Jerry i ekipa

25 godina Seinfelda! Danas serija ni o čemu ne bi uspjela

Foto: screenshot/youtube
Seinfeld
Foto: screenshot/youtube
Seinfeld
Foto: screenshot/youtube
Seinfeld
Foto: screenshot/youtube
Seinfeld
07.07.2014.
u 13:41
Likove su stvarali prema stvarnim osobama koje su ih tužile, ali tužbe nikada nisu dobili
Pogledaj originalni članak

Jedna od najuspješnijih serija svih vremena, prva serija ni o čemu slavi 25. obljetnicu.

U srpnju 1989. slavna postava okupila se prvi put na malim ekranima i promijenila značenje sitcoma zauvijek.

Neponovljiva gledanost

No nije sve počelo glatko, producenti u NBC-u pilot su proglasili neuspjehom i nisi odobrili dajnje snimanje serije. Žestoka borba producenta Ricka Ludwina omogućila je seriji da ipak krene sa snimanjem, a odluku zasigurno nisu požalili jer je svaku sezonu redovito gledalo 30 milijuna Amerikanaca, a finalnu epizodu pogledalo je nedostižnih 76 milijuna gledatelja.

Takve brojke danas se ne mogu ponoviti, niti bi danas prošla serija ni o čemu, kao što je bio Seinfeld, tvrde TV kritičari. Danas je najgledanija humoristična serija “Teorija velikog praska” koja u najboljim trenucima ne prelazi 20 milijuna gledatelja po sezoni.

Seinfeld je doživio devet sezona. Navodno Jerry nije htio prihvatiti ponudu od 110 milijuna dolara za 10. sezonu jer mu se sviđala podudarnost da su se i Beatlesi raspali nakon devet godina.

Problematični karakteri

Likovi u seriji većinom su nastajali prema stvarnim ljudima, prijateljima i obitelji Jerryja Seinfelda i tvorca i scenarista serije Larryja Davida. Michael Costanza, Jerryjev prijatelj prema kojem je lik Georgea dobio ime, tužio ih je za 100 milijuna dolara radi povrede privatnosti. Tužbu nikada nije dobio.

Foto: screenshot/youtube

Foto: Screenshot/Youtube

Lik Kramera utemeljen je na Kennyju Krameru koji je sjedio u uredu preko puta Davida. Kako je seriji porasla popularnost, pravi Kramer organizirao je izlete “Kramer Reality Tour” koje su obilazile mjesta u New Yorku koja su se često pojavljivala u seriji. Julia Louis-Dreyfus, koja glumi Elaine, nije se pojavila u pilotu, nije znala za njegovo postojanje dok nije izdan na DVD box setu 2004. godine.

Foto: screenshot/youtube

Foto: Screenshot/Youtube

Savjete koproducenata i uprave NBC-a David i Seinfeld nikada nisu uvažavali, bili su poznati po problematičnim karakterima, ali i vrhunskim idejama. Jedna od njih ona je da kostimografi za Kramera pripreme odjeću barem jedan broj preveliku da bi se istaknula njegova šlampavost, a za Georgea barem jedan broj premalu kako bi izgledao da mu je nelagodno i jednostavno loše.

Serija i glumci imaju na desetke Zlatnih globusa, Emmyja i drugih nagrada, ali nitko od njih nikada se nije približio uspjehu koji su postigli Seinfeldom.

>>Najbogatiji glumac Hollywooda već 16 godina živi od repriza

>>Julia Louis-Dreyfus skinula se gola za naslovnicu Rolling Stonea

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JO
josko
14:47 07.07.2014.

Dobar članak i skoro sa svime se slažem. Gledao u Americi svih devet sezona i onda još par puta re-runs, i naravno doma imam sve epizode na DVD. Serija je izrazito bedasto i naprasno završena ... epizode su varirale najviše zbog povremene odsutnosti Larry David-a - koji je ključni ideostvaraoc i pisac. Komičar Sainefeld ustvari je (svojom ulogom i osobom) manji dio doprinosa silno popularne serije. Sve skupa je puno komplesnije nego u ovom kratko članku. Ali koliko znam u Hrvatskoj ova serija i nije skroz cijela pokazana, i popularnost je bila osrednja. I za to su kompleksni razlozi (kultorološki, način življenja, itd.)

DU
Deleted user
19:30 10.07.2014.

Seinfeld je neprobavljiva američka serija sa svojstvenim židovskim humorom od kojeg dobivam grčeve u glavi. Užas !