NEKRETNINE Crozilla.com usporedila ovu i prošlu godinu

Prodaja stanova pala 10,7 posto

30.12.2008.
u 20:38
Pogledaj originalni članak

Broj prodanih stanova u ovoj je godini u odnosu na 2007. pao 10,7 posto. U prošloj je godini prodano 1466 stanova, a u ovoj 1324.

Rekord u travnju
Podaci su to portala za oglašivanje nekretnina Crozilla.com, a do njih se došlo evidencijom prodanih, odnosno iznajmljenih stanova klijenata koji su se oglašivali na toj stranici. Prema analizi tog portala, najveća prodaja zabilježena je u prvoj polovici ove godine, točnije u travnju, a već tijekom srpnja počela je opadati.

Najmanje stanova prodano je pak ovog prosinca. Za usporedbu, u prošloj su se godini stanovi najbolje prodavali tijekom ljeta, rekordan je bio rujan, a prodaja je minula u siječnju.

Analitičari Crozille.com zaključuju kako je prema njihovim podacima vidljivo da su kriza i stezanje remena utjecali i na svijet nekretnina te da se ne očekuju veće promjene cijena stambenih kvadrata početkom nove godine, a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK, nudi malo drukčije objašnjenje.

– Neovisno o financijskoj krizi, još smo 2006. godine procijenili da će u ovoj godini stagnirati prodaja stanova – tvrdi Ranilović. Do tog su zaključka došli prije gotovo tri godine imajući na umu podatak o porastu cijena stanova te promatrajući odnos ponude i potražnje.

Banke na potezu
– Financijska kriza zasad je više psihološka, ali smanje li banke financiranje projekata, može se dogoditi pad stanogradnje. Sada bi banke trebale nastaviti financirati projekte, a investitori bi ih pak trebali što pametnije osmisliti – poručio je Ranilović.

Udruga developera nedavno je pak najavila da bi cijene novih stanova u idućoj godini mogle porasti zbog visoke cijene građevinskog zemljišta i skupih komunalnih nameta. Naglasili su također da bi potražnja za stanovima mogla biti znatno veća od ponude budu li banke zavrnule slavinu.


Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr