo dok smo živi. Domagoj si je već uho počeo rezati. (smijeh).

Kako gledate na konkurenciju u kategoriji TV emisija godine (Lijepom našom, Provjereno, RTL Direkt, The Voice)? Koga smatrate najjačim konkurentom?
Domagoj: O konkurenciji, pokojnima i pokojnoj konkurenciji sve najbolje. A naša konkurencija je itekako živahna. Svi vole Voice, svi se smiju uz Šprajcov Direkt, svi skidaju kapu institucijama Provjerenog što rade posao hrvatskih institucija, a Lijepom našom je već četvrt stoljeća na televiziji pa nisam dostojan ni spominjati tu emisiju. Branko Uvodić nam je najveći konkurent. Sve ono pristojan, uglađen, uvijek pozdravljao susjede, a onda ti je hladnokrvno uzeo nagradu ispred nosa.
Borna: Profesionalne emisije, pune stručnjaka. Ti ljudi se previše trude. Što će nama istraživačko novinarstvo? Što će nama talent umjetnički? Samo pišeš o ustašama i partizanima, zaurlaš o izdaji i vinu, i to je to. Glavni konkurent je Lijepom našom.

Satirično obrađujete aktualne teme iz hrvatske politike. Zamjera li vam to itko i kako reagirate na kritike?
Domagoj: Kad dođe doba da složimo intervju s nekim političarem, onda obično shvatim da nam mnogi očito zamjeraju to što radimo, jer ne žele razgovarati s nama. A kritike ako su konstruktivne i na mjestu, rado ih usvajam.
Borna: Zamjeraju nam. Pišu nam da vrijeđamo svoju domovinu. Da štitimo lopove. Mi sve to pokušavamo ignorirati, pogotovo zato što ono što radimo smatramo domoljubnim.

Jesu li vam ikada prijetili? Jeste li reagirali podnošenjem kaznene prijave?
Domagoj: Jesu, prijetili su i to često, ali i to se smanjilo otkako je policija našla prvog kojeg sam prijavio i koji je otišao predaleko s prijetnjama, a sud ga neki dan osudio na uvjetnu kaznu. Vrijeđanja i dalje nastavljaju, ali meni je to sloboda govora i to nikad ne blokiram i ne brišem.
Borna: Domagoju. Smrću. A svima skupa, patološkom pohlepom koja uništi satiru brže od metka. To smo sredili izvan suda.

Javljaju li vam se fanovi s nekim posebnim pohvalama?
Domagoj: Da, javljaju se s onom pohvalom da je Borna bolji. Postoje dvije vrste komplimenata koje volim čuti, a imaju više veze s publikom nego sa mnom. Prva je da su zbog nečega što sam rekao, oni počeli raditi neke stvari drugačije u svom životu. Drugu vrstu volim čuti, ali je jako gorka. To je ono kad nam se netko iz nove dijaspore javi i kaže da mu je nedostajala Hrvatska, onda je pogledao epizodu Prime Timea i podsjetio se zašto je ono otišao.
Borna: Javljaju se s temama, idejama, a najviše pohvalama. Drago mi je čuti kada kažu: “Nemojte nikad stati”. To znači da smo im potrebni.

Što vam je cilj u 2020. godini?
Domagoj: Nastaviti i dalje raditi „Prime Time“!
Borna: Osvojiti Večernjakovu ružu!

Tko će vam biti pratnja na ovogodišnjoj dodjeli Večernjakove ruže?
Domagoj: Red bi bio da poslije toliko godina vjernosti, truda i požrtvovnosti na ovu dodjelu dovedem kao pratnju svojeg montažera, snimatelja, majstora zvuka i glumca u skečevima, Jana Štiha. Da nije njega i njegova entuzijazma, ne bi bilo ni Prime Timea.
Borna: Vodit ću najbliže suradnike koji su obično iza kamere, ali mislim da je sada red da ih publika vidi, a i da ih mi vidimo u odijelima!

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

KA
kacavida
08:57 28.01.2020.

Kažu kako im je nominacija potvrda dosadašnjeg rada ... za sličnu je nagradu u Jutarnjem listu nominiran i Vrdoljak s " Generalom". Toliko o nominacijama i nagradama ... O ukusima se ne raspravlja, ali satira bi trebala biti duhovita pa i smiješna. Ovo što ovaj dvojac radi s tim nema nikakve veze.

LL
lijepa_li si
09:46 28.01.2020.

usiljeni, napadno jednostrani. malo je humora, satire nimalo. umjetno stvoreni projekt

NI
nik83
09:02 28.01.2020.

Ne znam kome ovaj Lolek i Bolek mogu biti zanimljivi, a kamoli smiješni i zabavni.