Odlazak profesora Snapea

Cijenjeni britanski glumac, Alan Rickman preminuo u 69. godini života

Foto: Donna Ward/Press Association/PIXSELL
Alan Rickman
Foto: KGC-146/Press Association/PIXSELL
Alan Rickman
Foto: Reuters
Alan Rickman
Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL
alan rickman
Foto: Screenshot
Snape
14.01.2016.
u 15:30
Miljenik publike i zvijezda filmova Harry Potter i Umri muški te jedan od posebnih glumačkih glasova, preminuo je danas u glavnom gradu Engleske
Pogledaj originalni članak

Uspješan svjetski glumac, Alan Rickman, preminuo je danas u Londonu u 69. godini života. Obitelj je potvrdila ovu vijest i rekla kako je godinama bolovao od karcinoma.

Jedan od cijenjenih i voljenih britanskih glumaca stvarao je zadnjih 30 godina. Utjelovio je dobre i loše likove, a ostat će zapamćen po brojnim kazališnim, filmskim i TV ulogama. Uključujući uloge profesora Snapea u sada već kultnim nastavcima Harryja Pottera, kao Hans Gruber u Umri muški te šerif Nottinghama u Robin Hoodu: Princ lopova iz 1991. godine.

 

Specifičan dubok glas i usredotočenu glumu prenosio je u svakom filmu. Karijeru je započeo kao zlikovac Hans Gruber u filmu Umri muški, a za ulogu u HBO filmu Rasputin 1997. godine osvojio je Zlatni globus, a primio i brojne nagrade publike za druga ostvarenja.

Rickman je imao i klasičnu stranu, glumeći na velikim ekranima i u kazalištima. Za kazališnu predstavu iz 1978. 'Les Liaisons Dangereuses', dobio je nagradu Tony – za kazališnu izvrsnost.

 

 

Posljednje desetljeće mlađa generacija upoznala ga je kroz serijale Harryja Pottera. Ove godine očekujemo još dva njegova neprikazana filma, triler '"Eye in the Sky" i animirani film "Alice Through the Looking Glass" u kojem je posudio glas za lik Blue, a prikazivanje je rezervirano za 27. svibanj.

Jednom prigodom izjavio je: "Kad ću imati 80 godina i sjediti na stolcu okružen unucima, čitat ću im Harryja Pottera. Obitelj će me pitati 'zar nakon toliko vremena?', a ja ću odgovoriti - 'uvijek'."

>> Zvijezda Harryja Pottera od sada na stazi slavnih!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Hunter86
Hunter86
14:07 14.01.2016.

Pocivao u miru !

CR
crodux
14:16 14.01.2016.

club 69

GO
gogyvu
14:28 14.01.2016.

Ramsey zabio i danas ode jedan..... Bolje bi bilo tog Ramseya uklonit pa nek ljudi žive.....