Osim pušača, novim su zakonom najviše pogođeni ugostitelji, kojima je pad prometa ugrozio egzistenciju

S dimom cigareta otišli i gosti

27.05.2009.
u 16:45
Pogledaj originalni članak

Zakon o nepušenju jednako je pogodio i vlasnike malih kafića, ali i uglednih etabliranih restorana. I u prestižnom sisačkom restoranu “Cocktail” obitelji Kramarić gostiju je manje.

– Zakonodavac je mogao naći i druga, manje bolna rješenja. Još je dobro dok gosti mogu za pušenje koristiti naš vrt, ali pitamo se što će biti zimi. Nažalost, na terasi je pušenje zabranjeno, jer je nije otvoreno više od 50 posto – kaže Sanjin Kramarić.

Vlasnika MIS-a, najpoznatijeg petrinjskog ugostiteljskog objekta, Igora Milošića, muče iste brige.

– Zabranu pušenja i te kako osjećamo. U restoranu nema žive duše, a cigaretu je zabranjeno zapaliti i na vanjskoj terasi, okrenutoj prema gradskoj tržnici. Za poslovanje na stotinu stolaca osobito strahujem od jeseni i tijekom zime – kaže Milošić.

Novi je zakon ispraznio i klimatizirani i drvetom obloženi glinski restoran hotela Cassina. Osoblje svakodnevno mijenja stolnjake i uređuje stolove, za goste koji vjerojatno neće niti priviriti u restoran. Gosti sada objeduju u vrtnom dijelu restauracije.

– Opao je promet, pa čak i turista u prolazu. Dogodi se da, zbog pušača među njima, nakon popijenog pića cijelo društvo odustane od zajedničkog objeda u restoranu. Sva je sreća da objede mogu poslužiti u zaklonjenom, vrtnom dijelu restorana.

Na upite Obrtničke komore i Udruge hotelijera, rekao sam da ćemo tek na jesen, kada se zatvore vrtovi i terase, osjetiti prave posljedice zakona. Zakon se treba poštivati, ali ako bi se dopustilo pušenje, nepušačima mogu osigurati ugodno okruženje, jer imam dobru klimatizaciju – kaže Miroslav Mareković, vlasnik obiteljskog hotela Cassina.

I novljanskim ugostiteljima Zakon o zabrani pušenja već donosi gubitke, jer im se promet više nego prepolovio. Vlasnik diskokluba Pivnica Štefo Tomić najavljuje među prvima, zatvaranje objekta. Posao bi moglo izgubiti devet djelatnika.

– Od uvođenja zakona, u disku gotovo i nema posjetitelja, pa ga moram zatvoriti. Objekt u koji sam mnogo uložio više ne donosi prihod – žali se Tomić. Dodaje da ipak još ne odustaje od otvaranja velike dvorane za vjenčanja, iako i tu očekuje probleme. Probleme je s organiziranim svadbenim svečanostima već uvidio Milorad Grbić, vlasnik restorana San Luca.

Po njegovim riječima, uzvanici često izlaze izvan lokala zapaliti, što remeti slavlje. – Gosti su disciplinirani i nitko još nije niti pokušao zapaliti cigaretu u restoranu. Ali sve se svelo na konzumaciju jela, nakon čega gost plati i odlazi bez zadržavanja uz kavu i cigaretu kao nekad – kaže Grbić.

Ugostitelji kažu da će se pravo stanje sagledati tek na jesen, na kraju sezone.


Najava zatvaranja lokala, a otpuštanje radnika počelo

Već površni pokazatelji, koje je stupanjem na snagu novog zakona prikupila Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije, upozoravaju na alarmantno stanje u ugostiteljstvu, važnoj gospodarskoj grani. Kako je priopćio tajnik Komore Agan Velić, najavljeno je da će se uskoro zatvoriti više ugostiteljskih objekata, a već je otpušteno dvadesetak radnika u ugostiteljstvu. Promet je pao u prosjeku do 50 posto. Ugostiteljski poduzetnik u Kutini, na primjer, koji ima tri lokala, najavio je mogućnost otpuštanja čak 12 ljudi.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr