IKONA STILA

Đurđa Tedeschi: 'Zaljubila sam se u tango od prvog sata!'

Foto: Ana i Slavica Josipović
Foto: Ana i Slavica Josipović
Foto: Ana i Slavica Josipović
27.09.2021.
u 12:30
- Osjećati se kao prirodno, društveno biće u svijetu koje je često samotno, izolirano mjesto. Tu bliskost nudi upravo tango, ali naravno u kombinaciji s muzikom koja mi je prekrasna – objasnila je umirovljena sutkinja što ju je privuklo ovom plesu te dodala da tango traži smirenost u pokretu i nudi neki vid meditacije.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska ikona stila Đurđa Tedeschi svoj 78. rođendan proslavila je plešući argentinski tango na Stradunu ispred crkve svetog Vlaha. Umirovljena sutkinja ovim se strastvenim plesom bavi od kraja studenog prošle godine, a s nama je podijelila detalje.

Objasnila nam je da je oduvijek željela plesati, ali da nikada nije imala vremena ni prilike. Ispričala je da se počela baviti plesom prije korone u Zagrebu, a učila je više plesova u plesnoj školi „By Nicolas“. Sve je to zaustavila pojava pandemije. Kad se ukazala prilika da Zagreb zamijeni Dubrovnikom, počela je učiti plesati argentinski tango. Rekla nam je da se pridružila prijateljicama koje su već plesale. - Zaljubila sam se u tango od prvog sata! – istaknula je i dodala da je u deset mjeseci plesanja pauzirala samo mjesec dana jer se razboljela od korone. - Osim toga, naš učitelj Miloš Krivokapić, koji ima svoj klub u Nikšiću, dolazi u Dubrovnik svaki drugi tjedan, pa plešemo po pet dana u dva tjedna. Kad mogu, tada intenzivno plešem i rezerviram koliko god mogu satova. Hoću biti bolja plesačica! – objasnila nam je stilska ikona.

Zanimalo nas je što ju je posebno privuklo u tangu, a ona je kazala da taj ples nudi ono što jest priroda odnosa među ljudima. - Osjećati se kao prirodno, društveno biće u svijetu koje je često samotno, izolirano mjesto. Tu bliskost nudi upravo tango, ali naravno u kombinaciji s muzikom koja mi je prekrasna – objasnila je umirovljena sutkinja te dodala da tango traži smirenost u pokretu i nudi neki vid meditacije. Ovaj ples je opisala kao zahtjevan te da se mora učiti kako bi se onaj koji pleše mogao u potpunosti izraziti, biti kreativan, uspješan i samouvjeren, i zato se odlučila naučiti svaki pokret i figuru.

Tedeschi nam je otkrila gdje i s kim pleše. - U Dubrovniku imamo udrugu Libertas Tango, međutim, sada tražimo dvoranu u kojoj ćemo se okupljati i plesati. U udruzi ima iskusnih plesača s kojima ću moći plesati i kad nema našeg učitelja Miloša – rekla je te objasnila da uglavnom pleše s Krivokapićem i članovima njegove obitelji, također učiteljima plesa, suprugom, sinom i kćeri. Dodala je i da pleše s nekoliko ljudi iz udruge. U njezinoj su kući članovi udruge imali i neke grupne satove, koji su se pretvorili u milonge, plesne večeri tanga. Tada je Tedeschi uvela posebno pravilo: svi su trebali doći dotjerani, iako su plesali 'kod kuće'. - Nigdje se tada nije išlo, sve je bilo zatvoreno, nikakvih događanja nije bilo, pa sam rekla idemo naše plesanje pretvoriti u svečanost, idemo se dotjerati, idemo se urediti! Nema veze što se to sve odvija među nas osmero prijatelja. I svi su to prihvatili – ispričala nam je.

Tedeschi nam je, kao feministkinja, otkrila da je posebno smeta institucija poziva na ples koji se u tangu naziva 'cabaceo'. - Tradicionalno, muškarac poziva partnericu na ples, i to me smetalo, a sada mi je najvažnije plesati – kazala je, ali i objasnila da se još nije našla u situaciji da je biraju, jer se još sve odvija u vježbalačkom, prijateljskom ozračju.

Zanimalo nas je kako napreduje i što joj kaže učitelj. - On kaže da sam talentirana, i da sam čudo! Jedna gospođa od 78 godina, a s toliko strasti za napretkom u plesanju! – rekla nam je zadovoljno se smiješeći, i dodala da i sama procjenjuje da vidno napreduje, da je to veseli , da se trudi i da joj je stalo.

 VIDEO Omiljena sramežljiva princeza bila je prava ikona stila

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

ČS
Čuvaj se senjske ruke
13:36 27.09.2021.

Ovo je smiješno. Jadno i blesavo. Što ta nema drugog posla?

DU
Deleted user
22:19 27.09.2021.

jeli vracen onaj milio opcini Knin?? naravno nije…