Kolumna

Romantični savjet predsjedniku Mesiću

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Romantični savjet predsjedniku Mesiću
12.02.2010.
u 18:30
Mesićeva poruka da treba mijenjati ugovore s Vatikanom posljednji je njegov obračun s Crkvom
Pogledaj originalni članak

Što zajedničko imaju “101 romantična ideja za supružnike” Odbora za obitelj Hrvatske biskupske konferencije i ideja predsjednika Stjepana Mesića da treba redefinirati ugovore Vatikana i Hrvatske? Na prvi pogled ništa. No, obje su djetinjasto jednake. Predsjednik Mesić u jednom od svojih zadnjih nastupa iskoristio je priliku za, valjda, posljednji obračun s Crkvom i poručio da bi ugovore Vatikana i Hrvatske trebalo mijenjati. Da je to rekao itko drugi, možda bi se netko i uznemirio.

Da je to rekao sam Mesić koju godinu prije, možda bi se netko iz Crkve i oglasio, ali ovako – ništa. Zašto? Prvo zbog činjenice da Mesić odlazi, drugo zbog toga jer nijedna njegova inicijativa protiv Crkve nije urodila plodom (od tužakanja biskupa papi do uklanjanja vjerskih simbola iz javnih ustanova), a treće i najvažnije – ugovori se ne daju tek tako promijeniti. Jer za njihovu promjenu potrebna je dobra volja obiju strana, Crkve i države, tj. njihovih institucija, HBK s jedne strane i Vlade i Sabora s druge. Predsjednik države, zapravo, s takvim poslom u stvarnosti nema ništa.

Sva sreća, Crkva to zna i nije nimalo zabrinuta za sudbinu konkordata, pa su se u njezinim uredima bacili na publiciranje sladunjavih i tričavih savjeta za bračne partnere. Ne provjeravajući ime i težinu autora, preuzeli su i preveli bjelosvjetsku bljezgariju seks-gurua Michaela Webba, čijeg su se imena očito posramili, jer su ga nakon objave u medijima žurno obrisali s impresuma brošure. Htjeli su Danom braka parirati “konzumerističkoj hiperseksualnosti” Valentinova, ali su upali u istu vrstu banalnosti kojom je prožet i taj blagdan.

Npr. savjet br. 17 “ako je tvoja supruga imala vrlo naporan i dug radni dan, pripremi joj toplu kupku, u vodu ulij mirisno ulje za kupanje i nježno ju okupaj od glave do pete, odnesi je u spavaću sobu, nježno obriši ručnikom, položi u svježe pripremljen krevet i poljubi u – čelo” odiše beskrajnim zaglupljivanjem, kojemu samo tupasto Valentinovo može konkurirati. Gađajte se jastucima, poručuju s Kaptola! No, crkveni savjeti ne daju odgovora, piše urednik Križa života Hrvoje Cirkvenec, “kako se gađati jastucima u podstanarskom stanu na koji ode pola suprugove plaće, kako se igrati vodenim pištoljima na plaži kad sve više obitelji nema novca za ljetovanje, kako kupovati nepotrebne i pomalo sulude poklone mužu ili ženi (savjetuje se čak kupiti zvijezdu na nebu i prozvati je imenom supružnika) kad se zna da prosječna obitelj u Hrvatskoj živi od jedne plaće i jedva spaja kraj s krajem”. Po svemu tome su i 101 savjet s Kaptola i Mesićava ideja o rušenju ugovora Vatikana i Hrvatske identične. Nepotrebne i besmislene u današnje vrijeme!

Osim ako ih se ne doradi, na primjer, nekim supersavjetom: npr. poljubite sami sebe u čelo! Uspijete li, možda ćete uspjeti promijeniti i ugovore s Vatikanom ili savjetima nekog svjetskog lezilebovića spasiti vaš brak od valentinovskog tsunamija. Teško, naravno. Jer vam, s druge strane, poskupljuju plin, struja, komunalije..., vlast vas nemilosrdno iskorištava i pljačka, društvo marginalizira i zapostavlja. Gađate li svijet oko sebe preporučenim ‘jastucima’, budite sigurni da mu nauditi nikako ne možete.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

OB
-obrisani-
20:04 13.02.2010.

Nikad se ne zna tko je gluplji: Stipica ili Darko Pavičić. Ovomu drugomu nije jasna simbolika kupke i gađanja jastucima. Valentinovo promiče seksističku, a Crkva bračnu ljubav. Obojici je najvažnije nešto baljezgati.

Avatar jura-100
jura-100
13:50 13.02.2010.

Ne radi se o Mesićevom OBRAČUNU sa Crkvom, nego o zaista potrebnom razdvajanju Crkve od države. Činjenica je da je Hrvatska dopustila Vatikanu ono što ni jedna država koja drži do sebe ne bi dopustila drugoj državi, a kamoli Crkvi (jer Vatikan de facto i nije država)

Avatar lastan
lastan
14:42 13.02.2010.

Nije stvar u tome da Hrvatska dopušta Vatikanu nešto što druge države ne dopuštaju,radi se o tome što je nakon 2.svjetskog rata Jugoslavija oduzela Crkvi (Vatikanu) ogromnu imovinu i dobar dio te imovine nastavila je koristiti RH i stvar je u tome da ili će Hrvatska Crkvi(Vatikanu) vratiti imovinu ili će imovinu zadržati,a Crkvi plaćati i kao što znamo RH se odlučila i ugovorno obvezala za ovo drugo.U tome je stvar i to uopće ne znači da je država povezana s Crkvom,odn. je,ali poslovno.