Zakon o nepušenju jednako je pogodio i vlasnike malih kafića, ali i
uglednih etabliranih restorana. I u prestižnom sisačkom restoranu
“Cocktail” obitelji Kramarić gostiju je manje.
– Zakonodavac je mogao naći i druga, manje bolna rješenja. Još je dobro
dok gosti mogu za pušenje koristiti naš vrt, ali pitamo se što će biti
zimi. Nažalost, na terasi je pušenje zabranjeno, jer je nije otvoreno
više od 50 posto – kaže Sanjin Kramarić.
Vlasnika MIS-a, najpoznatijeg petrinjskog ugostiteljskog objekta, Igora
Milošića, muče iste brige.
– Zabranu pušenja i te kako osjećamo. U restoranu nema žive duše, a
cigaretu je zabranjeno zapaliti i na vanjskoj terasi, okrenutoj prema
gradskoj tržnici. Za poslovanje na stotinu stolaca osobito strahujem od
jeseni i tijekom zime – kaže Milošić.
Novi je zakon ispraznio i klimatizirani i drvetom obloženi glinski
restoran hotela Cassina. Osoblje svakodnevno mijenja stolnjake i
uređuje stolove, za goste koji vjerojatno neće niti priviriti u
restoran. Gosti sada objeduju u vrtnom dijelu restauracije.
– Opao je promet, pa čak i turista u prolazu. Dogodi se da, zbog pušača
među njima, nakon popijenog pića cijelo društvo odustane od zajedničkog
objeda u restoranu. Sva je sreća da objede mogu poslužiti u
zaklonjenom, vrtnom dijelu restorana.
Na upite Obrtničke komore i Udruge hotelijera, rekao sam da ćemo tek na
jesen, kada se zatvore vrtovi i terase, osjetiti prave posljedice
zakona. Zakon se treba poštivati, ali ako bi se dopustilo pušenje,
nepušačima mogu osigurati ugodno okruženje, jer imam dobru
klimatizaciju – kaže Miroslav Mareković, vlasnik obiteljskog hotela
Cassina.
I novljanskim ugostiteljima Zakon o zabrani pušenja već donosi gubitke,
jer im se promet više nego prepolovio. Vlasnik diskokluba Pivnica Štefo
Tomić najavljuje među prvima, zatvaranje objekta. Posao bi moglo
izgubiti devet djelatnika.
– Od uvođenja zakona, u disku gotovo i nema posjetitelja, pa ga moram
zatvoriti. Objekt u koji sam mnogo uložio više ne donosi prihod – žali
se Tomić. Dodaje da ipak još ne odustaje od otvaranja velike dvorane za
vjenčanja, iako i tu očekuje probleme. Probleme je s organiziranim
svadbenim svečanostima već uvidio Milorad Grbić, vlasnik restorana San
Luca.
Po njegovim riječima, uzvanici često izlaze izvan lokala zapaliti, što
remeti slavlje. – Gosti su disciplinirani i nitko još nije niti pokušao
zapaliti cigaretu u restoranu. Ali sve se svelo na konzumaciju jela,
nakon čega gost plati i odlazi bez zadržavanja uz kavu i cigaretu kao
nekad – kaže Grbić.
Ugostitelji kažu da će se pravo stanje sagledati tek na jesen, na kraju
sezone.
Najava zatvaranja lokala, a otpuštanje radnika počelo
Već površni pokazatelji, koje je stupanjem na snagu novog zakona prikupila Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije, upozoravaju na alarmantno stanje u ugostiteljstvu, važnoj gospodarskoj grani. Kako je priopćio tajnik Komore Agan Velić, najavljeno je da će se uskoro zatvoriti više ugostiteljskih objekata, a već je otpušteno dvadesetak radnika u ugostiteljstvu. Promet je pao u prosjeku do 50 posto. Ugostiteljski poduzetnik u Kutini, na primjer, koji ima tri lokala, najavio je mogućnost otpuštanja čak 12 ljudi.