READTELJ Z. MUZIĆ

Riječka Crvenkapica na malo suvremeniji i pomaknutiji način

15.05.2009.
u 17:54
Pogledaj originalni članak

Gradsko kazalište lutaka Rijeka okupilo je zavidnu ekipu koja je s glumcima-lutkarima pripremila premijeru Crvenkapice. Tekst je, prema djelu braće Grimm, napisala Tanja Kirhmajer, a ima podnaslov Istinita priča. Likovni oblikovatelj je Zlatko Kauzlarić Atač, skladatelj Mate Matišić, koreograf Žak Valenta, a glavni “meštar” je redatelj Zoran Mužić.

Sudeći po opasci – prema djelu braće Grimm – tekst je osuvremenjen, a na koji način ste Vi i Vaši suradnici Crvenkapicu ispričali današnjoj djeci?

- To je prije svega obiteljska priča koja poručuje da se svatko od nas može naći u šumi punoj opasnosti, bila to prava ili metaforička šuma. Dok se roditelji bore sa životnim problemima, djeca su često prepuštena sama sebi, pa je to i poučna predstava koja im poručuje gdje se sve kriju opasnosti – od ulice do interneta.

A gdje je u svemu tome Crvenkapica?

- To je glazbeno-dramsko-lutkarska predstava, a Crvenkapica, onakva kakva je zamišljena u bajci, ispričana je u lutkarskom dijelu.

Jesu li s njom na pozornici i drugi likovi poznati iz bajke?

- Da, baka, majka, lovac i, naravno, vuk. Ja sam već duže vrijeme na strani vuka, koji je, da kažem današnjim rječnikom, postao takav zbog otuđenosti, pa će i on u predstavi biti drugačiji.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr